Endre, Elek
16 °C
28 °C

Ferenczi: Érdemes volt élni ezért

2008.03.10. 12:13
A nyolcszoros válogatott Ferenczi István élete legemlékezetesebb meccsét játszotta szombaton a Chelsea ellen, noha gólt nem lőtt, mert lövése után a kapufáról kifelé pattant a labda. A pár éve horrorisztikus összegért árult játékos örül, hogy Angliában megtalálta a helyét, érdemes volt Törökországtól Németországig vándorolnia.

Bár az utolsó negyedórában ugyan alig lépte át a felezővonalat a Barnsley a címvédő Chelsea ellen az angol FA-Kupa negyeddöntőjében, de kibírta a nagy nyomást, megőrizte egygólos előnyét.

Carvalho mezében térhetett haza

"Nem volt olyan nagy ünneplés, mint amikor a Liverpoolt idegenben legyőztük, pedig a friss ranglista alapján mégiscsak a világ legjobb csapatát vertük meg. Szerettem volna, ha tovább tart a nap, mert ezért érdemes volt élni. Ez volt a legnagyobb siker, amit futballistaként elértem. A londoniak sokkal jobban viselték a vereséget, mint a liverpooliak. Ők pökhendiek, nagyképűek voltak. Ezzel ellentétben a Chelsea csapatkapitánya, John Terry, aki igazi főnök a pályán, és szinte vigyázzban álltak előtte társai, ha rájuk kiabált, a végén odajött a gólszerzőnkhöz, és odaadta neki a mezét. Hozzám ugyanígy jött Carvalho, és gratulált."

A gólszerző Odejayinak lelkileg nagyon fontos volt a gól, huszonkilenc meccs óta nem sikerült neki átélnie ezt az örömet.

"Kedd este már bajnokit játszunk, és nagyon fontos, hogy nyerjünk az Ipswich ellen, mert ha nem, akkor az utolsó meccseinken nagyon neki kell indulnunk, nehogy bajba kerüljünk. Jelenleg négy pont választja a 19. Barnsley-t a kieső pozíciótól. Az időt nem lehet megállítani, nagyon kell hajtani, nem lehet ünnepelni" - tette hozzá.

A harmincéves Ferenczi már tavaly megígérte a szurkolóknak, hogy a Wembleybe viszi a Barnsleyt, és roppant boldog, hogy betartotta a szavát. Két hete még nem is tudta, hogy már az elődöntőt is a szentélyben rendezik, most viszont legszívesebben kétszer is ellátogatna oda. A Cardiffot szeretné, még akkor is, ha ellenük sérült meg, a vágya teljesült is.

Négy győztes gól

"Boldog vagyok, hogy ide kerültem, itt megtaláltam a helyem, itt értékelik azt, amit teszek, küzdök, brusztolok az íveléseknél. Hamar elfogadtak, de hát az elején nagyon jól ment, gólokat lőttem, a hátamról is bepattant a labda. Tudtam, hogy jön rosszabb periódus, idén négyet lőttem csak, igaz, mindegyik győztes gól volt - Preston, Blackpool, Wolves, Plymouth -, vagyis sok pontot hoztam."

A csatár elmondta, hogy amikor kapufát lőtt a Queens Park Rangers ellen, a következő meccsen máris a kispadon találta magát. Most is előfordulhat ez, hiszen a Chelsea ellen fordulásból találta el a kapufát. "Nekem a legnagyobb kincs a játéklehetőség, minden meccsen szeretnék ott lenni."

A nyolcszoros válogatott Ferenczi játszott a bolgár Levszkiben, a német másodosztályú Osnabrückben, a török Rizesporban, de sehol sem tudott gyökeret ereszteni, ő volt a magyar futball egyik nagy vándorlója.

Százmillió forint

"Azt gondolom, így volt rendjén, semmi sem történt véletlenül. Nem akarok magyarázkodni, hogy mi történt eddig. Hol nem kaptam fizetést két hónap után, hol kiesett a csapat, és mehetnékem volt. A lényeg, hogy minden azért történt, hogy a Barnsleyhoz kerüljek" - jelentette ki.

Ferenczit tizenkilenc évesen a Győr százmillió forintért akarta értékesíteni. "Nem csodálom, hogy ez akkor sokkolóan hatott, hiszen ez horrorösszeg volt, de azt azért igazoltam, hogy százmilliót érek, mert a Barnsley ennyit fizetett a Zalaegerszegnek. Jó, hogy tíz évvel később adtak ennyit értem, és nem azon az árfolyamon, de ez nekem nem számít, nem foglalkozom vele. Szerencsére érek valamennyit, legalábbis az itteni szurkolók és klubvezetők szerint."