Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Milyen testközelből Henry és Cristiano Ronaldo?

2007.10.25. 11:58
Két nappal korábban tudta csak meg Kassai Viktor, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Dinamo Kijev-Manchester United Bajnokok Ligája-találkozó levezetésével bízza meg. A magyar bíró jól helytállt, amikor tizenhét éve elkezdte, nem is mert arra gondolni, hogy erre a szintre eljuthat.

1998. decembere után kedden vezethetett magyar futballbíró újra Bajnokok Ligája-mérkőzést. A harminckét éves Kassai Viktor a harmadik fordulóban újoncként a Dinamo Kijev-Manchester United mérkőzést kapta, hat gólt láthatott, és az értékelések szerint jól vezette a 4-2-es vendéggyőzelemmel véget érő találkozót.

Nem vele törődtek

"Két napom volt, hogy felkészüljek. Jól hangozna, ha azt mondanám, levettem a polcról öt-öt olyan kazettát, amelyiken a Dinamo vagy a Manchester meccsei vannak, de nem így történt. Csak általánosságban készültem fel a várható iramra, és újra fel kellett építeni magamat, mint mikor az ember egy újabb lépcsőfokhoz ér. Számítottam rá, hogy a kevés technikai hiba miatt lüktető, jó iramú meccseket fogok vezetni, amelyeken kevés lesz a játékmegszakítás" - mondta a tatabányai születésű Kassai, akinek édesapja is játékvezető volt, de az élvonalig nem jutott el.

Wayne Rooney tör kapura Kijevben (fotók: AFP)

Kassai élete legemlékezetesebb - szerinte sikeres - hetén van túl, mert az Eb-selejtezők közül a francia-litvánt kapta a múlt szerdán. Vagyis egy hét alatt a világbajnok Thierry Henryt és a világ egyik legjobb futballistáját, Cristiano Ronaldót figyelhette testközelből. Hogy melyikük tetszett neki jobban?

"Nem lehet különbséget tenni közöttük, mindketten kizárólag a játékkal foglalkoztak, minden megmozdulásukon érződött: futballozni szeretnének, nem színészkedtek, maximálisan a sportszerűségre törekedtek, nem ellenfelükkel vagy éppen velem törődtek. A két meccs közül a BL-beli ugyanakkor élvezetesebb volt, már csak a gólok miatt is, én pedig csak abban reménykedem, hogy kevés hibával lehoztam mindkettőt. Belülről persze érzem, melyik ment jobban, de a meccsekről nem foglalhatok állást."

Nem beszélt a magyarokkal

A kijevieket irányító magyar edzőpárossal - Szabó Józseffel és Rácz Lászlóval - nem beszélt sem a meccs előtt, sem utána. "Mindenki tette a dolgát, ahogyan ezen a szinten elvárható, ez csak külön kuriózum volt."

Thierry Henry a rekordot jelentő gól után, a litvánok ellen

Úgy érzi, tökéletes tapasztalatszerzés volt a meccs, és nem lehet más célja, minthogy folyamatosan ilyen jellegű összecsapásokon edződjön. Annak azonban nincs realitása, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon is dirigáljon, mert arra már megvan a játékvezetői keret, annak pedig nem tagja, de a 2010-es világbajnokságon már ott lehet.

Magyarként sem elérhetetlen ez a szint

"Amikor tizenhét éve elkezdtem a bíráskodást, meg sem fordult a fejemben, hogy idáig eljuthatok, és talán beszélhetek kollégáim nevében, Erős Gábor és Vámos Tibor nevében is. Örülök viszont, hogy így alakult, bebizonyítottuk, hogy magyarként is el lehet erre a szintre érni. Remélem, ösztönző lesz, és a tanfolyamokra megint egyre többen iratkoznak be" - összegzett a hazai élvonalban már huszonnégy évesen, egy Zalaegerszeg-BVSC találkozón bemutatkozó spori.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!