Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Két pályázót érdekel a Fradi

2007.10.19. 14:59
Negyedszer is vevőt keres a Ferencváros és az Üllői úti stadion környéke. A pályázati feltételek minden eddiginél jobbak, mégis csak ketten vették meg a félmilliós pályázati dokumentációt. Ennyien legutóbb is megvették, végül senki nem pályázott az Üllői úti 6+2 hektáros ingatlanegyüttesre.

Szeptemberben negyedik alkalommal is kiírta az állami vagyont kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) az Üllői úti 6+2 hektáros ingatlanegyüttes (FTC-stadion és környéke) értékesítési pályázatát. Péntek délutánig, az október 24-ei beadási határidőt megelőző utolsó munkanap délutánjáig azonban mindössze két befektető vásárolta meg a nettó félmillió forintba kerülő pályázati dokumentációt.

A pályázati anyag előzőleg is elkelt

Az előző kiírás alkalmával is ketten vették meg a dokumentációt, de akkor végül senki nem pályázott az ingatlanra. A Ferencvárosnál már akkor is megmentőként várt angol Scarborough Holdings és a Sheffield United tulajdonosa, Kevin McCabe akkor úgy fogalmazott, kevés idejük volt felkészülni egy ilyen jelentős pályázat benyújtására.

A negyedik alkalommal kiírt pályázaton az ár nem változott, a feltételek azonban igen, így a vevő akár húsz százalékot is lealkudhat a korábbi összegből. Vagyis a nyertes 8,2 milliárd helyett akár 7,372 milliárdért is megkaphatja a területet és a futballcsapatot a stadionnal. a A pályázati dokumentációt változatlanul 500 ezer forint plusz áfáért lehetett megvenni, míg a pályázati részvétel feltétele továbbra is a 400 milliós ajánlati biztosíték megfizetése, amely azonban a győztesnél beleszámít a vételárba.

Kedvezőbb feltételek

A feltételek közül azonban annyi változott, hogy a KVI ezúttal már alkalmazza az úgynevezett árlejtés módszerét, ami azt jelenti, hogy ha nincs verseny - vagyis csak egy érdeklődő pályázik a területre -, akkor egy kormányrendelet szerint a limitárnál 20 százalékkal kevesebbet ígérő pályázatot is elfogadhatja. Ez azt jelenti, hogy akár 28 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, tehát a 4,165 milliárd forint helyett már bruttó 3,332 milliárd forintért is gazdára találhat a terület.

Az üzlet persze nem ennyibe kerül: a vevőt ez a pályázati kiírás is kötelezi az FTC kistafírozására, méghozzá változatlan feltételekkel. Így a győztes pályázónak a meglévő stadiont az adásvételi szerződés megkötésétől számított két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfáért fel kell újítania, 800 millióért meg kell vennie a focicsapatot üzemeltető cég 20 milliós névértékű részvénycsomagját, valamint legalább 1,5 milliárd plusz áfát kell fizetnie az FTC-nek a létesítményhasználati jog megváltására.

Nem tudni kik érdeklődnek

A pályázatok elbírálásakor a vállalt nettó ajánlati ár limitáron felül megajánlott részét 60 százalékos súllyal, míg a stadionfelújítás és a használati jog megvásárlásával kapcsolatos vállalások értékét 40 százalékos súllyal veszik figyelembe. A pályázat nyertese az lesz, aki a pályázati felhívásban rögzített feltételek teljesítése mellett az értékelési súlyokkal számítva, a legmagasabb vételárat ajánlotta.

Kérdés azonban, hogy ilyen feltételekkel kinek kell a klub, hiszen az előző kiírás alkalmával még úgy sem pályázott senki, hogy ezúttal már tulajdonjogot is vehetett volna.

A KVI-nél érdeklődésünkre Zelles Sándor vezérigazgató bővebb felvilágosítást nem adhatott, még a pályázók nemzetiségéről sem volt hajlandó elárulni semmit. A pályázatot szerdán tíz óráig kell beadniuk a jelentkezőknek és a KVI dél körül jelenti be, hány érvényes pályázat érkezett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!