Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Verebes: Az egy szenzációs meccs volt

2007.10.17. 13:14
A magyar labdarúgó válogatott 1987-ben nyert legutóbb Lengyelország ellen. Az akkori szövetségi kapitány Verebes József emlékezik az 5-3-as sikerre, feleleveníti lemondása körülményeit és tippel a ma esti meccsre is.
Verebes József

A magyar labdarúgó-válogatott szerda este Lengyelországgal játszik barátságos meccset Lódzban. A lengyelek - noha jelenleg vezetik Európa-bajnoki selejtezőcsoportjukat, és résztvevői voltak a 2006-os világbajnokságnak is -, mégsem tartoznak Európa élmezőnyébe.

Szenzációs győzelem tétmeccsen

Ennek ellenére legutoljára több mint húsz éve, 1987 májusában tudott a magyar együttesnek győzni ellenük. Akkor a korábban a Rába ETO-ból és az MTK-ból is bajnokcsapatot csináló Verebes József volt a szövetségi kapitány.

"Az egy szenzációs meccs volt, ráadásul tétmeccs. Nekünk nem, de a lengyeleknek még volt esélyük az Eb-szereplésre, így nagy önbizalommal érkeztek" - emlékezik vissza az 5-3-ra megnyert meccsre a "Mágus".

Két jó csapatból lett egy nagyon jó

Verebes elmondta, akkor rakta össze az addig veretlen olimpiai csapatot - melynek szintén ő volt a kapitánya - az A-válogatottal. "Akkoriban az olimpiai csapaton volt a hangsúly, azt tartották fontosnak, pedig sok olyan játékos játszott ott, akinek helye volt az A-csapatban. A két gárda ugyanabban a felfogásban játszott, összeraktam őket, mert a lengyelek nagyon erősek voltak".

Verebes szerint az egy fantasztikus küzdőszellemű társaság volt, és bár a meccsen mindenki nagyon jól játszott, így is kiemelkedett Détári Lajos, aki két gólt is szerzett. Az egyiket szinte az alapvonalról csavarta a kapuba. Mindezt úgy, hogy egy perccel korábban ugyanonnan végezhetett el szabadrúgást, ami szintén gól lett, de a játékvezető megismételtette. Détári azonban másodszor is a kapuba csavarta a labdát.

Détári gólja kicsit az övé is

"Détári egyébként is klasszis teljesítményt nyújtott azon a meccsen, hiszen két gólja mellett az első gólt megelőzően egy szenzációs cselsorozat után passzolt Vinczének" - emlékezett Verebes, aki Détári szabadrúgásgólját félig a magáénak is érzi.

"Kaptam egy kazettát, amin egy két méter fölötti kapus volt, aki mindenre kijött. Ezért mondtam már a meccs előtt a Détárinak, amit csak lehet, lőjön rá oldalról is. Persze ehhez a gólhoz kellett az ő csodálatos technikai tudása is" - mondta a jelenleg az NBII-es Vác együttesénél tevékenykedő szakember.

az 1987-es jegyzőkönyv:

Európa-bajnoki selejtező:
Magyarország-Lengyelország 5-3
Gólszerzők:Vincze 38, Détári 62(11-ből), 75, Peter 65, Preszeller 88 illetve Marciniak 26, Smolarek 58, Wojcicki 80.

A magyar válogatott akkori összeállítása:
1 Gáspár József, 2 Farkas Tibor, 3 Híres Gábor, 4 Péter Zoltán, 5 Szalai Attila, 6 Garaba Imre, 7 Kiprich József, 8 Rostás Sándor, 9 Szekeres József, 10 Détári Lajos, 11 Vincze István,
Cserék: 12 Boda Imre ,13 Varga István, 14 Preszeller Tamás, 15 Kékesi Rezső, 16 Zsiborás Gábor

Irigység és döntetlen

A siker ellenére Verebes nem sokkal később mégis lemondásra kényszerült, mint mondta, az akkori sportsajtó (Népsport) kikezdte őt. "Kicikizték az olimpiai csapatot, hogy az nem is olyan fontos, pedig nem így volt, mert az igen is komoly eredményeket ért el akkoriban. A sportújság akkori vezetője, Király Ferenc azonban személyes sértésne érezte, hogy Mexikó után nem ő lett az MLSZ elnöke, és mindent megtett az akkori elnök, Somogyi Jenő ellen" - elevenítette fel emlékeit.

Verebes a szerdai összecsapásra is hajlandó volt tippelni, véleménye szerint egy 1-1-es döntetlen jó eredménynek számítana a papíron erősebb ellenféllel szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!