Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A vörös mezesek szinte mindig győznek

2008.03.12. 22:23
Azok a futballcsapatok, amelyek mezében szerepel a vörös, sikeresebbek, mint a más színű mezben szereplő klubok, állítja egy tanulmány, amelyet brit tudósok hoztak nyilvánosságra. A két brit egyetem kutatói úgy vélik, nem véletlen, hogy a Manchester United, Liverpool és az Arsenal gyakran a tabella élén szerepel az angol bajnokságban.

A Durham Egyetem és a Plymouth-i Egyetem kutatói a szerint a vörös mezek helyből előnyt jelentenek a csapatoknak a színekre adott biológiai válaszok miatt.

"Az állatvilágban a pirost gyakran a hímek agressziójával, az erőfitogtatással azonosítják" - írják tanulmányukban a tudósok, akik példának a vörösbegyet hozzák.

Csak a pályán bizonyítható

A kutatók az angol bajnokság meccseit a második világháborútól kezdve végigkövették. Elsősorban a hazai pályán játszott összecsapásokra koncentráltak, hiszen a csapatok otthon viselik inkább az első számú mezüket. (Idegenben gyakran más mintázatú és színű pólóban és nadrágban játszanak.) Ráadásul az összehasonlító elemzés azt is mutatta, hogy a színek és a siker közötti összefüggés csak a hazai pályán bizonyítható.

A tanulmány készítői azt vették észre, hogy a vörös csapatok gyakrabban nyertek a többieknél, a legrosszabbul pedig a narancs- és sárga mezesek szerepeltek odahaza. Ennek szerintük két oka lehet: az egyik, hogy az idők során tudat alatt sokkal többen vonzódtak azokhoz a klubokhoz, amelyek vörösben játszottak. A több szurkoló több pénzt is jelentett az adott csapatnak.

"Másrészt pszichológiai előnyt is jelenthet az, hogy valaki vöröset visel, vagy a vörös csapat játékosa, és ez meg is látszik a nyújtott teljesítményen. Egy vörösben játszó csapat ellen nehezebb pályára lépni" - véli Robert Barton professzor Plymuthból.

Azért a pénz is számít

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a külföldi pénzek hogyan befolyásolták az eredményeket. Az derült ki, hogy alapvetően ez határozta meg azt, hogy melyik csapat volt a jobb.

"Ugyanakkor szoros meccsek esetén, ahol a csapatoknak nagyjából ugyanolyan anyagi feltételeik vannak, megjósolható, hogy a vörös mez döntő lehet a siker illetve a bukás tekintetében, és általában a vörösöké oldalára billen a mérleg" - írja egy másik kutató, Russell Hill.

A felmérést még a Bajnokok Ligája legutóbbi fordulója előtt készítették, ám ezek eredménye is alátámasztani látszik a kutatatás következtetéseit. Három vörös mezes angol csapat - az Arsenal, a Manchester United és a Liverpool - is továbbjutott a negyeddöntőbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!