Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Mészöly ellenőrzi a futballkapitányt

2007.06.21. 14:53
Kapcsolódók (15)
Maradhat a helyén Várhidi Péter, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, de a jövőben háromtagú szakmai bizottság segíti majd a munkáját, köztük a szakmai igazgatóvá előlépő Bicskei Bertalan. Kisteleki MLSZ-elnök az eddigieknél többet vár a válogatottól az Eb-selejtezőkön.

Május végén és június elején két Európa-bajnoki selejtezőt veszített el, összesen 0-6-os gólaránnyal a magyar labdarúgó-válogatott. Az Eb-címvédő görögök és a masszív norvégok elleni mérkőzéseken nem az eredmény volt a siralmas, hanem az, hogy Várhidi Péter együttesének értékelhető pillanatai is alig voltak. Ráadásul úgy tűnt, mintha a kapitány a meghirdetett fiatalításnak is kezdene hátat fordítani, a csapat átlagéletkora szép csendben 24 év fölé kúszott.

Javulnia kell a hozzáállásnak

Mindeközben a kapitány a szerinte negatív sajtót okolta mindenért és a csak általa látott bíztatott jeleket sorolta.

Várhidit ezek után hallgatta meg a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége, de órákig várakoztatták a kapitányt, mert az MLSZ partnere, a SportFive prezentációja elhúzódott.

"Értékeltük az előző két mérkőzés, a Görögország és Norvégia elleni Európa-bajnoki selejtezők tapasztalatait és megbeszéltük, hogy milyen dolgokon kellene változtatni az előrelépés érdekében" - mondta Várhidi konkrétumok említése nélkül a meghallgatása után rögtönzött sajtótájékoztatón.

"Az elnökség továbbra is maximálisan bízik bennem, a távozásom fel sem merült. A szövetség vezetése tudja és elfogadta, hogy látványos eredmények a közeljövőben nem várhatók. Abban azonban biztos vagyok, hogy a fiatalok fokozatosan fejlődnek, egyre nagyobb rutint szereznek, és ez két-három év múlva az eredményeinken is meglátszik majd. Javulni kell a hozzáállásnak, bízom benne, hogy ezt már augusztus 22-én az olaszok elleni hazai találkozónkon is érzékelni fogjuk."

Most nincs baj a sajtóval

A szakembert a legutóbbi elnökségi ülésen felszólították arra, hogy rendezze a viszonyát a sajtóval. Az elnökség egyúttal arról is döntött, hogy a tizenkilenc év alatti csapatot már nem Várhidi készíti fel.

"Úgy érzem, rendezett a viszonyunk, az újságírók nehezen viselik el, hogy a válogatott nem nyeri meg a meccseket, nekem ezzel nincs problémám. Az is természetes, hogy a vereségek után csalódott a hangulat."

Főnököket kap Várhidi

Az MLSZ elnöke, Kisteleki István jóval kritikusabb hangot ütött meg és kiderült az is, hogy Várhidi munkájába a jövőben jobban bele akar látni az elnökség.

Ezentúl egy szakmai bizottság segíti a kapitány tevékenységét. Ennek a csapatnak Mészöly Kálmán, Dunai Antal és Bicskei Bertalan a tagja. "A kerethirdetés, a csapat összeállítása előtt a szövetségi kapitánynak egyeztetnie kell a szakértőkkel, természetesen a döntés felelőssége továbbra is az övé. Az elnökség viszont folyamatosan ellenőrzi és számon is kéri, hogy ezek az egyeztetések megtörténtek-e és milyen eredménnyel jártak."

Az MLSZ-elnöknek több kell

Kisteleki a kapitánnyal ellentétben eredményeket vár az őszi Eb-selejtezőkön is.

"Nem lehet az eredménytelenséget a fiatalítással magyarázni" - mondta az MLSZ elnöke az elnökségi ülés rövid szünetében tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján. "Azt várjuk Várhidi Péter szövetségi kapitánytól, hogy olyan csapatot küldjön pályára, amely minden meccsen a maximumot hozza ki magából. Szakmai téren és eredményességben is előre kell lépnünk. Konkrét eredményeket nem határozott meg az elnökség, de én a hazai Málta és Bosznia-Hercegovina elleni Európa-bajnoki selejtezőkön győzelmet várok az együttestől, idegenben is nyernünk kell Moldova ellen. A görögök elleni hazai meccsen, illetve az olaszok elleni barátságos találkozón úgy kell teljesítenie a csapatnak, hogy a végén megtapsolják a szurkolók a magyar játékosokat. Törökországban hibátlan hozzáállással maximális helytállást várok."