Piroska
3 °C
4 °C

Én most kirúgnám magam

2007.10.30. 12:50
Újabb maradandó esettel gazdagodott a futballedzők kirúgásainak legendás történetei. A múlt héten Martin Jol sms-ben szerzett arról tudomást, hogy a meccs végétől már nem számítanak a munkájára a Totenhamnél. A szövetségi kapitány Hoffer József saját lemondását tudósítóként adta le, a világbajnok Lippi pedig tippet adott az elnöknek, aki gyorsan meg is fogadta azt.

Ha az angol bajnokságban kieső helyen álló, az elmúlt szezonban ötödik Tottenham Hotspur vezetőedzőjét, a holland Martin Jolt a spanyol Getafe elleni UEFA-kupa meccs előtt hivatalosan is menesztik, senki sem csodálkozott volna. Azon viszont, hogy a meccs alatt kapott egy sms-t, amelyikben tudatta vele egy ismerőse, hogy másnap szedelőzködhet, még ő is igencsak meglepődött.

Az unokaöccs szólt Jolnak az öltözőfolyosón

Ezt az üzenetet alighanem még akkor kapta, amikor csapata nem állt vesztésre, végül azonban 2-1-es vereséget szenvedett, de vélhetően a két tény között kevés az összefüggés. A White Hart Lane-en a meccs szünetében kezdett el terjedni a hír, a szurkolók a második félidőben többször Jol nevét skandálták, kiálltak mellette.

Az angol lapok úgy tudták, hogy Jol sorsáról már hétfőn megszületett a döntés, amikor a Newcastle elleni bajnokit 3-1-re bukta el. A klub vezetői azonban igen rosszul kezelték a helyzetet - így volt ez a nyáron is, hiszen már akkor felmerült, hogy a hollandot a spanyol Juande Ramos váltja. Rajta kapták őket ugyanis, hogy Spanyolországban találkoztak az edzővel.

A Sevillát öt kupagyőzelemig vezető Ramos hétfőtől átvette a gárda irányítását, a klub pedig belső vizsgálatot indított, miért terjedhetett el a lelátón a kupameccsen Jol kirúgása. Az öltözőfolyosón az unokaöccse is ezzel a hírrel fogadta a találkozó után. A felelőst, lehet, már meg is találta a Spurs, hiszen a harminc éve a klub kötelékében álló Chris Hughton is elbocsátotta a szakvezetővel együtt.

Haan csatája

Ugyancsak példaértékű történet, ami a holland Arie Haan nevéhez fűződik. Az egykori világklasszis középpályás január harmincegyedikén úgy döntött, hogy nem tölti ki a még másfél évig érvényes szerződését, erről pedig dobott egy emailt a szövetség vezetőinek, nyilván resignation címmel és kis piros zászlóval, visszaigazolást kérve.

Nem vette arra a fáradtságot, hogy személyesen is indokoljon, mert korábban megromlott a viszonya Iya elnökkel. Haan ugyanis engedély nélkül két hónapra eltávozott Kamerunból, a szövetség vezetői pedig büntetésből kihagyták abból a delegációból, mely a kameruni ifjúsági válogatottat kísérte az afrikai bajnokságra.

Krémer nem bírta végignézni a második félidőt

A magyar futball is produkált számos pikáns lemondási történetet. A legemlékezetesebb talán az volt, amikor a válogatott 3-0-s szófiai veresége után a kapitány, Hoffer József egyedül hagyta a játékosait az öltözőben, ő pedig, mint egyben a távirati iroda sportrovatának vezetője is, nekifogott tudósítása leadásának. Felhívta a gépírónőt és a következőket mondta: "Írja kérem a címet: lemondott Hoffer József, a magyar csapat kapitánya."

Jó huszonöt évvel később, amikor a hazai foci elkezdett egyre idegesítőbbé válni, a kispesti menedzserigazgatót, Krémer Károlyt annyira feldühítette a látvány, hogy a Gázszer elleni meccs második félidejére már nem ült le a kispadra.

A Gázszer Tieber két és Medvid egy góljával 3-0-ra vezetett, az edző azonban ezt a magánakciót még túlélte. Krémernek ez volt a harmadik meccse, utána még kettőt lehúzott, a 4-14-es gólarány után egyáltalán nem volt váratlan menesztése.

A szófogadó Moratti

Pár hete a siófoki Botos Antal még be sem ért az öltözőbe, amikor a lelátóról bekiabálta neki az elnök, Nemes Ferenc: "Ön ki van rúgva." Botos erre számíthatott, Marcello Lippivel ellentétben, aki egy mondatával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy egy meccsig legyen az Internazionale vezetőedzője 2000-ben.

A Reggina ellen gól nélküli döntetlent játszottak, a sajtótájékoztatón pedig azt mondta. "Ha én lennék az elnök, seggbe rugdosnám a játékosokat, magamat pedig kirúgnám." Massimo Moratti megfogadta a tanácsot, és mire a csizma csücskénél lévő Reggio di Calabriából a csapat hazatért Milánóba, a későbbi világbajnoki tréner elveszítette munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!