Emőke
-4 °C
9 °C

Harminckét tizenegyes döntött

2007.06.21. 10:39
Elképesztő izgalmak közepette, harminckét büntetőrúgás után jutott be a házigazda holland válogatott az angolok ellen az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság fináléjába.

Igazi rangadónak számított a holland-angol összecsapás a labdarúgó U21-es labdarúgó-Eb elődöntőjében. A heerenveeni mérkőzés sokáig az első félidőben előnyhöz jutó vendégek sikerét ígérte, ám az utolsó előtti percben a címvédő hazaiak Ryan Donk beadása után Rigters látványos ollózásával kiegyenlítettek.

A hollandok rontottak először

A hosszabbításban nem született több gól, így jöhettek a tizenegyesek. Az angolok kezdték a párharcot, és rögtön a második párban előnybe kerültek, miután a hollandoktól Drenthe a kapufára bombázott.

Azonban Stuart Pierce együttese sem tudta hiba nélkül lehozni az első öt lövést, a negyedik párban Hoyte kísérletét fogta meg a szinte végig extázisban védő holland kapus. A hetedik párban az angol (Carson), a tizedikban a holland (Waterman) kapus is értékesítette a maga tizenegyesét, és mindkét kísérlet után összenevettek, megbeszélték hogyan kellett volna védeni a másik lövését.

Taylor sérülten is belőtte

A tizedik párban kisebb vita alakult ki, miután az angoloknál az a Young jelentkezett lövésre, aki az első tizenegyest is lőtte. Ezt a holland kapitány nehezményezte, miután volt még olyan játékos, aki nem lőtt korábban. Taylor sántikálva állt a labda mögé, szinte a nekifutás is nehezére esett, mégis amikor értékesítette a büntetőt, hatalmasat ugrott örömében.

A meccs a szétlövés során először a kilencedik párban dőlhetett volna el, de miután Reo-Coker kísérletét védte a holland kapus, Kruiswijk fölé lőtt, így folytatódott a küzdelem. A tizenötödik párban ismét a hollandok kerültek lépéselőnybe, miután Derbishyre lövését védte Waterman, de ugyanezt tette a flegmán odasétáló De Ridder kísérletével Carson is.

Ferdinand hibája döntött

A párharc végül a tizenhatodik párban dőlt el, amikor a West Ham Unitedet erősítő Anton Ferdinand lövése a kapufáról kipattant, Zuiverloon pedig értékesítette a maga tizenegyesét, és a döntőbe lőtte a hollandokat.

A büntetőpárbajt faarccal végignéző angol kapitány Stuart Pierce azonnal gratulált a győztes Foppe de Haan holland kapitánynak, miközben annak játékosai pedig hosszú percekig ünnepeltették magukat. A másik ágon, Arnheimben Szerbia 2-0-ra verte Belgiumot. A döntőt szombaton 20:45-től játsszák Groningenben.