Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Itt nem csalás, ha megbeszélnek előre egy eredményt

2007.10.11. 18:07
Két selejtező eredményének kell kedvezően alakulnia, hogy a László Csaba irányította ugandai futballválogatott harminc év után kijusson az Afrika-kupára. Lothar Matthäus korábbi segítője jól érzi magát a kelet-afrikai országban, de a maláriát és a kontinens fociját nehezen szokta meg. "Mesébe illő történet" - állítja az ugandai foci elmúlt évéről.

"Abban hiszek, amit mi tudunk elérni, de természetesen mindenki a pénteki mérkőzéseket várja" - utalt edzői karrierje egyik legfontosabb napjára László Csaba. A Ferencváros és a magyar válogatott volt edzője Uganda szövetségi kapitányaként juthat ki a januári Aftika-kupára, amelyen harminc év vett részt utoljára a kelet-afrikai ország együttese.

Afrikai bonyodalmak

Ehhez csak az kellene, hogy a Sierra Leone-Benin és a Togo-Mali meccsen is számukra kedvező eredmény szülessen. Ez mindkét esetben a döntetlen lenne, ekkor ugyanis Uganda harmadik legjobb csoportharmadikként kvalifikálná magát a ghánai tornára.

"Az utolsó meccsünk után, szeptemberben, mindenki a kijutásunkat ünnepelte. Legyőztük 3-1-re Nigert, de másnap olyan történt, ami még afrikai viszonyok között is meglepő volt. Vasárnap az esélytelen Zambia a 2010-es vébé rendezőjéhez, Dél-Afrikába látogatott. Az egész kontinensen közvetítették a meccset, mégis az az eredmény született, amely mindkét csapat továbbjutását jelentette: 3-1-re nyertek a vendégek, akik az első meccsen hazai pályán kikaptak a dél-afrikaiaktól. Mindkét együttes 11 ponttal és plusz hatos gólaránnyal végzett, így a mi sorsunk az utolsó fordulóban dől el. Itt amúgy nem számít csalásnak, ha előre megbeszélnek egy eredményt."

László Csaba még Matthäus segítőjeként (fotó: AFP)

A 9. csoport két pénteki meccse egyaránt érdekes, a Sierra Leone-i azért, mert a hazai válogatott eddig egy gólra és egy pontra volt képes öt mérkőzésen. Legalább döntetlenre kellene végezniük a jóval esélyesebb Benin ellen, hogy Lászlóéknak kedvezzenek. Erre mégis van esélye Sierra Leone legjobbjainak, mert valóban a legerősebb csapattal áll ki. Három nappal később ugyanis megkezdik a világbajnoki előselejtezőket, ezért valamennyi külföldön játszó profijukat, köztük a korábban a Milanban is megfordult Mohamed Kallont is hazarendelték. Őt nem mellékesen állítólag a Portsmouth képviselői is figyelik majd, sőt, a polgárháború sújtotta ország új államfője is kint lesz a meccsen.

Eközben a valóságos futballháborúban álló Togo és Mali is összecsap. Míg Benin nyolcpontos, ez a két csapat kilenc-kilenccel áll második és az első helyen és a mérkőzést az arsenalos togói, Emmanuel Adebayor és a Sevilla mali játékosa, Frederic Kanoute párharcának is beállítják. A tavalyi vébén is szerepelt togóiaknál bombaformában lévő csatár mellett nincs más nagy sztár, Malinál azonban pályára léphet Mahamadou Diarra (Real Madrid), Seydou Keita (Sevilla) és Mohamed Sissoko (Liverpool) is. Itt is a döntetlen lenne a legjobb eredmény Ugandának, a csapatoknak viszont csak a győzelem ér bármennyit is. Ha itt döntetlen születik, akkor Benin nyerhet is Sierra Leonében, az szintén megfelel Lászlóéknak.

"Ha Togóban döntetleneznek, viszont Sierra Leonében 1-0-ra nyer Benin, akkor nekünk is játszanunk még egy halálmeccset az utóbbiakkal. Remélem, a megfelelő eredmény fog születni, de Afrikában bármi megtörténhet."

