Huba
19 °C
33 °C

Erős a magyar futballistáknak az olasz B

2008.03.17. 10:36
A Brescia és a Pisa is a feljutásért küzd, de nem a három magyar fogja feljuttatni az olasz első ligába. A pisai Rajczi huszonkilenc forduló alatt alig több mint egy meccsnyit töltött a pályán, Feczesin is kiszorult, Vass Ádám csak eltiltások, sérülések esetén kerülhet a kezdőbe. Kenesei Krisztián és az Avellino a kiesés ellen harcol, a nagy ígéretnek tartott Filkor Attilának csak most jutott teljes meccs a Grossetóban.

Percről percre

Bognár Zsolt, Frosinone (10. a bajnokságban) - 417 perc
Feczesin Róbert, Brescia (6.) - 1124 perc
Filkor Attila, Grosseto (16.) - 241 perc
Kenesei Krisztián, Avellino (19.) - 549 perc
Rajczi Péter, Pisa (4.) - 102 perc
Vass Ádám, Brescia (6.) - 1480 perc

Kenesei Krisztián a Sport Pluszban értetlenkedett néhány hete, miért nem foglalkozik többet a magyar sajtó az olasz másodosztályú bajnoksággal, holott szerinte az körülbelül olyan színvonalú, mint az angol második liga.

Szerényen vitatkozva a legutóbb a Vasasban meghatározó szerepet játszott játékos lényegre törő értékítéletével jegyezzük meg, az olasz második ligát jelenleg az olasz sportcsatornák sem közvetítik. Tavaly ellenben, amikor a Juventus, a Napoli és a Genoa is a tagja volt a bajnokságnak, volt érdeklődés és nézettség is. Másfelől az angol liga hajtósabb, pörgősebb, sokkal több a gól, sokkal több sztár és számos egykori, valamint jelenlegi válogatott keresi ott a boldogulását.

A magyar légió is sokkal inkább meghatározó, mint Olaszországban. Elég csak Vass Ádám esetét nézni, aki a Stoke Cityben kispadra sem került, a Bresciában viszont - egy időben - rendre játszott. (Mindkét csapat a feljutásért harcol.)

Kezdjük vele a sort. A válogatott hiányposztján előélet nélkül bemutatkozó Vass az első fordulóban tíz percet kapott, utána semmit, aztán a harmadiktól kezdődően tíz fordulón át szóhoz jutott. Megesett, hogy lecserélték, de állandó lehetőséget kapott, ami a sérült játékosok - elsősorban Tacchinardi - visszatérésével megváltozott.

A tizennegyedik fordulóban kimaradt, a következő kettőben a hátrányban lévő csapat edzője, Serse Cosmi azonnal levette őt, a védekezőt a pályáról. Decemberben nem játszott, januárban ismét ott lehetett a pályán, de miután a Vicenza ellen csereként állt be és pirosat kapott, Cosmi edző csak egy ízben számolt vele a folytatásban, amikor riválisa eltiltását töltötte.

Klubtársa, Feczesin Róbert is akkor tudott valaki lenni, amikor a csatárok sérüléssel bajlódtak. A Sopronból kiszerződött játékos három gólt jegyzett - a Triestina ellen duplázott -, eleinte többször végig ott lehetett a pályán, november végétől, december elejétől viszont kiszorult. Már csak percekre cserélték be. 2008-ban a helyzet nem változott, idén nem volt fél órát a pályán, egyszer sem kezdett.

Filkor Attila kölcsönadása után a Grosseto-Brescia meccsen három magyar is a pályán lehetett volna, de csak Filkor volt, csereként.

A nagy tehetségnek elkönyvelt Filkor az újonc csapatban mérheti le képességeit: eddig egyszer játszhatott végig mérkőzést, a hét végén, a Messina otthonában. Ehhez nagyon közel állt néhány hete is, de akkor az utolsó pillanatokat, valamint a lefújást már a kispadon élte végig a Vicenza ellen. Filkor eddig 241 percet töltött a pályán, ami nyolc forduló alatt nem számít kiváló eredménynek. Igaz, a mi szintünkön már az is nagy szó, hogy valaki együtt edzhet Dejan Sztankoviccsal, vagy mellette ül a lelátón. Ezzel együtt a Messina-meccs hátha fordulópontot jelent.

A Frosinone védője, Bognár Zsolt korábban szerepelt próbajátékon Angliában, de a Leedsnél nem kellett. Tavaly a még élvonalbeli Messina keretében volt, idén a Frosinonéban számítanak rá. Bognár rögtön megkapta a bizonyítási lehetőséget, végigjátszotta a Lecce elleni első meccset, utána kikerült. Amikor ismét átvette a helyét a kezdőcsapatban, pechjére megsérült. A Modena ellen a hetedik percben kellett lecserélni - ez volt a karácsony előtti utolsó forduló -, visszatérése azóta várat magára.

Rajczi Péter hétszáz perc felett játszott a statisztikák szerint a Barnsley színeiben 2007 első felében, de Ferenczivel ellentétben nem tudott meghatározó emberré válni, így kölcsönszerződését nem hosszabbították meg. A Pisában egy gólig jutott, de ennél fájóbb, hogy százkét percet kapott mindössze.

Fejezzük be a harmincszoros válogatott Kenesei Krisztián teljesítményével. A jelenlegi éllovas, az Albinoleffe ellen mutatkozott be kezdőként, előtte hétszer cserélték be. A kilencedik fordulóban jegyezte egyetlen gólját, akkor is csereként állt be és értékesített egy tizenegyest.

A tizenötödik forduló után ötször egymás után kimaradt, januárban visszakerült, a Mantova ellen végig játszott február másodikán, de ez az utolsó ilyen dátum, azóta kétszer tizenegy percet kapott.

De hát tudjuk, neki csak akkor megy a játék, ha egyébként is jól érzi magát. Avellinóra viszont panaszkodott.