Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milyen testközelből Henry és Cristiano Ronaldo?

2007.10.25. 11:58
Két nappal korábban tudta csak meg Kassai Viktor, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Dinamo Kijev-Manchester United Bajnokok Ligája-találkozó levezetésével bízza meg. A magyar bíró jól helytállt, amikor tizenhét éve elkezdte, nem is mert arra gondolni, hogy erre a szintre eljuthat.

1998. decembere után kedden vezethetett magyar futballbíró újra Bajnokok Ligája-mérkőzést. A harminckét éves Kassai Viktor a harmadik fordulóban újoncként a Dinamo Kijev-Manchester United mérkőzést kapta, hat gólt láthatott, és az értékelések szerint jól vezette a 4-2-es vendéggyőzelemmel véget érő találkozót.

Nem vele törődtek

"Két napom volt, hogy felkészüljek. Jól hangozna, ha azt mondanám, levettem a polcról öt-öt olyan kazettát, amelyiken a Dinamo vagy a Manchester meccsei vannak, de nem így történt. Csak általánosságban készültem fel a várható iramra, és újra fel kellett építeni magamat, mint mikor az ember egy újabb lépcsőfokhoz ér. Számítottam rá, hogy a kevés technikai hiba miatt lüktető, jó iramú meccseket fogok vezetni, amelyeken kevés lesz a játékmegszakítás" - mondta a tatabányai születésű Kassai, akinek édesapja is játékvezető volt, de az élvonalig nem jutott el.

Wayne Rooney tör kapura Kijevben (fotók: AFP)

Kassai élete legemlékezetesebb - szerinte sikeres - hetén van túl, mert az Eb-selejtezők közül a francia-litvánt kapta a múlt szerdán. Vagyis egy hét alatt a világbajnok Thierry Henryt és a világ egyik legjobb futballistáját, Cristiano Ronaldót figyelhette testközelből. Hogy melyikük tetszett neki jobban?

"Nem lehet különbséget tenni közöttük, mindketten kizárólag a játékkal foglalkoztak, minden megmozdulásukon érződött: futballozni szeretnének, nem színészkedtek, maximálisan a sportszerűségre törekedtek, nem ellenfelükkel vagy éppen velem törődtek. A két meccs közül a BL-beli ugyanakkor élvezetesebb volt, már csak a gólok miatt is, én pedig csak abban reménykedem, hogy kevés hibával lehoztam mindkettőt. Belülről persze érzem, melyik ment jobban, de a meccsekről nem foglalhatok állást."

Nem beszélt a magyarokkal

A kijevieket irányító magyar edzőpárossal - Szabó Józseffel és Rácz Lászlóval - nem beszélt sem a meccs előtt, sem utána. "Mindenki tette a dolgát, ahogyan ezen a szinten elvárható, ez csak külön kuriózum volt."

Thierry Henry a rekordot jelentő gól után, a litvánok ellen

Úgy érzi, tökéletes tapasztalatszerzés volt a meccs, és nem lehet más célja, minthogy folyamatosan ilyen jellegű összecsapásokon edződjön. Annak azonban nincs realitása, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon is dirigáljon, mert arra már megvan a játékvezetői keret, annak pedig nem tagja, de a 2010-es világbajnokságon már ott lehet.

Magyarként sem elérhetetlen ez a szint

"Amikor tizenhét éve elkezdtem a bíráskodást, meg sem fordult a fejemben, hogy idáig eljuthatok, és talán beszélhetek kollégáim nevében, Erős Gábor és Vámos Tibor nevében is. Örülök viszont, hogy így alakult, bebizonyítottuk, hogy magyarként is el lehet erre a szintre érni. Remélem, ösztönző lesz, és a tanfolyamokra megint egyre többen iratkoznak be" - összegzett a hazai élvonalban már huszonnégy évesen, egy Zalaegerszeg-BVSC találkozón bemutatkozó spori.