Aliz
6 °C
14 °C

Több mint tízezer hülye él Ausztriában

2007.10.15. 17:41
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) francia elnöke, Michel Platini érdekesnek nevezte, hogy az osztrák szurkolók dühükben aláírásokat gyűjtöttek saját nemzeti csapatuk ellen. Ausztria sorrendben kilencszer kapott ki a hétvégén, a szurkolók nem szeretnék, ha rendező jogán játszanának a jövő évi Európa-bajnokságon. "Mindenki rajtunk nevetne, vagy sajnálna bennünket, ami még a kinevetésnél is rosszabb lenne" - hangoztatták.

Tízezernél is több osztrák futballszurkoló visszaléptetné a házigazda válogatottat a részvételtől a 2008-as, Svájccal közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A drukkerek szerint a nemzeti együttesnek ez még mindig kevesebbet ártana, mint a várható hatalmas "leégés".

A kezdeményezés élére álló innsbrucki humorista, Michael Kriess társaival eddig több mint tízezer aláírást gyűjtött össze, melyeket el is küldött az európai (UEFA) és az osztrák szövetség (ÖFB) részére.

"Ezúttal nagyon komoly dologról van szó, jellemző a futballunk megítélésére, hogy több mint húsz év után először fordult elő, az osztrák állami televízió nem közvetítette a válogatott mérkőzését, így csak kevesen láthatták, ahogy Svájc ellen szombaton 3-1-re veszítettünk" - mondta Kriess.

"Ausztria nemzetközi megítélése nagyon jó, amit a hegyeknek, csodálatos sípályáknak, a hegyi tavaknak és az alpesi sportágakban elért kimagasló eredményeknek köszönhet. Az Eb-n mindenki rajtunk nevetne, vagy sajnálna bennünket, ami még a kinevetésnél is rosszabb lenne. A mi helyünket megkaphatná a selejtezők legjobb harmadik helyezettje."

Harminchárom éve nem látott negatív széria

Az osztrák nemzeti együttes legutóbbi kilenc találkozóján vereséget szenvedett, ilyen hosszú negatív sorozatra csak egyszer, 33 évvel ezelőtt volt példa. Svájc ellen már rögtön a második percben hátrányba került, utána még gyorsan egyenlített, de a félidő végét, és a második elejét nem bírták, így esély sem volt a szoros eredményre. A válogatott a 85. helyre csúszott vissza a világranglistán, az európain is a negyvenedik. A szurkolók pólókkal is kampányolnak, húsz euróba kerülnek, de nem fogynak rosszul mintegy ötezret eladtak.

Josef Hickersberger, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya képtelenségnek nevezte a javaslatot.

Andreas Herzog, korábbi osztrák válogatott játékos, aki pályafutása során szerepelt a Bayern Münchenben is, annyit reagált: "nem tudtam, hogy több mint tízezer hülye él Ausztriában."

Michel Platini, az UEFA elnöke érdekesnek nevezte Kriessék javaslatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?