Ágnes
-5 °C
2 °C

Nem erőlködnek tovább a vb-rotálással

2007.10.29. 15:38
Egyhangúlag megszűntették a futball-világbajnokságok rendezésére vonatkozó, sokak által bírált rotációs rendszert. Az biztos, hogy a 2014-es tornát Dél-Amerika, vagyis Brazília kapja kedden, a 2018-asra azonban nyitott lesz a verseny. A kudarcot vallott rendszert támogató Blatter elnök most a megszüntetést javasolta.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága megszűntette azt a rendszert, amelyben a világbajnokságokat meghatározott sorrendben nyerhették el az egyes földrészek. Ezt Csung Mong Jun, a FIFA dél-koreai alelnöke jelentette be Zürichben, jelezve, hogy a változtatás már a 2018-as vb-re érvényes.

Az új felállásban azonban korlátozás is lesz: az adott időponthoz képest a legutóbbi két világbajnokságnak otthont adó zóna országai ugyanis nem pályázhatnak. Vagyis a 11 év múlva esedékes vébéért afrikai és dél-amerikai országok nem szállhatnak majd versenybe, mivel 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság, 2014-ben pedig - a kedden esedékes támogató FIFA-döntés esetén - Brazília lesz a házigazda.

A rotációra vonatkozó 2000-es FIFA-határozatot legjobban az európai szövetségek támadták: eszerint ugyanis annak ellenére, hogy ez a kontinens a labdarúgás bölcsője és fő bázisa, csak minden hatodik vb-döntőt rendezhette volna meg, így pedig csupán 24 évente lehetett volna vendéglátója a sportági csúcseseménynek.

Fokozta a szembenállást - a dél-afrikai előkészületek csúszása mellett - a 2014-es rendezési jog kényszerű odaítélése is, Dél-Amerikából ugyanis egyedüliként Brazília pályázott.

A rotációval a most következő két vébé helyszínét döntötték el, vagyis Dél-Afrika és Brazília köszönheti ennek a rövid életű rendszernek a nagy tornát.

Időközben a válogatási elvek bevezetésének korábbi szószólója, Joseph Blatter FIFA-elnök is a változtatás híve lett: májusi nyilatkozatában a "minden ország pályázhat" rendszerre való visszaállást javasolta, akkor azzal a kikötéssel, hogy egy zóna nem rendezhet két döntőt egymás után.

A végrehajtó bizottság kétnapos ülése során kedden jelöli ki a 2014-es férfi és a 2011-es női vb helyszínét.

A hétfői döntésnek nagyon örülnek Angliában ezzel ugyanis minden esélye megvan a futball szülőhazájának, hogy 1966 után újabb villágbajnoksgáot rendezzen. Az agolok már Blatter FIFA-elnökkel is tárgyaltak a rendezésről, konkurenciára esetleg Kínából, Oroszországból, Ausztráliából, illetve az USA-ból vagy Mexikóból számíthatnának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!