Sára, Márió
2 °C
6 °C

Euró-tízmilliók jöhetnek a Fradiba

2007.11.27. 16:00
Kevin McCabe, az angol Sheffield United labdarúgócsapatának tulajdonosa sikeres pályázat esetén akár 30 millió eurót (7,5 milliárd forintot) is hajlandó lenne fektetni a ferencvárosi futballklubba.
Kevin McCabe

"Pontosan tudjuk, hogyan lehet modern klubbá tenni a Ferencvárost, melyek a megfelelő infrastrukturális lépések ehhez" - mondta Kevin McCabe, az angol Sheffield Unitedet is működtető Scarborough cég első ember azon a sajtótájékoztatón, melyen a Ferencvárossal kapcsolatos terveiről számolt be a sajtó munkatársainak.

Az angol üzletember egy nappal korábban már hosszasan tárgyalt Rieb Györggyel a Ferencváros elnökével, a labdarúgó Zrt.-ben történő szerepvállalásáról és ennek tükrében vázolta fel a zöld-fehérekkel kapcsolatos terveit.

Kétféle irány az előrelépésre

McCabe véleménye szerint kétféle irányban gondolkoznak a klub megerősítése kapcsán. Az egyik legfontosabb lépésnek egy megfelelő utánpótlásbázis kialakítását tekintik, de az edzők és a szakmai stáb munkájára is odafigyelnének, miközben minden feltételt biztosítanak az első csapat számára.

A másik irány, hogy a Ferencvárost egy jó üzleti vállalkozássá tegyék, új lehetőségeket teremteni, melyek bevételét visszaforgathatnak a futballba. Ilyen többek között egy konferenciaterem létrehozása, más sportlétesítmények felépítése, éttermek, sörözők és más szolgálati egységek megteremtése. Ezeket többnyire a klub üzleti partnerei használnák, de hétvégén a szurkolók számára is nyitva állnának.

30 millió, amely öt éven belül megtérül

"Szeretnénk a Fradi-múzeumot is átalakítani, hogy profitot és nyereséget termeljen. Ezt az összeget pedig visszafordítanánk a labdarúgásba. Ezáltal folyamatosan növekedne a bevétel, ami alapvetően meghatározhatja a sikeres szereplést is" - mondta McCabe, aki úgy véli, a klub és a hozzá tartozó terület a sikeres tender esetén kölcsönösen tudná támogatni egymást.

McCabe elmondta, mintegy 25-30 millió eurót szánnának a klubra, mely terveik szerint 3-5 éven belül megtérülne számukra. A legnagyobb befektetés egy szálloda, valamint egy bevásárlóközpont létrehozása lenne. "A végső cél az, hogy a Ferencváros öt éven belül önellátó lehessen, Mi csak a megfelelő hátteret szeretnénk biztosítani, tehát ez nem jelenti azt, hogy akkor magára hagynánk a klubot".

Más a rendszer mint Angliában

Az angol üzletember arra nem adott konkrét választ, hogy amennyiben ők lesznek a befektetők, új stadiont építenek, vagy a jelenlegit újítják fel. Rieb György szerint mindkét variáció lehetséges, amennyiben a felújítás mellett döntenek, úgy szektoronként történne a rekonstrukció és nem kellene költöznie a csapatnak "Új stadion építése esetén azonban a hazai meccseinket is idegenben, mondjuk a Puskás-stadionban játszanánk" - mondta az FTC első embere.

Az angolok korábban kétszer is pályáztak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által kiírt, hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének értékesítésére, ám eddig eredménytelenül próbálkoztak (a második alkalommal egyszerűen nem fizették be a 400 millió forintos ajánlati biztosítékot): "Sajnos, Magyarországon teljesen más rendszerben működnek ezek a dolgok, hiszen amíg Angliában a legjobb pályázat beadójával egyeztet az állam az árról, addig azt itt az állam szabja meg. Úgy gondolom, nagyon nagy hiba lenne olyasvalakinek eladni a területet, aki esetleg nem ért a labdarúgáshoz" - tette hozzá McCabe.

Addig próbálkoznak, amíg nem nyernek

Rieb György, a FTC elnöke elmondta: a következő pályázat beadási határideje december 17., a 400 millió forintos ajánlattételi biztosítékot viszont már december 3-ig be kell fizetni - erre készek az angolok -, ezt követően pedig december 21-én várható döntés. Ugyanakkor hozzátette, sikeres pályázat esetén is az első komolyabb változásokra 6-8 hónapot kell várni.

Kevin McCabe szerint amennyiben a tender ismét eredménytelenül zárulna, akkor újból próbálkoznak, egészen addig, amíg ajánlatukat el nem fogadja a kormány. Sikerük esetén egyébként a pozitív változásokat már január környékén érezhetnék a ferencvárosi szurkolók, hiszen a tervek szerint 3-5 fiatal angol játékossal erősítenék meg Csank János vezetőedző keretét.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft