Gusztáv
3 °C
6 °C

Britek és belgák vennék meg a Fradit

2007.10.24. 12:47
Két ajánlat érkezett a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz az Üllői úti 6+2 hektáros ingatlanegyüttesre, tudta meg az Index. Arról még nem született döntés, hogy a mostani, negyedik tenderen lesz-e érvényes pályázat, és ha igen, ki és mennyiért veheti meg az ingatlant és a focicsapatot.

Úgy tűnik, az FTC által használt 6+2 hektáros Üllői úti ingatlanegyüttesre negyedik alkalommal kiírt pályázat sikeres lehet: a Kincstári Vagyoni Igazgatásághoz határidőre két pályázat érkezett. Az még nem dőlt el, hogy a két jelentkezőből ki lesz a befutó, lesz-e egyáltalán érvényes ajánlat, és ha igen, mennyit fizethet a vevő a területért és a focicsapatért.

A KVI az állami tulajdonú, de az FTC sportegyesület többségi tulajdonában álló cég által használt ingatlan tulajdonjogára és a focicsapator működtető társaság 80 százalékos részvénycsomagjára most másodszor írt ki pályázatot. Az előző tenderre három érdeklődő vásárolta meg a pályázati dokumentációt, de senki nem jelentkezett (ezenkívül korábban volt két, 99 évre szóló használati jogra kiírt pályázat is).

A Kincstári Vagyoni Igazgatóságon nem közölték, kik pályáztak, és azt sem, milyen feltételekkel. Zelles Sándor vezérigazgató titkárságán csak annyi tájékoztatást adtak, hogy a pályázatok kiértékelése megkezdődött, ezekről további információkat délután közölnek.

Trükkös játszma

Az előző pályázati körben az angol másodosztályban szereplő – az élvonalból tavaly kiesett – Sheffield United tulajdonosa, a Scarborough Holdings és annak tulajdonosát, Kevin McCabe érdeklődött legintenzívebben a tender iránt, ám végül ő sem jelentkezett (tudomásunk szerint akkor még az a hongkongi érdekeltségű Neuchatel Financial Ltd. vette meg a pályázati dokumentációt, amely Dámosy Zsolt korábbi FTC-elnökkel májusban kötött egy adásvételi szerződést az FTC Zrt. megvásárlásáról, ám az FTC elnökváltása miatt abból az üzletből nem lett semmi).

Lapunk információi szerint a Neuchatel most nem pályázott. Ezt a korábbi értesülésünket erősíti az, hogy Rieb György, az FTC elnöke a klub lapjának, a 100% Fradinak azt nyilatkozta: "Nagyon örülök, hogy az angolok végül pályáztak, de annak is, hogy egy új érdeklődő, a belgák is feltűntek."

Az állami vagyont kezelő KVI előbb június végén, majd szeptember végén írta ki az ingatlanegyüttesre a nyilvános értékesítési pályázatot. A klubházat, a futballstadiont, a birkózócsarnokot, több edzőpályát, salakos pályát és kiegészítő létesítményeket magába foglaló nyolc hektárnyi területnek a tulajdonjogát hirdette meg eladásra, míg korábban két alkalommal a vagyonkezelési jog értékesítésével próbálkoztak, de sikertelenül (előbb egy magyar, utóbb egy spanyol érdekeltségű cég jelentkezését minősítették érvénytelennek).

Nyolcmilliárdos kaland

Az érdeklődőknek áfával együtt legalább 4 164 720 00 forintot kellett felajánlaniuk a tulajdon megszerzéséért a pályázati kiírás szerint. Ezenkívül minimum bruttó 1,8 milliárd forintot kellett fizetni az FTC-nek a létesítményhasználati jog megváltása fejében. További legalább 800 millió forintba került az FTC Labdarúgó Zrt. 80 százalékos, ám csupán 20 millió forint névértékű részvénycsomagja (a klub ebből a két tételből törleszthetné fennálló, nagyjából 2 milliárd forintos adósságát, köztartozásait). A befektetőnek emellett vállalnia kellett, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számított két éven belül legalább bruttó 1,44 milliárd forintot költ a stadion felújítására.

A pályázat győztese tehát 6,8 milliárd forintnyi azonnali, és további 1,44 milliárd két éven belül jelentkező, vagyis összesen 8,2 milliárdnyi költséggel kalkulálhat. Az ingatlanokat egyébként egy 1991-ben kötött szerződés értelmében az FTC 2016. szeptember 5-ig, tehát még csaknem kilenc évig használhatja. Sőt, ennél tovább is: a pályázónak ugyanis vállalnia kellett azt is, hogy további 25 évre biztosítja az FTC-nek a stadion használatát – a nettó jegyárbevétel 25 százalékáért cserében –, és legalább 30 embernek bocsát rendelkezésre irodát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!