Olivér
5 °C
8 °C

Ezúttal is kapitányt buktat Málta?

2007.10.12. 11:28
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton Málta ellen vívja soros Eb-selejtezőjét. A csoport ötödik helyéről döntő találkozón Várhidi Péter együttese igyekszik visszavágni a tavalyi megalázó vereségért.

Szinte napra pontosan egy éve a magyar futballválogatott története egyik legmegalázóbb vereségét szenvedte el Málta együttesétől. Az akkor még Bozsik Péter által felkészített válogatott 2-1-re kapott ki a tétmeccset azt megelőzően 13 éve nyerő máltaiakkal szemben.

Vaduz, Rabotnicski, Málta

A magyar futballszurkolók tavaly ugyan számtalan pofont kaptak (Újpest-Vaduz, Rabotnicski-Debrecen) mégis talán a válogatott máltai veresége fájt a legjobban, hiszen a csapat elképzelés nélkül, ötlettelenül, kilátástalanul játszott.

Az akkori vereségnek a kapitány és számos, korábban meghatározónak tartott labdarúgó esett áldozatául, hiszen az új szövetségi kapitány, Várhidi Péter meghirdette a nagy fiatalítás reformját és szinte az egész keretet lecserélte.

Csapatcsere

Az akkor pályára lépett tizennégy magyar játékos közül most hat - Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Leandro, Gera Zoltán, Tóth Balázs és Halmosi Péter - tagja a bővebb keretnek. Közülük Vanczák biztos, hogy nem lép pályára eltiltása miatt, míg a többiekre számíthat a kapitány. (A tavalyi meccsen játszott még a jelenleg az egyik legtehetségesebbnek tartott Huszti Szabolcs is, de őt decemberig eltiltotta a hazai szövetség a válogatottól.)

Várhidi szerint a mostani csapatban a gerinc már kialakult, és egyre inkább körvonalazódik a szombati összeállítás is, komoly gondot csak a szintén eltiltott Hajnal Tamás, a már említett Vanczák és Priskin Tamás pótlása jelent a kapitánynak. (Szerencsére a törökök ellen kapitális játékvezetői hiba folytán kiállított Gera szerepelhet.)

Pszichológus is foglalkozott a játékosokkal

A kapitány korábban már kihangsúlyozta, az idei, tizenhárom összecsapásból álló program céljául azt tűzte ki: alakuljon ki egy olyan társaság, amelyre bátran lehet számítani. A Málta elleni a tizedik mérkőzés lesz, de a szakvezető úgy véli, egy hajszálnyival előrébb jár csapatával a tervezettnél.

A pszichikai felkészítéssel sem lehet baj, hiszen a magyar szövetség hivatalos honlapja szerint szerda délután Nagy Sándor pszichológus foglalkozott a futballistákkal. A doktor a váratlan helyzetekre való felkészülésről beszélt, arról tartott előadást, hogy a játékosok a pályán hogyan tudják megoldani az új szituációkat.

Már a szép játék is elvárás

Kérdés, vajon Várhidi mennyire tudta felkészíteni együttesét a máltaiak két legismertebb játékosára, az ellenünk parádézó Michael Mifdusra és a két gólt szerző Schembrire. Ugyanakkor a játékosok fogadkoznak, hogy a visszavágás mellett az elmúlt meccseken (olasz, bosnyák) mutatott tetszetős játékot is viszontlátják a válogatott iránt ismét élénken érdeklődő szurkolók.

A szép játékra talán azért is lehet esély, mert komolyabb tétje már nincs a találkozónak, hiszen a továbbjutásról már mindkét együttes lemondhatott, így a mieinknek a presztizs, a máltaiaknak egy "világraszóló" siker lehet a plusz motiváció. A találkozó szombaton 16.20-kor kezdődik a Megyeri úti stadionban, a játékvezető pedig az örmény Karen Nalbandyan lesz, akinek legutóbbi magyar kapcsolata a Sopron két évvel ezelőtti kupameccse volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?