Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Britek és belgák vennék meg a Fradit

2007.10.24. 12:47
Két ajánlat érkezett a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz az Üllői úti 6+2 hektáros ingatlanegyüttesre, tudta meg az Index. Arról még nem született döntés, hogy a mostani, negyedik tenderen lesz-e érvényes pályázat, és ha igen, ki és mennyiért veheti meg az ingatlant és a focicsapatot.

Úgy tűnik, az FTC által használt 6+2 hektáros Üllői úti ingatlanegyüttesre negyedik alkalommal kiírt pályázat sikeres lehet: a Kincstári Vagyoni Igazgatásághoz határidőre két pályázat érkezett. Az még nem dőlt el, hogy a két jelentkezőből ki lesz a befutó, lesz-e egyáltalán érvényes ajánlat, és ha igen, mennyit fizethet a vevő a területért és a focicsapatért.

A KVI az állami tulajdonú, de az FTC sportegyesület többségi tulajdonában álló cég által használt ingatlan tulajdonjogára és a focicsapator működtető társaság 80 százalékos részvénycsomagjára most másodszor írt ki pályázatot. Az előző tenderre három érdeklődő vásárolta meg a pályázati dokumentációt, de senki nem jelentkezett (ezenkívül korábban volt két, 99 évre szóló használati jogra kiírt pályázat is).

A Kincstári Vagyoni Igazgatóságon nem közölték, kik pályáztak, és azt sem, milyen feltételekkel. Zelles Sándor vezérigazgató titkárságán csak annyi tájékoztatást adtak, hogy a pályázatok kiértékelése megkezdődött, ezekről további információkat délután közölnek.

Trükkös játszma

Az előző pályázati körben az angol másodosztályban szereplő – az élvonalból tavaly kiesett – Sheffield United tulajdonosa, a Scarborough Holdings és annak tulajdonosát, Kevin McCabe érdeklődött legintenzívebben a tender iránt, ám végül ő sem jelentkezett (tudomásunk szerint akkor még az a hongkongi érdekeltségű Neuchatel Financial Ltd. vette meg a pályázati dokumentációt, amely Dámosy Zsolt korábbi FTC-elnökkel májusban kötött egy adásvételi szerződést az FTC Zrt. megvásárlásáról, ám az FTC elnökváltása miatt abból az üzletből nem lett semmi).

Lapunk információi szerint a Neuchatel most nem pályázott. Ezt a korábbi értesülésünket erősíti az, hogy Rieb György, az FTC elnöke a klub lapjának, a 100% Fradinak azt nyilatkozta: "Nagyon örülök, hogy az angolok végül pályáztak, de annak is, hogy egy új érdeklődő, a belgák is feltűntek."

Az állami vagyont kezelő KVI előbb június végén, majd szeptember végén írta ki az ingatlanegyüttesre a nyilvános értékesítési pályázatot. A klubházat, a futballstadiont, a birkózócsarnokot, több edzőpályát, salakos pályát és kiegészítő létesítményeket magába foglaló nyolc hektárnyi területnek a tulajdonjogát hirdette meg eladásra, míg korábban két alkalommal a vagyonkezelési jog értékesítésével próbálkoztak, de sikertelenül (előbb egy magyar, utóbb egy spanyol érdekeltségű cég jelentkezését minősítették érvénytelennek).

Nyolcmilliárdos kaland

Az érdeklődőknek áfával együtt legalább 4 164 720 00 forintot kellett felajánlaniuk a tulajdon megszerzéséért a pályázati kiírás szerint. Ezenkívül minimum bruttó 1,8 milliárd forintot kellett fizetni az FTC-nek a létesítményhasználati jog megváltása fejében. További legalább 800 millió forintba került az FTC Labdarúgó Zrt. 80 százalékos, ám csupán 20 millió forint névértékű részvénycsomagja (a klub ebből a két tételből törleszthetné fennálló, nagyjából 2 milliárd forintos adósságát, köztartozásait). A befektetőnek emellett vállalnia kellett, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számított két éven belül legalább bruttó 1,44 milliárd forintot költ a stadion felújítására.

A pályázat győztese tehát 6,8 milliárd forintnyi azonnali, és további 1,44 milliárd két éven belül jelentkező, vagyis összesen 8,2 milliárdnyi költséggel kalkulálhat. Az ingatlanokat egyébként egy 1991-ben kötött szerződés értelmében az FTC 2016. szeptember 5-ig, tehát még csaknem kilenc évig használhatja. Sőt, ennél tovább is: a pályázónak ugyanis vállalnia kellett azt is, hogy további 25 évre biztosítja az FTC-nek a stadion használatát – a nettó jegyárbevétel 25 százalékáért cserében –, és legalább 30 embernek bocsát rendelkezésre irodát.