Dezső
15 °C
28 °C

Gera nem válogatott, Halmosi mégis az

2008.03.19. 13:45
A Szlovénia ellen készülő magyar labdarúgó-válogatott vasárnap találkozik Budapesten, utána Hévízre utazik, ott készül a szerdai barátságos meccsre. A csatársorban visszatérő és újonc is lehet - Orosz és Ferenczi is a keretben -, a kapuban viszont sikerélmény nélküli játékos áll. Gera Zoltán kislánya születése miatt nem tart a csapattal, Hajnal Tamás kiteljesedhet a középpályán.

A szlovákok elleni februári döntetlen után ezúttal Szlovénia lesz a magyar futballválogatott ellenfele. A barátságos meccsre Várhidi Péter kevéssel szerda dél után hirdetett keretet, amelyben meglepő nevek is vannak, mintha kissé engedett volna a közvéleménynek, és azok a játékosok is szerepelhetnek, akiket korábban érthetetlenül mellőzött.

Kapusposzton várhatóan Fülöp Márton kap lehetőséget, aki a nyári felkészülési meccseken még ott volt a Sunderlandben, a Juventus ellen is a kapuban állt, utána viszont kiszorult, kölcsönadták a Leicesternek, ott állandó lehetőséget kapott, de visszarendelte az élvonali klub, amelyben a kispadnál előbbre nem jut. Fülöp tétmeccsen 2008-ban még nem védett. A Stoke Citynél esetleg helye lehetett volna, de onnan is visszahívta a Sunderland. Az újpesti Balajcza tizenhét gólt kapott márciusban, de jó hír: állítólag egyik sem az övé volt.

A védelemben nem lehet változás, hiszen ennél több válogatott szinthez közelítő védőt nem lehetett volna meghívni. Juhász mellett bemutatkozhat Tímár Krisztián, akit itthon nem szerettek, de maximálisan alkalmazkodott az angol liga követelményeihez, a Plymouth elképzelhetetlen nélküle, három gólt is szerzett. Tímár januárban azt mondta, zavarja, hogy már mindenki ott lehetett csapatban, csak ő nem kerül sorra, pedig rendszeresen játszik.

Sokáig úgy látszott, Várhidi kihagyja Halmosi Pétert, aki szintén az ötödik helyezett Plymouth egyik legjobbja, és igen gólerős mostanában. Végül őt is meghívták - pedig korábban a játékos kritizálta a szakembert -, jóllehet még kedden is úgy nyilatkozott, nem lehet mindenkit hazarendelni. A bal oldalon így hirtelen a bőség zavarával kell küzdenie a kapitánynak, aki célzott rá, más szerepkörben vetheti be valamelyik ballábas játékosát. Halmosi talán bekk is lehet.

A QPR-ban a kilencedik gólját a múlt héten belövő Buzsáky Ákos is hazatér, a jobb oldalt neki kell bejátszania. Hajnal nyilvánvalóan irányítani fog. Mivel Gera Zoltánnak gyermeke született, igazoltan lesz távol a meccstől, ami akár Hajnal mozgásterét is megnövelheti.

A csatársorban két új név van. Úgy látszik, Ferenczi István mégsem annyira öreg, hogy a rendszeresen hangoztatott fiatalításon csorbát ejtsen. A harmincéves Ferenczi kihasználhatja testi erejét, kilencedszer is válogatott lehet, formája alapján mindenképpen rászolgált erre, mert neki legalább sikerélménye van az elmúlt időszakból, míg Priskin csak annak örülhetett, hogy kölcsönadta a Watford. Orosz Péter a Tirolból is elehetőséghez juthat: az osztrák igában eléggé gólerős csatár újonc a keretben.

Keretes címe

Kapusok: Fülöp Márton (Sunderland), Balajcza Szabolcs (Újpest FC)
Védők: Szélesi Zoltán (Racing Strasbourg), Csizmadia Csaba (Mattersburg), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Tímár Krisztián (Plymouth Argyle), Vaskó Tamás (Bristol City), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Vadócz Krisztián (NEC Nijmegen), Hajnal Tamás (Karlsruhe), Tőzsér Dániel (AEK Athén), Vass Ádám (Brescia), Zsidai László (MTK Budapest), Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers), Huszti Szabolcs (Hannover 96), Halmosi Péter (Plymouth Argyle), Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven)
Csatárok: Ferenczi István (Barnsley), Orosz Péter (Wacker Tirol), Priskin Tamás (Watford)