Viola
-5 °C
-2 °C

Fehér-szobor még nincs, botrány már van

2008.03.11. 14:11
Másfél hónappal azután, hogy bejelentették, Győrött is lesz szobra a fiatalon elhunyt Fehér Miklós labdarúgónak, máris botrány kerekedett a mű körül. Az elkészítéssel megbízott szobrász állítólag késve küldte el a terveket, ezért felbontották vele a szerződést. Ő azonban állítja: bizonyítani tudja, hogy időben jelezte, jöhetnek megnézni és jóváhagyni művét.

Január végén sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Győrött is lesz szobra Fehér Miklósnak, az ETO egykori játékosának, aki a Benfica futballistájaként 2004. január 25-én mérkőzés közben összeesett, majd a kórházba szállítást követően meghalt.

Bejelentették, ünnepelték, lemondták

A győri klub vezetői akkor Kligl Sándor szegedi szobrászművészt kérték fel az életnagyságú, talapzaton álló bronz mellszobor elkészítésére.

Miközben Portugáliában néhány hónappal a játékos halála után már át is adták Fehér szobrát, nálunk alig másfél hónap telt el a bejelentés óta, és máris botrány van az ügyben.

A Győri ETO FC vezetése ugyanis levelet írt a szobrásznak, amelyben jelezte, anélkül, hogy látta volna a mű eredeti viaszmodelljét, nem kell nekik a szobor.

Megdöbbent a szobrász

"Megdöbbentem az eseten. Én a győri klub vezetőivel hetek óta nem beszéltem, és most azt írják, azért állnak el a szobortól, mert későn értesítettem őket a viaszmodell elkészültéről" - panaszolta a szegedi szobrász.

Kligl Sándor úgy véli, egy postai bélyegző, egy email és egy telefon híváslistája talán elég bizonyíték arra, ő a megadott határidő, február 29. előtt jelezte, kész a mű, meglehet nézni. A szobor egyébként egy ötnegyedes életnagyságú, 120 cm-es portré lenne.

Szobrászok nem lógnak a fogason

"Annak ellenére, hogy csak január végén volt a hivatalos bejelentés, már november végén elkezdtem dolgozni a szobron. Ha csak a bejelentéskor álltam volna neki, májusra lett volna kész. Több százezer forint kiadásom volt vele, mi érdekem fűződött volna hozzá, hogy késsek a határidővel?" - kérdezi a művész, aki szerint amit a győriek mondanak, csak ürügy, az elmúlt időben meg se keresték őt a klubtól.

Kligl szerint végig normális kapcsolat volt közte és a klub között - a szerződés aláírásakor a számlát is szó nélkül elfogadták, igaz azóta már régen lejárt -, és egyszer csak kap egy ilyen levelet. A művész érdeklődéssel várja, ki fogja elkészíteni a szobrot. "A szobrászok nem úgy lógnak a fogason, hogy az egyiket kicserélem a másikra, mint egy kabátot. Kíváncsi vagyok, ilyen előzmények után ki fogja vállalni a mű elkészítését.

Ha akar, mehet a bíróságra

Klement Tibor, a Győri ETO ügyvezetője szerint túl van lihegve az ügy. "Volt egy határidő, amire be kellett mutatni a szobor viaszmását. Ez nem történt meg, mi pedig felbontottuk a megállapodást. A szerződésben benne volt, ha nem tetszik a mű, elállhatunk a szerződéstől. Erre azonban már nem került sor" - fogalmazott Klement.

A győri vezető úgy véli, a két fél között polgárjogi szerződés volt, amit bármikor felmondhat bármelyik érintett. Ennek következményeként a szobrász mehet a bíróságra, ha akar, de ők nem kívánnak vele a sajtón keresztül üzengetésekbe bocsátkozni.

Győri szobrász lehet a befutó

Klement cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a szobrász időben jelezte, hogy kész a mű viaszmása. "Remélem, senki nem gondolja, hogy egy ötmilliós megrendelésnél majd én autózom Győrből Szegedre? Elküldhette volna fényképen vagy filmen is, a szerződésben nem volt leírva, miként kell bemutatnia a szobor tervét. Ez nem történt meg, mi meg úgy döntöttünk, aki nem tudja tartani ezt a határidőt sem, azzal nem kötünk üzletet" - zárta le a témát a klubvezető.

Klement hozzátette: valószínűleg egy győri illetőségű szobrásszal csináltatnak szobrot egykori játékosuk emlékére.

Helyreigazítás

A Fővárosi Bíróság  8.P.22.243/2008 /18 sorszámú ítéletével
megállapítja, hogy a Győri ETO FC Kft. megsértette Kligl Sándor jó
hírnévhez fűződő személyiségi jogait azzal az Index.hu internetes
újságban 2008. március 11-én megjelent közlésével, hogy Kligl Sándor
által Fehér Miklós futballistáról készítendő szoborral kapcsolatosan,
ha Kligl Sándor a határidőt nem tudja tartani, akkor nem kötnek vele
üzletet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!