Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Én most kirúgnám magam

2007.10.30. 12:50
Újabb maradandó esettel gazdagodott a futballedzők kirúgásainak legendás történetei. A múlt héten Martin Jol sms-ben szerzett arról tudomást, hogy a meccs végétől már nem számítanak a munkájára a Totenhamnél. A szövetségi kapitány Hoffer József saját lemondását tudósítóként adta le, a világbajnok Lippi pedig tippet adott az elnöknek, aki gyorsan meg is fogadta azt.

Ha az angol bajnokságban kieső helyen álló, az elmúlt szezonban ötödik Tottenham Hotspur vezetőedzőjét, a holland Martin Jolt a spanyol Getafe elleni UEFA-kupa meccs előtt hivatalosan is menesztik, senki sem csodálkozott volna. Azon viszont, hogy a meccs alatt kapott egy sms-t, amelyikben tudatta vele egy ismerőse, hogy másnap szedelőzködhet, még ő is igencsak meglepődött.

Az unokaöccs szólt Jolnak az öltözőfolyosón

Ezt az üzenetet alighanem még akkor kapta, amikor csapata nem állt vesztésre, végül azonban 2-1-es vereséget szenvedett, de vélhetően a két tény között kevés az összefüggés. A White Hart Lane-en a meccs szünetében kezdett el terjedni a hír, a szurkolók a második félidőben többször Jol nevét skandálták, kiálltak mellette.

Az angol lapok úgy tudták, hogy Jol sorsáról már hétfőn megszületett a döntés, amikor a Newcastle elleni bajnokit 3-1-re bukta el. A klub vezetői azonban igen rosszul kezelték a helyzetet - így volt ez a nyáron is, hiszen már akkor felmerült, hogy a hollandot a spanyol Juande Ramos váltja. Rajta kapták őket ugyanis, hogy Spanyolországban találkoztak az edzővel.

A Sevillát öt kupagyőzelemig vezető Ramos hétfőtől átvette a gárda irányítását, a klub pedig belső vizsgálatot indított, miért terjedhetett el a lelátón a kupameccsen Jol kirúgása. Az öltözőfolyosón az unokaöccse is ezzel a hírrel fogadta a találkozó után. A felelőst, lehet, már meg is találta a Spurs, hiszen a harminc éve a klub kötelékében álló Chris Hughton is elbocsátotta a szakvezetővel együtt.

Haan csatája

Ugyancsak példaértékű történet, ami a holland Arie Haan nevéhez fűződik. Az egykori világklasszis középpályás január harmincegyedikén úgy döntött, hogy nem tölti ki a még másfél évig érvényes szerződését, erről pedig dobott egy emailt a szövetség vezetőinek, nyilván resignation címmel és kis piros zászlóval, visszaigazolást kérve.

Nem vette arra a fáradtságot, hogy személyesen is indokoljon, mert korábban megromlott a viszonya Iya elnökkel. Haan ugyanis engedély nélkül két hónapra eltávozott Kamerunból, a szövetség vezetői pedig büntetésből kihagyták abból a delegációból, mely a kameruni ifjúsági válogatottat kísérte az afrikai bajnokságra.

Krémer nem bírta végignézni a második félidőt

A magyar futball is produkált számos pikáns lemondási történetet. A legemlékezetesebb talán az volt, amikor a válogatott 3-0-s szófiai veresége után a kapitány, Hoffer József egyedül hagyta a játékosait az öltözőben, ő pedig, mint egyben a távirati iroda sportrovatának vezetője is, nekifogott tudósítása leadásának. Felhívta a gépírónőt és a következőket mondta: "Írja kérem a címet: lemondott Hoffer József, a magyar csapat kapitánya."

Jó huszonöt évvel később, amikor a hazai foci elkezdett egyre idegesítőbbé válni, a kispesti menedzserigazgatót, Krémer Károlyt annyira feldühítette a látvány, hogy a Gázszer elleni meccs második félidejére már nem ült le a kispadra.

A Gázszer Tieber két és Medvid egy góljával 3-0-ra vezetett, az edző azonban ezt a magánakciót még túlélte. Krémernek ez volt a harmadik meccse, utána még kettőt lehúzott, a 4-14-es gólarány után egyáltalán nem volt váratlan menesztése.

A szófogadó Moratti

Pár hete a siófoki Botos Antal még be sem ért az öltözőbe, amikor a lelátóról bekiabálta neki az elnök, Nemes Ferenc: "Ön ki van rúgva." Botos erre számíthatott, Marcello Lippivel ellentétben, aki egy mondatával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy egy meccsig legyen az Internazionale vezetőedzője 2000-ben.

A Reggina ellen gól nélküli döntetlent játszottak, a sajtótájékoztatón pedig azt mondta. "Ha én lennék az elnök, seggbe rugdosnám a játékosokat, magamat pedig kirúgnám." Massimo Moratti megfogadta a tanácsot, és mire a csizma csücskénél lévő Reggio di Calabriából a csapat hazatért Milánóba, a későbbi világbajnoki tréner elveszítette munkáját.