Emőke
-4 °C
9 °C

Csak a jóisten hagyhat ki ennyi tizenegyest, meg Totti

2007.06.21. 18:15
Új rekordot állított föl Francesco Totti a 2006-2007-es olasz futballbajnoki szezonban: egy idényben még senki nem hagyott ki annyi büntetőt, mint ő, rekordja 10/5. Ötven százalékot hozott a Bajnokok Ligájában is, az Olasz Kupában viszont százszázalékosan rontott. Videón az összes elhibázott kísérlet és a legjobbak meg a legrosszabb a múltból.

Leglátványosabb büntetőjét a 2000-es Eb Hollandia elleni elődöntőjében rúgta Francesco Totti, amikor a hosszabbításokat követő szétlövésnél panenkás mozdulattal nyeste át a labdát Edwin Van der Sar kapus fölött.

A tavalyi szezonban hasonlóval próbálkozott a Lecce ellen, de az alázás önalázásba ment át, a kapus nem feküdt el, mellre fogta a labdát.

Pedig Totti akkora világklasszis, hogy még sarokkal is be tudja rúgni, ha akarja.

A Roma középpályásból lett csatára idén 26 bajnoki góljával európai aranycipős lett, de könnyedén harminc fölé juthatott volna, ha nem hagy ki öt tizenegyest. A Serie A-ban tízszer próbálkozhatott a 2006-2007-es idényben, az első hármat sorozatban elrontotta.

Rögtön az első fordulóban bekezdett, amikor a Livorno ellen fölérúgta, de gond nem lett belőle, mert 2-0-ra nyertek.

Két hónappal később, 8. forduló: otthon az Ascoli ellen középre rúgta, a kapus a lécre ütötte a labdát. Javított, egy nagy szabadrúgásgóllal 2-2-re mentette az eredményt.

A 17. körben Torinóban játszott a Roma, 0-0-nál Totti nekifutás nélkül próbálkozott, de nem jött be, Abbiati kapus védett. Szerencséjére ezt a találkozót hozták, 2-1-gyel.

Első idei hibája bajnokin a 25. fordulóhoz kötődik, csapata 2-0-ás vezetésénél védett a Reggina hálóőre. A vége 3-0 lett.

Utolsó hibájával is csak magát hozta nehéz helyzetbe. A befejező, 38. körben két gól kellett neki a Messina ellen, hogy átvegye a vezetést az Aranycipő-versenyben. Egyet már meg is szerzett, amikor újabb büntetőhöz jutott: laposan, középre, a kapushoz. Néhány perc múlva akcióból bevágta a szükséges gólt, a Roma is nyert, 4-3-ra.

A bajnokságban ötven százalékos biztonsággal, vagy inkább bizonytalansággal értékesítette a tizenegyeseket - a 10/5 egy idényben új negatív rekord - mégsem lett sosem kérdés, a Romából ki végezze el a rúgásokat. Mint láttuk, összesen két pontot veszített hibája miatt a gárda, mivel az Intertől 25 egységgel maradtak le a második helyen, ez semmi.

Ötven százalékot hozott Totti a Bajnokok Ligájában is. Az első körben belőtt egyet a Valenciának, de a negyedik forduló Olympiakosz elleni meccsén a Stadio Olimpicóban védte pocsék lövését Nikopolidisz. A vége 1-1 lett, ám a Roma két hét múlva, már az utolsó előtti csoportkörben kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe.

A Coppa Italiá-ban Totti százszázalékban rontott: a Milan elleni elődöntő visszavágóján, 3-1-es vezetésnél jutott büntetőhöz, ám Dida vetődött, védett. A Roma persze simán döntőbe jutott. (El is verte az Intert.)

A világbajnok támadó mérlege a szezonban 13/7, vagyis érdemesebb azt számolni, mennyit rontott, semmit mennyit lőtt be. Még az sem biztos, hogy minden másodikat berúgja, persze, amint a számok mutatják, sok következménye nincs, ha hibázik.

Leginkább pedig annak örülhet, hogy élete legfontosabbját értékesítette: Olaszország-Ausztrália, vb-nyolcaddöntő, 0-0-ás állás, 93. perc: