Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem is lehet kérdés, kié az Aranylabda

2007.11.30. 10:44
Az olasz La Gazzetta dello Sport információi szerint az Aranylabda első tíz helyezettje között négyen is alig több mint húszévesek, viszont az elmúlt évek díjazottjai közül csak a francia Henry került be a tíz közé.

A legjelentősebb olasz sportlap a La Gazzetta dello Sport nemcsak az idei Aranylabda szavazás napokkal korábban kiszivárgott első három, hanem első tíz helyezettjét is tudni véli.

Nincs meglepetés az élen

Az élen természetesen a 2006-2007-es Bajnokok Ligája szezon legjobb játékosának is megválasztott - mellesleg a Milannal BL-győztes - brazil Kaká végzett, míg a második a Manchester Uniteddel angol bajnoki címet begyűjtő portugál középpályás Cristiano Ronaldo lett. (A MU-t a BL-ben éppen a Milan verte ki az elődöntőben.) A harmadik helyen egy olyan játékos végzett, aki csapatával ugyan semmit nem nyert, de az argentin Lionel Messit sokan ennek ellenére még előrébb látnák.

Érdekesség, hogy az Aranylabda történetében, talán még sohasem fordult elő, hogy az első három helyezett átlagéletkora ilyen kevés legyen. Hármójuk közül Kaká a maga 25 évével a rangidős, de két társa a maga 22 illetve 19 évével alig több mint 22 évesre és négy hónaposra hozza ki az átlagot.

Rutinos középmezőny, fiatalok a végén

A negyedik a Chelsea elefántcsontparti támadója, Didier Drogba lett, míg az ötödik helyre a Milan középpályása, Andrea Pirlo került. A lap a hatodik és a hetedik helyezettet nem nevezte meg, de ezen a két pozíción a svéd Zlatan Ibrahimovic, az Internazionale támadója és Francesco Totti, az AS Roma csatára osztozik.

Nyolcadik helyen a az Arsenal őszi remeklésének "főszereplője", a spanyol Fabregas végzett, míg a kilencedik a spanyol bajnoki címmel büszkélkedhető és ősszel szintén remekül teljesítő brazil Robinho lett. Megjegyzendő, hogy utóbbi két futballista is mindössze 23 illetve 20 éves.

Henry jelenti az állíndóságot

A tízes lista utolsó helyén a tavaszt még az Arsenalban, az őszt azonban már a Barcelonában töltő francia Thierry Henry végzett. Mellesleg az elmúlt három év dobogósai közül - azaz kilenc labdarúgóból - ő az egyetlen aki felfért a tizes listára. A két évvel ezelőtti győztes Ronaldinho például csak a tizenkettedik.

A FIFA-nál is ez a sorrend várható

Az Aranylabdát egyébként az újságírók szavazatai alapján ítélik oda, a szavazáson 96 újságíró (53 európai) voksol, és minden szakírónak az első 5 helyezettre kell leadnia voksát. Az első helyre rangsorolt labdarúgó 5, míg az ötödik írt 1 pontot kap.

A Gazzetta mellesleg a FIFA év játékosa szavazásán is ezt a három játékost várja a dobogóra. A világszervezet az ötvenes listájából az első három helyezett nevét napokon belül közzéteszi, de a győztest csak december 17-én hirdeti ki.