Kivétel

Az egy éve Ugandában dolgozó László szerint nehéz megszokni a kontinens futballját, amelyben a bürökráciának nagy szerep jut. Ugyanis a négy részre osztott kontinensnek megvannak a regionális futballszövetségei és ezek fölött szerveződik a kontinentális szervezet.

Úgy tűnik azonban, a 236 ezer négyzetkilométeres és 27,6 millió lakosú Uganda kivétel ebből a szempontból.

"Mesébe illő történet az, ami itt történik egy éve. Most mindenki Uganda futballjáról beszél Afrikában. Amióta ideérkeztem, egy meccset veszítettünk, azt is érdekes körülmények között, 3-2-re, Líbiában. Még nem értünk el semmit, de az ország máris eufórikus hangulatba került. A helyiek azt állítják, soha nem volt még Uganda ennyire egységes.

A selejtezők sikerei ugyanis felkeltették a támogatók érdeklődését is. A futballszövetség fiatal elnöke, Lawrence Mulindwa agilis, gazdag ember, akinek - eltérően a többi afrikai országtól - sikerült függetlenítenie a sportágat a politikától. László szerint egyedülálló módon profi a szövetség.

Dől a pénz

A legnagyobb afrikai tévétársaság megvette a bajnokság közvetítési jogait, sőt a szervezést is átvette, amiért összesen hatmillió dollárt fizet öt évre a szövetségnek. A bajnokságot így valóban profi alapon szervezték át, ezt látva pedig több, eddig külföldön játszó futballista tért haza. A biztos háttér mellett ugyanis az is vonzó, hogy egész Afrikában lehet majd látni a bajnokikat. A tévécsatorna mellett a kontinens legnagyobb telefontársasága, a 2010-es vébé főszponzorai között is ottlévő MTN ugyancsak beszállt az ugandai fociba.

A korábban elhanyagolt utánpótlásba is életet leheltek, így a felnőttek mellett még négy korosztálynak van nemzeti csapata.

Salzburgig jutottak

A sikerekben László Csaba szerint az is szerepet játszik, hogy míg más afrikai országok külföldi születésű kapitányai csak időszakosan tartózkodnak munkaadóiknál, ő családostul a fővárosba, Kampalába költözött. Így a felnőttek mellett az utánpótlással, az edzőképzéssel is tud foglalkozni és arra is van ideje, hogy az ország távolabbi részeibe is ellátogasson.

"Felépítettünk egy fiatal válogatottat, amelynek a legidősebb tagja 26 éves. A korábbi három helyett 18 futballistánk szerepel külföldi bajnokságokban, a csapatkapitány Sekagya a Red Bull Salzburgban Bodnár László csapattársa. Van olyan játékosom, aki tizenhét évesen bemutatkozhatott a csapatban és már el is szerződött Dél-Afrikába."

Csak a moszkitók ne lennének

Az Erdélyben született, sokáig Németországban élő László Csabát még három évig köti szerződés Ugandába. A sikerek kapcsán hívták már Kamerunba is szövetségi kapitánynak, de sem a szerződése, sem a tervei miatt nem akarta otthagyni jelenlegi munkáját. És az ugandai futballvezetők sem engednék el, akkor sem, ha pénteken nem jön össze a kijutás az Afrika-kupára. Az ország kellemes hely, a közbiztonság jó, és az Egyenlítő mentén egyfolytában 27-28 fok van, igaz sokszor esik az eső. "Az egyetlen problémát a moszkitók jelentik, mert maláriát terjesztenek. Én már kétszer voltam maláriás, de ha korán felfedezik, nem lehet nagy baj."

Harag nincs, csak tartozás

A Ferencvárostól majdnem két éve elküldött László nem neheztel az Üllői úti vezetőkre, köztük Furulyás Jánosra sem. Sőt, a korábbi elnökkkel még telefonon is szokott beszélni, de ettől függetlenül még mindig tartozik neki a klub jelentős összegekkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!