Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Ezúttal is kapitányt buktat Málta?

2007.10.12. 11:28
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton Málta ellen vívja soros Eb-selejtezőjét. A csoport ötödik helyéről döntő találkozón Várhidi Péter együttese igyekszik visszavágni a tavalyi megalázó vereségért.

Szinte napra pontosan egy éve a magyar futballválogatott története egyik legmegalázóbb vereségét szenvedte el Málta együttesétől. Az akkor még Bozsik Péter által felkészített válogatott 2-1-re kapott ki a tétmeccset azt megelőzően 13 éve nyerő máltaiakkal szemben.

Vaduz, Rabotnicski, Málta

A magyar futballszurkolók tavaly ugyan számtalan pofont kaptak (Újpest-Vaduz, Rabotnicski-Debrecen) mégis talán a válogatott máltai veresége fájt a legjobban, hiszen a csapat elképzelés nélkül, ötlettelenül, kilátástalanul játszott.

Az akkori vereségnek a kapitány és számos, korábban meghatározónak tartott labdarúgó esett áldozatául, hiszen az új szövetségi kapitány, Várhidi Péter meghirdette a nagy fiatalítás reformját és szinte az egész keretet lecserélte.

Csapatcsere

Az akkor pályára lépett tizennégy magyar játékos közül most hat - Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Leandro, Gera Zoltán, Tóth Balázs és Halmosi Péter - tagja a bővebb keretnek. Közülük Vanczák biztos, hogy nem lép pályára eltiltása miatt, míg a többiekre számíthat a kapitány. (A tavalyi meccsen játszott még a jelenleg az egyik legtehetségesebbnek tartott Huszti Szabolcs is, de őt decemberig eltiltotta a hazai szövetség a válogatottól.)

Várhidi szerint a mostani csapatban a gerinc már kialakult, és egyre inkább körvonalazódik a szombati összeállítás is, komoly gondot csak a szintén eltiltott Hajnal Tamás, a már említett Vanczák és Priskin Tamás pótlása jelent a kapitánynak. (Szerencsére a törökök ellen kapitális játékvezetői hiba folytán kiállított Gera szerepelhet.)

Pszichológus is foglalkozott a játékosokkal

A kapitány korábban már kihangsúlyozta, az idei, tizenhárom összecsapásból álló program céljául azt tűzte ki: alakuljon ki egy olyan társaság, amelyre bátran lehet számítani. A Málta elleni a tizedik mérkőzés lesz, de a szakvezető úgy véli, egy hajszálnyival előrébb jár csapatával a tervezettnél.

A pszichikai felkészítéssel sem lehet baj, hiszen a magyar szövetség hivatalos honlapja szerint szerda délután Nagy Sándor pszichológus foglalkozott a futballistákkal. A doktor a váratlan helyzetekre való felkészülésről beszélt, arról tartott előadást, hogy a játékosok a pályán hogyan tudják megoldani az új szituációkat.

Már a szép játék is elvárás

Kérdés, vajon Várhidi mennyire tudta felkészíteni együttesét a máltaiak két legismertebb játékosára, az ellenünk parádézó Michael Mifdusra és a két gólt szerző Schembrire. Ugyanakkor a játékosok fogadkoznak, hogy a visszavágás mellett az elmúlt meccseken (olasz, bosnyák) mutatott tetszetős játékot is viszontlátják a válogatott iránt ismét élénken érdeklődő szurkolók.

A szép játékra talán azért is lehet esély, mert komolyabb tétje már nincs a találkozónak, hiszen a továbbjutásról már mindkét együttes lemondhatott, így a mieinknek a presztizs, a máltaiaknak egy "világraszóló" siker lehet a plusz motiváció. A találkozó szombaton 16.20-kor kezdődik a Megyeri úti stadionban, a játékvezető pedig az örmény Karen Nalbandyan lesz, akinek legutóbbi magyar kapcsolata a Sopron két évvel ezelőtti kupameccse volt.