Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem erőlködnek tovább a vb-rotálással

2007.10.29. 15:38
Egyhangúlag megszűntették a futball-világbajnokságok rendezésére vonatkozó, sokak által bírált rotációs rendszert. Az biztos, hogy a 2014-es tornát Dél-Amerika, vagyis Brazília kapja kedden, a 2018-asra azonban nyitott lesz a verseny. A kudarcot vallott rendszert támogató Blatter elnök most a megszüntetést javasolta.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága megszűntette azt a rendszert, amelyben a világbajnokságokat meghatározott sorrendben nyerhették el az egyes földrészek. Ezt Csung Mong Jun, a FIFA dél-koreai alelnöke jelentette be Zürichben, jelezve, hogy a változtatás már a 2018-as vb-re érvényes.

Az új felállásban azonban korlátozás is lesz: az adott időponthoz képest a legutóbbi két világbajnokságnak otthont adó zóna országai ugyanis nem pályázhatnak. Vagyis a 11 év múlva esedékes vébéért afrikai és dél-amerikai országok nem szállhatnak majd versenybe, mivel 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság, 2014-ben pedig - a kedden esedékes támogató FIFA-döntés esetén - Brazília lesz a házigazda.

A rotációra vonatkozó 2000-es FIFA-határozatot legjobban az európai szövetségek támadták: eszerint ugyanis annak ellenére, hogy ez a kontinens a labdarúgás bölcsője és fő bázisa, csak minden hatodik vb-döntőt rendezhette volna meg, így pedig csupán 24 évente lehetett volna vendéglátója a sportági csúcseseménynek.

Fokozta a szembenállást - a dél-afrikai előkészületek csúszása mellett - a 2014-es rendezési jog kényszerű odaítélése is, Dél-Amerikából ugyanis egyedüliként Brazília pályázott.

A rotációval a most következő két vébé helyszínét döntötték el, vagyis Dél-Afrika és Brazília köszönheti ennek a rövid életű rendszernek a nagy tornát.

Időközben a válogatási elvek bevezetésének korábbi szószólója, Joseph Blatter FIFA-elnök is a változtatás híve lett: májusi nyilatkozatában a "minden ország pályázhat" rendszerre való visszaállást javasolta, akkor azzal a kikötéssel, hogy egy zóna nem rendezhet két döntőt egymás után.

A végrehajtó bizottság kétnapos ülése során kedden jelöli ki a 2014-es férfi és a 2011-es női vb helyszínét.

A hétfői döntésnek nagyon örülnek Angliában ezzel ugyanis minden esélye megvan a futball szülőhazájának, hogy 1966 után újabb villágbajnoksgáot rendezzen. Az agolok már Blatter FIFA-elnökkel is tárgyaltak a rendezésről, konkurenciára esetleg Kínából, Oroszországból, Ausztráliából, illetve az USA-ból vagy Mexikóból számíthatnának.