Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Az angolok nem tudnak arról, hogy megveszik a Fradit

2007.06.27. 19:20
Kapcsolódók (12)
Hat éve is egy angol vállalattól remélte a Ferencváros vezetése, hogy segít a bajba jutott klubon, egy gond volt csupán, az angolok nem is hallottak erről. A szerdai helyzet ugyanez, az FTC-vel szóba hozott Scarborough Property Holdingsnál senki sem erősítette meg az Indexnek a csapat megvásárlását, jóllehet Rieb György elnök már egy szándéklevélről is beszélt. A napokban Budapestre várt elnök, Kevin McCabe Ausztráliában van, asszisztense meglepődne, ha Magyarországra jönne a közeljövőben. A tulajdonukban lévő Sheffield Unitednél sem tudtak a Fradi megvételéről. Ez nem érdekli az FTC vezetőit, állítják ők a tények alapján tájékoztatják a sajtót.

"A napokban Budapestre érkezik Kevin McCabe, a Scarborough Property Holdings első embere, mégpedig abból az alkalomból, hogy a korábbi FTC-elnökkel, Dámosy Zsolttal megkötött egyezséget jóváhagyja az elnökség, hogy végleg nyélbe üssék a Ferencváros számára a túlélést jelentő üzletet" - írta szerdai számában a Nemzeti Sport a Fradi legújabb lehetséges befektetőjéről.

A Ferencváros hivatalos honlapján a pár hete elnökké választott Rieb György már egy szándéklevélről is beszélt, amelyik megérkezett a Scarborough-tól. "A cégnek továbbra is szándéka, hogy az FTC-vel közösen induljon a szerdán kiírásra került tenderen, de az angolok azt is jelezték, hogy a zRt. működtetése is érdekli őket."

A hongkongiak már hátat fordítottak


Kevin McCabe

A klub több milliárdos adóssággal rendelkezik, az angoloktól pedig azt remélik, hogy ők stabilizálhatják a csapat anyagi helyzetét. A napokban egy szintén megmentőjelölt hongkongi cég már hátat fordított az egyesületnek.

Kevin McCabe, aki az említett brit ingatlanbefektetési cég mellett a Sheffield United Football Club (SUFC) elnöke is, jelenleg azonban Ausztráliában van, budapesti látogatására a héten kevés az esély - tudta meg az Index.

Nagy meglepetés lenne egy magyarországi utazás

"Kevin Ausztráliába utazott, ott jelenleg éjjel kettő van, úgyhogy ne hívja föl. Nagyon meglepne, ha a közeljövőben Budapestre menne, én nem tudok róla, hogy ezt tervezné" - válaszolta az Index délutáni érdeklődésére Paula Cappard, McCabe Angliában tartózkodó személyi asszisztense.

A hölgy ráadásul semmit nem tudott főnöke lehetséges magyarországi befektetéséről - McCabe egy kínai futballcsapat kilencven százalékos tulajdonosa -, de a fociklubhoz irányított bennünket, mint mondta, az ilyen ügyeiben ott illetékesebbek, ők tudhatnak valamit.

Értesítenek, ha kiderül valami

A SUFC-nél Andy Daykint, a gazdasági osztály egyik menedzserét értük el: "Nem mondhatok semmit az ügyről, mert nem tudok róla semmit, azt sem, hogy létezik-e a befektetési terv."

A menedzser kérésünkre megpróbált beszélni a klub ügyvezetőjével, hátha ő tud valamit, de Jason Rocketthez nem jutott el. A klub gazdasági igazgatójával viszont sikerült szót váltanunk, magyarországi ügyletről ő sem hallott, de megígérte, ha valami kiderülne, értesítenek bennünket.

Megfelelő időben

Az FTC vezetői azonban cáfolták értesüléseinket, egyben az állítólagos befektetőjelölt környezetének állításait. "Az üzleti életben megszokott módon minden cégnek saját felelőssége, hogy kommunikációs stratégiájában mikor, mennyi információt hoz nyilvánosságra" - olvasható többek között az MTI-hez eljuttatott közleményben. "Az FTC vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is kizárólag csak tények alapján tájékoztatja a sajtót. Ahogy eddig, ezután is minden, a Ferencvárost érintő lényeges fejleményről - például az említett ügyben is - megfelelő időben tájékoztatjuk a közvéleményt."

Az angolokkal csak a baj van

Hat éve Furulyás János ugyancsak egy angol céggel tárgyalt, be is jelentette: két és fél milliárdot áldoznának a Fradira, mikor azonban a manchesteri székhelyű World Sport Solutionnál érdeklődött egy magyar újságíró, legnagyobb megdöbbenésére közölték vele, nem is hallottak az ügyletről.

A sas elszáll

Szerdán eközben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) 4,16 milliárd forintos limitáron újabb, immár a harmadik pályázatot írta ki a Ferencvárosi Torna Club (FTC) Üllői úti stadionja és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának értékesítésére. A KVI honlapján megjelent kiírás szerint az ajánlatok benyújtási határideje augusztus 13-a, az ajánlati biztosíték 400 millió forint, a limitár 3 milliárd 470 millió 600 ezer forint plusz áfa, összesen 4 milliárd 164 millió 720 ezer forint.

A legutóbbi pályzat eredménytelen volt

A pályázónak az ingatlan vételárán felül vállalnia kell, hogy a meglévő stadiont két éven belül felújítja legalább 1,2 milliárd forint + áfa bekerülési értéken úgy, hogy az megfeleljen a nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) minimális előírásainak. Vállalnia kell továbbá, hogy az FTC tulajdonában lévő FTC Labdarúgó Zrt. összesen mintegy 20 millió forint névértékű részvénycsomagját legalább 800 millió forintért megvásárolja.

Az előző pályázat a KVI 2006. augusztus hetediki döntése szerint érvényes, de eredménytelen volt. Erre is mindössze egyetlen cég, a spanyol Torre Rioja Madrid SA jelentkezett, amelyet a pályázati eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt.

Dámosy

A télen a világhírű Four Four Two című futballmagazin cikkében keresett befektetőt a Ferencvárosnak Dámosy Zsolt akkori klubelnök: "Ha van valahol egy kövér nagybácsi nagy szivarral, örömmel várjuk" - mondta.

"Az FTC-ben óriási lehetőségek vannak, értékesebb, mint mondjuk a WBA vagy a Crystal Palace, mert reális esélye van, hogy bejusson a Bajnokok Ligájába - nyilatkozza Dámosy a 4-4-2 cikkében. - Minden esztendőben csupán két meccsre vagy a BL-től. Először macedónok vagy albánok ellen kell játszanod, utána persze lehet, hogy a Manchester Uniteddel, de az is lehet, hogy a Sparta Prahával. De ha már benn vagy a BL-ben, lehetetlenség nem pénzt csinálni. Beleteszel 2,5 millió fontot évente, és a messze legjobb magyar csapatot szerzed meg."

Úgy tűnik, ez a cikk nem gondolkodtatta el az élvonaltól búcsúzó sheffieldieket.