Jolán
2 °C
4 °C

Erős a magyar futballistáknak az olasz B

2008.03.17. 10:36
A Brescia és a Pisa is a feljutásért küzd, de nem a három magyar fogja feljuttatni az olasz első ligába. A pisai Rajczi huszonkilenc forduló alatt alig több mint egy meccsnyit töltött a pályán, Feczesin is kiszorult, Vass Ádám csak eltiltások, sérülések esetén kerülhet a kezdőbe. Kenesei Krisztián és az Avellino a kiesés ellen harcol, a nagy ígéretnek tartott Filkor Attilának csak most jutott teljes meccs a Grossetóban.

Percről percre

Bognár Zsolt, Frosinone (10. a bajnokságban) - 417 perc
Feczesin Róbert, Brescia (6.) - 1124 perc
Filkor Attila, Grosseto (16.) - 241 perc
Kenesei Krisztián, Avellino (19.) - 549 perc
Rajczi Péter, Pisa (4.) - 102 perc
Vass Ádám, Brescia (6.) - 1480 perc

Kenesei Krisztián a Sport Pluszban értetlenkedett néhány hete, miért nem foglalkozik többet a magyar sajtó az olasz másodosztályú bajnoksággal, holott szerinte az körülbelül olyan színvonalú, mint az angol második liga.

Szerényen vitatkozva a legutóbb a Vasasban meghatározó szerepet játszott játékos lényegre törő értékítéletével jegyezzük meg, az olasz második ligát jelenleg az olasz sportcsatornák sem közvetítik. Tavaly ellenben, amikor a Juventus, a Napoli és a Genoa is a tagja volt a bajnokságnak, volt érdeklődés és nézettség is. Másfelől az angol liga hajtósabb, pörgősebb, sokkal több a gól, sokkal több sztár és számos egykori, valamint jelenlegi válogatott keresi ott a boldogulását.

A magyar légió is sokkal inkább meghatározó, mint Olaszországban. Elég csak Vass Ádám esetét nézni, aki a Stoke Cityben kispadra sem került, a Bresciában viszont - egy időben - rendre játszott. (Mindkét csapat a feljutásért harcol.)

Kezdjük vele a sort. A válogatott hiányposztján előélet nélkül bemutatkozó Vass az első fordulóban tíz percet kapott, utána semmit, aztán a harmadiktól kezdődően tíz fordulón át szóhoz jutott. Megesett, hogy lecserélték, de állandó lehetőséget kapott, ami a sérült játékosok - elsősorban Tacchinardi - visszatérésével megváltozott.

A tizennegyedik fordulóban kimaradt, a következő kettőben a hátrányban lévő csapat edzője, Serse Cosmi azonnal levette őt, a védekezőt a pályáról. Decemberben nem játszott, januárban ismét ott lehetett a pályán, de miután a Vicenza ellen csereként állt be és pirosat kapott, Cosmi edző csak egy ízben számolt vele a folytatásban, amikor riválisa eltiltását töltötte.

Klubtársa, Feczesin Róbert is akkor tudott valaki lenni, amikor a csatárok sérüléssel bajlódtak. A Sopronból kiszerződött játékos három gólt jegyzett - a Triestina ellen duplázott -, eleinte többször végig ott lehetett a pályán, november végétől, december elejétől viszont kiszorult. Már csak percekre cserélték be. 2008-ban a helyzet nem változott, idén nem volt fél órát a pályán, egyszer sem kezdett.

Filkor Attila kölcsönadása után a Grosseto-Brescia meccsen három magyar is a pályán lehetett volna, de csak Filkor volt, csereként.

A nagy tehetségnek elkönyvelt Filkor az újonc csapatban mérheti le képességeit: eddig egyszer játszhatott végig mérkőzést, a hét végén, a Messina otthonában. Ehhez nagyon közel állt néhány hete is, de akkor az utolsó pillanatokat, valamint a lefújást már a kispadon élte végig a Vicenza ellen. Filkor eddig 241 percet töltött a pályán, ami nyolc forduló alatt nem számít kiváló eredménynek. Igaz, a mi szintünkön már az is nagy szó, hogy valaki együtt edzhet Dejan Sztankoviccsal, vagy mellette ül a lelátón. Ezzel együtt a Messina-meccs hátha fordulópontot jelent.

A Frosinone védője, Bognár Zsolt korábban szerepelt próbajátékon Angliában, de a Leedsnél nem kellett. Tavaly a még élvonalbeli Messina keretében volt, idén a Frosinonéban számítanak rá. Bognár rögtön megkapta a bizonyítási lehetőséget, végigjátszotta a Lecce elleni első meccset, utána kikerült. Amikor ismét átvette a helyét a kezdőcsapatban, pechjére megsérült. A Modena ellen a hetedik percben kellett lecserélni - ez volt a karácsony előtti utolsó forduló -, visszatérése azóta várat magára.

Rajczi Péter hétszáz perc felett játszott a statisztikák szerint a Barnsley színeiben 2007 első felében, de Ferenczivel ellentétben nem tudott meghatározó emberré válni, így kölcsönszerződését nem hosszabbították meg. A Pisában egy gólig jutott, de ennél fájóbb, hogy százkét percet kapott mindössze.

Fejezzük be a harmincszoros válogatott Kenesei Krisztián teljesítményével. A jelenlegi éllovas, az Albinoleffe ellen mutatkozott be kezdőként, előtte hétszer cserélték be. A kilencedik fordulóban jegyezte egyetlen gólját, akkor is csereként állt be és értékesített egy tizenegyest.

A tizenötödik forduló után ötször egymás után kimaradt, januárban visszakerült, a Mantova ellen végig játszott február másodikán, de ez az utolsó ilyen dátum, azóta kétszer tizenegy percet kapott.

De hát tudjuk, neki csak akkor megy a játék, ha egyébként is jól érzi magát. Avellinóra viszont panaszkodott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?