Valér
-1 °C
0 °C

Vegyes érzelmekkel fogadtak

2007.10.26. 16:40
A magyar labdarúgó-válogatott mellett dolgozó pszichológus, Nagy Sándor úgy érzi, munkájával a csapatépítés folyamatában is segíteni tud. Ugyanakkor a játékosok egyéni, személyes problémáikkal is megkereshetik.

A magyar labdarúgó-válogatott az elmúlt három hónapban öt mérkőzéséből négyet megnyert. Többek között a világbajnok olaszokat is legyőzte, és a törököktől is csak azután kapott ki, hogy a skót játékvezető belenyúlt a meccsbe, a jogos magyar tizenegyes helyett kiállította a csapatkapitány Gera Zoltánt.

Lengyelország-Magyarország

A legutóbbi két meccs, a Málta elleni Eb-selejtező és a lengyelek elleni barátságos meccs után a játékosok egymás dicséretén kívül több interjúban is kitértek a válogatottnál dolgozó pszichológus, Nagy Sándor munkájára. Véleményük szerint ő sokat változtatott mentalitásukon.

Tanár és szakedző is

"Márciusban keresett meg Berkes István a Sportkórház főigazgatója, hogy lenne-e kedvem az Magyar Labrdragú-szövetség (MLSZ) orvos bizottságában sportpszihiáterként dolgozni. Ugyanezen okból megkeresett Kisteleki István az MLSZ elnöke is, így nem mondhattam nemet" - mondta a civilben a Csanádi Árpád Sportiskola pszichologusaként dolgozó szakember.

Nem csodálkozott a felkérésen, hogy személyével szeretnék bővíteni a szakmai stábot, hiszen korábban is dolgozott pszichológus a válogatott mellett. A testnevelő tanári diplomával és kézilabda szakedzői végzettséggel is rendelkező Nagy Sándor fiatalabb korában kézilabdázott a Debreceni Dózsában és a TFSE-ben, de egy térdsérülés miatt fiatalon kénytelen volt abbahagyni az aktív sportot.

Előítéletek nélkül

"Még a TF elvégzése alatt kedvet kaptam a pszichológiához, így a kézilabdázás és a tanítás mellett lettem pszichológus. Ezen belül pedagógiai szakpszichológus, aki olyan lehet, akinek a sportban, az oktatásban vagy a kutatásban gyakorlati képzettsége van. Hazánkban sajnos jelenleg nincs ilyen irányú specifikus képzés, a tapasztalatot próbálják saját praxisban összeszedni a pszichológusok."

A pszichológusnak nem volt előítélete a labdarúgókkal szemben, hiszen mint mondta, ez is egy sportág. Igaz, minden más sportágnál nagyobb a népszerűsége, hatalmas üzleti lehetőség az egész világon, ezért nagyobb a felhajtás körülötte.

Vegyes fogadtatás

"A játékosok vegyes érzelmekkel fogadtak, de úgy gondolom, az adott pszichológuson is múlik, hogyan tudja magát és a munkáját elfogadtatni. Voltak, akik kételkedtek, de akadtak, akiknek már volt tapasztalata más szakemberrel" - mondta az első találkozásról Nagy, aki csak az edzőtáborozások alkalmával találkozik a keret tagjaival.

A negyvenöt éves sportpszichológus a vegyes fogadtatás ellenére úgy érzi, könnyen tudnak a jövőben is együtt dolgozni. Ő a kapcsolatain keresztül tud dolgozni, és eddig is sikerült kialakítania a szakmai stábtól kezdve a gyúrókig olyan munkakapcsolatot, ami a bizalomra épül.

Megvannak a maga módszerei

"Hivatalosan a játékosok megismerésében, a csapatépítés folyamatában kell részt vennem, de előzetesen konzultálok Várhidi Péter szövetségi kapitánnyal is, majd ezt követően döntöm el, hogy milyen csoportos, és milyen egyéni foglalkozásokra van szükség."

Magyarország-Olaszország

Az első beszélgetések, a bemutatkozás során mindenkinek elmondta, hogyan dolgozik. Ezzel elindított egy másfajta gondolkodást a fejekben, melyről úgy gondolja, ha ő nincs ott, ez akkor is tud segíteni, akár az egyéni, magánjellegű problémákban is.

A sikert is fel kell dolgozni

"A labdarúgóknál - csakúgy, mint a legtöbb sportolónál - a sorozatos intenzív terhelés, a stressz kezelésében tudok segíteni, ezenkívül a regenerálódási folyamatot, a meccsre kész állapotba hozást tudom elősegíteni. Ezenkívül a sikerek és a kudarcok feldolgozása sem egyszerű ennek a fiatal csapatnak. Az elején még csodálkoztak is, miért kell a sikert is feldolgozni. Később megértették, egy valódi versenyző mindenből tanul." Nagy márciusban három hónap próbaidővel kezdte a válogatott melletti munkát, majd egyhavi nyári szünet után, augusztusban visszatért. Jelenlegi megbízatása december végéig szól.

Nem tudnak neki meglepetést okozni

A pszichológus úgy érzi, a csoportfolyamatban, a csapat dinamikájában is segíthet, de a játékosok személyes problémáiban is megpróbál segítséget nyújtani. Volt olyan labdarúgó, aki furcsa kéréssel fordult hozzá, de nem tudtak számára meglepetést okozni, hiszen a praxisa során sokkal súlyosabb esetekkel is találkozott már.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!