Auguszta
-7 °C
0 °C

C. Ronaldo megdöntötte a 40 éves csúcsot

2008.03.20. 19:50
George Best 32 gólos rekordját döntötte meg szerdán Cristiano Ronaldo. Az előd a csúcsot 40 éve állította föl, szintén 7-es mezben, ugyanúgy jobbszélsőként. A portugál középpályás ebben az idényben egyedül annyi gólt rúgott, mint a Manchester United három csatára, Rooney, Tevez és Saha összesen. Minden gólját összegyűjtöttük videón.

Bállította, majd megdöntötte George Best 40 éves csúcsát Cristiano Ronaldo a szerdai Manchester United-Bolton Wanderers angol bajnoki futballmeccsen. Az MU exszélsője az 1967-68-as szezonban nem csatárként 32 gólt szerzett a klub színeiben, portugál utóda immár 33-nál jár.

A rekordbeállító találat a kilencedik percben egy nem túl jól eltalált, földről bepattanó lövés volt, a másik viszont csodás szabadrúgás: C. Ronaldo 28 méterről, mintegy 100 kilométer/órás sebességgel rúgta a labdát a kapu bal oldalába.

2007 augusztus elejétől március közepéig 26 angol bajnokin 24, három FA-kupa-meccsen három, hét Bajnokok Ligája-találkozón hat gólt szerzett.

Ha az MU közel-keleti edzőmeccsét is számítjuk, C. Ronaldo 34-nél jár, ha a portugál válogatottban jegyzett három találatát is, akkor meg 37-nél - hét és fél hónap alatt. Átlagolva havonta majdnem öt, hetente bő egy gólt szerzett.

C. Ronaldo és legutóbbi szabadrúgása képekben

Huszonegyszer jobb lábbal, hatszor ballal, hatszor fejjel talált be, ötször szabadrúgásból, négyszer tizenegyesből.

A portugál Kitesz egy komplett támadósort, hiszen az MU három csatára, Carlos Tevez, Wayne Rooney és Louis Saha eddig összesen szintén 33 gólnál tart.

George Best 40 éve, C. Ronaldónál egy esztendővel fiatalabban, 22 évesen ért a csúcsra. Akkor, 1968-ban az angol első osztály gólkirálya lett, májusban megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját a Uniteddel. A 4-1-es döntőn betalált, az év végén megkapta az Aranylabdát. Pelé azt mondta róla, a világ legjobb futballistája.

Cristiano Ronaldo is a 7-est, Best volt számát viseli. Az északír legenda is a jobb szélről indult legtöbbször, posztjuk azonos. A 2005-ben májbetegségben meghalt exvilágsztár az MU-ban 466 meccsen 178 gólt szerzett. A legtöbbet, egy meccsen hatot a Northampton Townnak rúgta az FA-kupában.

Utóda 226 mérkőzésen 83 gólnál tart, és még ebben a szezonban javíthat: a Premier League-ben nyolc mérkőzése van, a BL-ben legalább kettő.

Best korának futballplayboya volt, imádták a nők, ő is őket. Manchesterben nemcsak a pálya, az éjszaka császáraként is ismerték. Ez vitte el: fiatalon alkoholistává vált, 27 évesen elhagyta a Unitedet, komoly futballkarrierje befejeződött.

Cristiano Ronaldo szintén a lányok kedvence, de ő a szeszt megveti, főleg édesapja néhány évvel ezelőtti halála miatt, aki szintén alkoholproblémáiba halt be. Szenvedélyét inkább örömlányoknál éli ki, az angol lapok az utóbbi nyolc hónapban háromszor buktatták le kalandozásait.

De a 23 éves csillag a futball megszállottja, mindenkinél többet gyakorol, félelmetes szabadrúgásaihoz, remek cseleihez - az utóbbi időben már passzaihoz is - tehetsége nem lenne elég. Kellenek a meghosszabbított edzések és az a tökéletességre törekvő mentalitás, ami Cristianót az élet legtöbb területén jellemzi, a séró belövésétől a szabadrúgások bebombázásáig.

Kaká briliáns, de nem cserélném el Cristianóra

"Bámulatosan lövi a szabadokat. Rengeteget gyakorolja, és megvan hozzá az ügyessége is. 33 gólja fantasztikus, mindent elmond róla, hogy szélsőként tudott ennyiszer betalálni" - mondta Sir Alex Ferguson MU-menedzser.

"Varázslat volt a világ talán legjobb játékosától. Az öltözőben arról vitáztunk, vajon hogy csinálja, de nem tudtunk rájönni" - forgalmazott Gary Megson, a Bolton edzője.

"A kölyök zseni, különleges tehetség, olyan technikával, amit még sosem láttunk. Kaká briliáns, de nem cserélném el Cristiano Ronaldóra" - lelkendezett Harry Redknapp, a Portsmouth trénere. Csapatának januárban rúgott hasonló szabadrúgásgólt Cristiano Ronaldo.

"Simply the Best" - ez meg a The Sun csütörtöki szójáték-szalagcíme volt. Utalva egyszersmind Bestre, meg arra, amit a nagy előd neve jelent: a legjobb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!