Szilárda
-4 °C
3 °C

Puskás az ikon, de Kocsis volt a csúcs

2008.03.21. 16:48
A Ferencváros-Vác másodosztályú futballmeccs előtt köszöntik a legendás játékos, Kocsis Sándor fiát. A Barcelona öregfiúkcsapatában máig futballozó ifj. Kocsis életében először jár Magyarországon.

Ifjabb Kocsis Sándor a Fradi nyolcas mezét is átvehette, amelyet az Aranycsapat legendás csatára is viselt. Kocsis kapott az Aranycsapat borsorozatból is, hiszen édesapjáról bikavért neveztek el.

Ifjabb Kocsis szülei disszidálása után Zürichben született, emlékei szerint 1979-ben máig tisztázatlan körülmények között elhunyt édesapja rendre emlegette a klubot, nagyon szerette, mivel az Üllői út melletti környéken nőtt fel.

Idősebb Kocsis világbajnoki rekordjai máig élnek, ezekből elevenítünk fel néhányat.

Kocsis négy gólja a németeknek
A világbajnokságokon háromszor volt két csapat között kilenc gól a különbség, ebből kétszer a magyar válogatott volt a főszereplő. Előbb 1954-ben Dél-Korea ellen 9-0, majd 1982-ben Salvador ellen 10-1 volt az eredmény. (Ebbe a sorba még Jugoszlávia Zaire elleni 1974-es 9-0-s sikere fér bele.) A 9-0-ból Kocsis három gól erejéig vette ki a részét. Az 1954-es vb-n a magyar együttes összesen 27 gólt szerzett, ez azóta is megdönthetetlen. Puskásék lőttek ennyit öt meccsen. Korábban még hosszabbítás sem volt, hanem újrajátszás, amikor az első meccs eredménye törlődött.
A brazilok sem úszták meg
Kocsis Sándor amellett, hogy a svájci világbajnokság gólkirálya lett 11 találattal, azóta is több egyéni rekordot tart. A magyar bajnokságban háromszor is a legeredményesebb játékos az egyetlen, aki egy világbajnokságon négy egymást követő meccsen két gólt szerzett. Emellett természetesen azon a listán is az első helyen található a francia Just Fontaine és a brazil Ronaldo társaságában, akik legalább négy meccsen értek el két gólt. Négyes holtversenyben van az élen abban a lajstromban, amelyen a vb-ken két mesterhármast is szerző labdarúgók szerepelnek. Csak ő és Gerd Müller tette ezt meg két egymást követő találkozón. (Kocsis nem is két mesterhármast szerzett, mert a Dél-Korea elleni három után az NSZK-nak négyet lőtt.)
Uruguay ellen is duplázott
Az 1954-es világbajnokság minden idők legmagasabb gólátlagú tornája volt, hiszen a meccsenkénti 5,38-at azóta megközelíteni sem tudják. Maga a csapat 5,40-es átlaggal zárta a tornát. Az Aranycsapat az egyetlen, amely egy tornán az előző kiírás két döntősét is legyőzte, mindkettőnek (Uruguay és Brazília) 4-4 gólt rúgva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!