Viola
-6 °C
-2 °C

Kilátástalanul kínlódott a magyar válogatott

2008.03.26. 20:01
Két 2008-as barátságos meccsén szinte mindent lerombolt a magyar válogatott, amit 2007-ben felépített. Ahogyan februárban a szlovákok, úgy most a szlovének ellen is hiányzott a lendület és a lelkesedés is.

Tartalékosan lépett pályára a magyar válogatott a szlovének elleni zalaegerszegi barátságos mérkőzésen, a kreatív futballisták szinte mindannyian hiányoztak, Gera Zoltántól Hajnal Tamáson és Halmosi Péteren át Dzsudzsák Balázsig. Mindazonáltal ez sem elég magyarázat a teljesen fantáziátlan és lagymatag játékra, amit a csapat produkálni bírt.

Az első félidő gyakorlatilag teljesen eseménytelenül telt, magyar oldalon mindössze annyit lehetett feljegyezni, hogy Várhidi Péter szövetségi kapitány már a 38. percben cserélni kényszerült, gondolván, Tisza Tibor behozásával hátha dinamikusabb lesz a játékunk. Az első negyvenöt perc után a kapura lövésekben 1-0-ra, a szögletekben 4-0-ra vezettek a vendégek.

A hétezer fős zalaegerszegi publikum már a második félidő elején kétségbeesett ébresztőzésbe kezdett, amit időnként a harcoljatok rigmusra váltottak, mindhiába.

A szlovének valamivel ügyesebben kombináltak, a magyarok legfeljebb a középpályán bírták megtartani a labdát, azt is csak néha. Mígnem egy teljesen ártalmatlan helyzetben odaadták előzékenyen a vendégeknek, akik meglódultak, gond nélkül kisakkozták a védelmet, és megszerezték a vezető, azaz a győztes gólt.

A teljes képhez tartozik, hogy Ferenczi István és Orosz Péter beállításával árnyalatnyival veszélyesebb lett a magyar támadójáték, de nem annyival, hogy egyenlíteni tudjunk. Az első szögletet a 74. percben rúgtuk, az utolsó negyed órában öszehoztunk szűk fél tucatnyi kapura lövést és néhány veszélyes szituációt is. Talán ha valamivel hamarabb kezdenek futballozni a pályára küldött fiatalemberek, többre jutottak volna. A mérkőzés legjobbjának az olykor-olykor agilis Huszti Szabolcsot választották, a kevésbé rosszak egyikét a nagyon sok rosszul játszó közül.

Várhidi Péter válogatottja 2007-ben néhány tiszteletre méltó győzelemmel visszanyerte a közönség szimpátiáját, de az idén mindent megtesz azért, hogy újra elveszítse. Teljesen kilátástalan volt a játék februárban a szlovákok és most a szlovének ellen is. Ennél már csak jobb lehet, mondta Huszti a meccs után. Ez elvben igaz, de pillanatnyilag nehéz elképzelni, hogyan lesz ebből ismét lendületes és rokonszenves futball. Várhidi Péter szövetségi kapitány Gera Zoltán és Hajnal Tamás hiányával magyarázta a történteket. Emlékeztetőül: a februári szlovák meccsen mindketten ott voltak a pályán, Gera gólt lőtt, de pontosan ugyanilyen reménytelen volt a játék, mint most. Hogy mást ne mondjunk, az első félidőben akkor sem jutottunk kapura lövésig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!