Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mikor hullámzunk már?

2007.10.17. 12:11
A magyar-fehérorosz U21-es labdarúgó-Eb-selejtezőn a szurkolók nagyrészét kitevő tízéves gyerekek közül többen már a harmadik percben ünnepelni akartak, mások már a vécére menetelnek is örültek, sokan meg a válogatás elvét kritizálták. Az azonban biztos, ha labdarúgó nem is, edző még lehet belőlük. Rendhagyó szurkolói tudósítás.

A magyar U21-es labdarúgó-válogatott gyenge teljesítményt nyújtva, hazai pályán szenvedett 1-0-ás vereséget Fehéroroszországtól. A jórészt külföldön játszókból álló csapat nem tudott mit kezdeni a szervezett fehéroroszokkal, így nehéz lesz kijutnia az Európa-bajnokságra.

Nem bírtak velük

A találkozót a sajtópáholy helyett ezúttal a MAC 97-es korosztályának pár futballistájával sikerült megnéznem. Ők jól szórakoztak.

A rigmus, amivel üldözni lehet

Miközben a csapatok melegítettek, a buszpályaudvar mögött feketén füstölgött valami. Az egyik gyerek észrevette, és a "Nézzétek valami ég ott!" felkiáltására többen is a "Biztos az Újpest!" válasszal adták a körülöttük ülők tudtára, melyik csapatot kedvelik a legkevésbé.

A találkozó kezdetén elszórt "Hajrá, Magyarok", majd a 3. percben egy igazán fontos kérdés - "Mikor hullámzunk már?" - közben a gyerekek elé ült egy tőlük idősebb pár. A nemkívánatos személyeket azonban az egyik legbüntetőbb szurkolással - Magyarország éjjáhóóó! - fogadták, majd boldogan néztek össze: ezeket sikerült elzavarni.

Tőzsér hiánya

Később kiderült, a gyerekeknek kifejezetten jó a szemük, hiszen a tőlük 120 méterre történt szabálytalanság után szinte egyszerre álltak fel és követelték a szabadrúgást. A belga játékvezető valószínűleg meghallotta őket, mert befújta. Hogy a gyerekek mindennek tudnak örülni, azt jól jelzi, hogy többen is megjegyezték: "Most kellene a Tőzsér", utalva a nagyválogatottban szereplő középpályás Máltának szerzett góljára.

Hosszú percek eseménytelensége közben a szotyi és az aranyáron kapható kürtőskalács váltotta ki a legnagyobb elismerést. Eközben Ádám - akinek apukája hosszú évek óta taxizik - a partjelző botladozása után megjegyezte: "Nézd már mit csinál a szabadjelző, vagy mi!" Ezen aztán percekig nevettek; a játékban messze nem volt ennyi örömük.

Gyerünk pisilni!

A ritka magyar támadások egyikénél Laczkó Zsolt két szép csellel tört be a kapu elé, mire az egyik fiú megjegyezte: "A múltkor én is így csináltam!". Érkezett a csapattársak kritikája: "Igen, és te is így mellélőtted."

"Te is így mellélőtted"

A 35. percben pedig megállapították a valót: eddig semmi nem történt. Miután a magyar csapat gólt kapott és a félidő hátralévő része előreláthatólag már nem tartogatott különösebb izgalmakat - egy-két hülyebírózáson kívül - a gyerekek a 43. percben meggyőzték egymást: "Most menjünk el pisilni, most nincsenek sokan."

Nem értik a válogatást

A második játékrész elején pedig bebizonyosodott az a tétel, miszerint nálunk mindenki jobb a jelenkor válogatottjánál. Amikor a Real Madrid B-csapatában szereplő Szalai Ádám kihagyta a helyzetét, a gyerekek egyöntetűen úgy fogalmaztak: "Basszus, ezt még én is berúgtam volna!"

A fehéroroszok örülhettek, az apukák magyarázkodhattak

A játék továbbra is gyenge volt, így a maguk tízéves logikájával kérdezgették a körülöttük ülő felnőttektől: ha ez fontos Eb-selejtező, akkor a nagyválogatottban szereplő fiatalok miért nem itt játszanak, miért a lengyelek elleni barátságos meccsen?

Számtalan edző a nézőtéren

Ugyanakkor a játék nem törte le a kedvüket, hiszen az utolsó húsz percben végig éltették a csapatot és zúgott a "Magyarok! Magyarok!" rigmus. Eközben az is kiderült, ha játékos nem is, edző még lehet belőlük, hiszen többször is a "Tedd már ki!", "Indulj!", "Passzolj már!" felkiáltásokkal próbálták jobb teljesítményre bírni a játékosokat.

Végül ez sem használt, így a csapat kikapott, a gyerekek pedig kérdően néztek szüleikre: "Neked hogy tetszett?" Miután egy gyereknek nem illik hazudni, a legtöbben a szörnyű és a borzalmas szavakkal kezdték rövid értékelésüket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?