Illés
17 °C
28 °C

Én akartam berúgni a győztes büntetőt

2008.03.13. 20:11
A holland bajnok PSV Eindhoven tizenegyesekkel jutott tovább az UEFA-kupa legjobb nyolc csapata közé, a sorozat nagy esélyesét, az angol Tottenhamet búcsúztatva. Dzsudzsák Balázs csere volt, de ötödik rúgó akart lenni, hogy övé legyen a mindent eldöntő büntető. A ballábas játékos élete legemlékezetesebb meccsét játszotta.

"Minden adott volt ahhoz - jó hangulat, feszültség, továbbjutás -, hogy életem legemlékezetesebb meccse legyen, hogy azt mondhassam: ezért érdemes focizni, és sajnos ezt Magyarországon nem élhettem volna át" - mondta az Indexnek Dzsudzsák Balázs csütörtök délben, mielőtt edzésre ment volna.

Az egykori debreceni játékos csapata, a holland PSV Eindhoven az idegenbeli 1-0-s győzelem után hazai pályán egy góllal alulmaradt a Tottenhammel szemben, a hosszabbítást követő tizenegyesrúgásoknál viszont jobban koncentráltak a hazai játékosok, 6-5-tel továbbjutottak. Az ötödik sorozatban rúgó angol Jenas már eldönthette volna a továbbjutást, de lövését kifogta Gomes, majd a hetedikként a büntetőhöz álló Chimbonda hibázott, és ezzel lett vége az izgalmaknak.

"Picit izgultam, de csak amiatt, lehetek-e ötödik rúgó. Azt már korábban eldöntöttem, hogy elvállalom, és a hosszabbítás után megkaptam erre a lehetőséget. Én szerettem volna eldönteni a meccset, ez motoszkált a fejemben, mert valljuk be, a kapusok mellett azt jegyzik meg a szurkolók, aki az utolsó lövést értékesíti, annak a nyakába borulnak a társak. Nem éreztem a feszültséget, a nagy nyomást. Végül is nem jött össze, de az igen, hogy belőttem, a kapus a jobb kezére, laposan" - elevenítette fel élményeit a középpályás. Dzsudzsák a tavalyi Honvéd-Debrecen kupadöntőn is ötödik lett volna, de akkor nem került sor rá, mert társai előzőleg hibáztak.

Úgy gondolja, a jobb csapat ment tovább, még akkor is, ha szerda este az angolok eredményesebben játszottak, ám egy hete az odavágón ők voltak jobbak, többet birtokolták a labdát, megérdemelten nyertek.

Nem bánkódik amiatt, hogy nem kezdőként kapott lehetőséget, hiszen a vezetőedző már jóval a meccs előtt kihirdette, hogy ugyanaz a tizenegy lesz a pályán a kezdő sípszónál, amely Londonban is lehetőséget kapott.

Dzsudzsák már Berbatov kapásgólja előtt melegített, Vergoosen edző arra hívta fel a figyelmét, hogy nagyon fegyelmezetten kell játszania, rendszeresen vissza kell zárnia.

A bekapott gól után azonnal változtatott a szakvezető, azt mondta, bátran játsszon. "Élesben kell játszanom, figyeljek erre, adta ki utasításként, és nem utolsósorban vállaljam az elfutásokat és a beadásokat, vagyis nyugodtan támadhatok" - értékelt a január óta háromszor eredményes Dzsudzsák.

"Nem volt nagy ünneplés, kicsit ordibáltunk az öltözőben, pacsiztunk, de úgy vannak itt ezzel a társak, hogy majd akkor lehet ünnepelni, ha esetleg bejutunk a kupadöntőbe. Akkor van mire visszatekinteni. Az viszont még messze van, előbb jön a pénteki sorsolás, itt már nem lehet válogatni, nem is tesszük. Mindegy, ki jön, csak komoly csapatok vannak a legjobb nyolc között" - összegzett Dzsudzsák.