Sára, Márió
2 °C
6 °C

Célozhatott a Lazio-drukkert lelövő rendőr

2007.11.13. 11:07
Célzott lövést adott le a Lazio-szurkolóra az autópálya-rendőr, állítja egy szemtanú. Az eddigi vizsgálatok megállapították, a drukkert megölő golyó fejmagasságból érkezett. Olaszországban leállították a futballbajnokságokat.

Súlyosbodhat a vád a Lazio-drukkert lelövő rendőr ellen, miután egy szemtanú állítja, célzott lövés találhatta el az áldozatot. A ballisztikai vizsgálat megállapította, fejmagasságból érkezhetett a golyó.

Gabriele Sandri (fotók: AFP)

"Két kézzel, nyújtott karokkal állt, nem úgy tűnt, mintha a levegőbe lőne" - mondta vallomásában egy római üzletember, aki épp tankolt, amikor az autópályarendőr a sztráda másik oldalán haladó autóban eltalálta Gabriele Sandrit, aki belehalt sérüléseibe.

A drukker halálát okozó Luigi Spaccatorella állítja, leadott egy figyelmeztető lövést a levegőbe, majd futás közben véletlenül újra elsült a fegyvere.

"Megvan az esélye, hogy a vád súlyosbodik. Az egyik golyót nagyjából szemmagasságból lőtték ki, az okokat keressük" - nyilatkozta hétfő este Vincenzo Giaccobe arezzói rendőrfőnök.

A futballszurkoló vasárnap négy társával Milanóba, az Inter-Lazio meccsre igyekezett, amikor a feltételezések szerint összetűzésbe került néhány Parmába tartó Juventus-drukkerrel. Sandri barátai állítják, csak összeszólalkoztak, a rendőrök viszont verekedésről beszélnek.

"Támadásra alkalmas eszközöket találtunk a helyszínen. Esernyőket, két kést, köveket" - árulta el Giaccobe, de hangsúlyozta azt is, egyáltalán nem biztos, hogy azokat használták is.

Az autó, amelynem a halálos lövés érte Sandrit

A történtek rekonstruálását nehezíti, hogy a Juventus-szurkolókat nem találják. Egy sötét színű A-osztályos Mercedest keresnek, aminek meg van húzva a jobb hátulja, de rendszám nélkül, így megtalálni egy autót - különösen Olaszországban - szinte lehetetlen.

Sandri halála miatt vasárnap az Inter-Lazio és a Roma-Cagliari mérkőzést is elhalasztották, az Atalanta-Milan találkozó pedig hét perc után félbeszakadt, mert a rendőrök ellen tüntető szurkolók majdnem betörtek a pályára.

Romában zavargások törtek ki, a rivális Lazio és AS Roma ultrái együtt harcoltak a rohamrendőrök ellen. A letartóztatottak terrorcselekmény vádjával állnak bíróság elé, mivel a kormány megpróbál különösen keményen fellépni a futballhuliganizmus ellen.

A szurkolók azt is sérelmezték, hogy amikor februárban egy rendőr halt meg a Catania-Palermo meccs előtti összecsapásokban, azonnal leállították a bajnokságot, ezúttal viszont több vasárnapi mérkőzést megtartottak.

Hétfőn aztán a kormány úgy döntött, a hétvégi másod- és harmadosztályú találkozókat nem tartja meg. A Serie A mindenképp leállna az Eb-selejtezők miatt, egyelőre nem tudni, két hét múlva lesz-e forduló.