Fábián, Sebestyén
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Bukott a címvédő a homoszexuális foci-vb-n

2007.10.01. 11:29
Az Argentin Dogok sikerével zárult a homoszexuális labdarúgóklubok világbajnoksága. A hazai együttes a döntőben a címvédő brit Stonewall együttesét győzte le, így részt vehet a jövő évi londoni vb-n.

A házigazda Argentína egyik csapata győzött a homoszexuális labdarúgóklubok idén már tizedik alkalommal, Latin-Amerikában első ízben megrendezett világbajnokságán. A klasszikus focihoz hasonlóan itt is két ősi rivális összecsapása, argentin-brit meccs volt a döntőben.

Hazai győzelem

A fociőrült Argentína toleranciájáról híres fővárosában, Buenos Airesben rendezett, szombaton véget ért tornán rekordszámú, összesen 28 csapat vett részt. Tizenkilenc csapat Amerikából, hét Európából és kettő Ausztráliából. Az eseményt a nemzetközi meleg labdarúgó-szövetség, az IGLFA rendezte az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) támogatásával.

Így ünnepeltek a friss világbajnokok (fotó: AFP)

A döntőben az Argentin Dogok 1:0-ra verték meg az eddigi címvédőt, a brit Stonewall csapatát, s ezzel automatikusban bejutottak a jövő évi londoni vb-re.

Elnöki megnyitó és engedély

A versenyért egyébként tőbb dél-amerikai város, többek között Lima és Rio de Janeiro is versengett. Az esemény komolyságát jelzi. hogy az egész rendezvényt Julio Grondona, az AFA elnöke nyitotta meg és szintén ő engedélyezte, hogy csapatuk a válogatott mezében lépjen pályára.

A csapatok önerőből jutottak el a viadalra, de például a chilei játékosokat Michelle Bachelet államfő személyes adományával támogatta. Ugyanakkor a focinagyhatalom Brazília képtelen volt csapatot küldeni. A szervezők szerint a helyszín kiválasztásában szerepet játszott, hogy Buenos Aires messzemenően toleráns a másság iránt.