Auguszta
-7 °C
0 °C

Hogyan lettem futballbíró, és kinek jó ez?

2008.03.27. 15:07
Hogyan lehet valakiből játékvezető? Milyen iskolát kell ahhoz elvégezni, hogy sárga lapot adhass Kakának, vagy életedet féltve rohanj az öltözőbe Tápiószelén? Végigültük az alapfokú játékvezetésről szóló előadásokat, és még a Fradi-legenda is évfolyamtársunk volt.

Mottó:

Január 22. Cantona, Kisteleki és én

Kedvenc labdarúgóm, a francia Eric Cantona mondta egyszer: "1966 fontos év volt az angol labdarúgás számára. Megszületett Eric Cantona." Ez jutott az eszembe, amikor január 22-én először mentem a BLSZ (Budapesti Labdarúgó Szövetség) székházába, játékvezetői tanfolyamra.

Ez a nap nemcsak emiatt volt sorsfordító a magyar labdarúgás számára. Pontosan ebben a huszonnégy órában Kisteleki István, minden magyar labdarúgó ura hosszas keresgélés után Várhidi Péter személyében megtalálta az ideális szövetségi kapitányt.

De most ne foglalkozzunk evvel, félre az okoskodást, kezdődik a tanfolyam. Igazából decemberben elkezdődött, de én csak most kapcsolódom be. Amikor jelentkeztem, előre szóltak: miután későn kezdek, ha sokat hiányzom, bukom a pénzt.

A tanfolyam díja 15 ezer forint, a jelenléti ívről kiderül, több mint 100-an gondolják úgy, hogy szükségük van játékvezetői végzettségre. Én, aki másfél hónapos késéssel startolok, a 108. vagyok a listán. A hatalmas előadóban most is vagyunk vagy nyolcvanan, a jelenlévők mintegy tíz százaléka nő.

A teremben főleg fiatalok figyelik az előadókat, akikről a fradista kézfogás vagy a Juventus-mez elárulja, nem biztos, hogy mindenkinek pártatlanul fújnának. De akad olyan idősebb tanuló is, aki kedvenc szerelésemben (fényes tréningövtáskával összefogva) jelenik meg.

Kezdőként mindenki erről álmodik

A társaság összetétele vegyes, szerény sörhasammal nem lógok ki a sorból. Van kétméteres díjbirkózó és olyan 16 éves fiatal is, akit nehéz elképzelni, amint mondjuk Materazzinak magyarázza, miért volt szabálytalan, anélkül, hogy ne vizeljen maga alá.

Az előadást Ring György FIFA-kerettag játékvezető tartja, élvezetesen. Az idősebb hallgatók persze vitatkoznak egy-két szabályon, amit a fiatalok maguk elé mormogott atyaúristennel vesznek tudomásul. Rájövök, hogy harminc év aktív futballfigyeléssel, több - de inkább kevesebb - sikerrel megvívott kispályás meccsel a hátam mögött sok újat nem tudnak nekem mondani a lesszabályról.

Január 29. Egy padban a legendával

Az első óra után, a munkahelyemen tartott élménybeszámolót hallgatva többek tekintetén láttam, kíváncsiak, vajon mennyi pluszpénzt kapok azért, hogy ezt végigcsinálom. Nos, másodjára már a kezdés előtt olyan sokkhatás ért, amely miatt úgy éreztem, minden pénzt megadnék, hogy ide járhassak.

Nem azért, mert a Bede Ferenc-Vámos Tibor kettős tartott órát a szabálytalanságokról és azok büntetéséről, hanem azért, mert az órán részt vett minden idők egyik legemlékezetesebb ferencvárosi támadója, Deszatnik Péter is. Mint később kiderült, az egykor Kazincbarcikáról igazolt Deszka az A-licencre hajt, ahhoz meg kötelező az alapfokú játékvezetői tanfolyam elvégzése.

Az előadás egy fokkal unalmasabb volt , mint egy héttel korábban. A legviccesebb rész talán az volt, amikor Bede arról beszélt, mennyi minden múlhat egy rossz játékvezetői ítéleten.

Amikor a levetített kisfilm közben és után a mintegy nyolcvan hallgatóból előtörtek a kérdések, rájöttem, biztos lesz köztük egy-két Puhl Sándor. De az is fix, hogy ha valamennyien meccset fognak vezetni, közelebb kerülünk Spanyolországhoz. Ugyanis mint tanult kollegám szokta mondani, a spanyol bíróknál nincsenek hülyébbek.

2006-ban sem ment simán

Február 4. Britney Spears és az Unicum

Deszatnik ismét itt, de most sincs merszem megkérdezni, mit akart 92-ben a Werder elleni kupavisszavágón, amikor az ötösön mellel levette a labdát, majd úgy keresztbe rúgta a kapu előtt, hogy majdnem bedobás lett a vége.

Annak ellenére, hogy maga a tanfolyam ugye 15 000, most közel egy óra azzal telik, hogy beszedik a pénzeket, amelyekről az elején elfelejtettek szólni. Ha szeretnék egy zászlóból, sípból, lapokból - eredeti Rucanor sárga és piros lap - álló felszerelést, egy játékvezetői széldzsekit, vagy a futsal-játékvezetői tanfolyamon is részt akarok venni, az plusz tizenhárom ezres.

Az első óra gyorsan elrepült az adminisztratív dolgokkal, a folytatásban egy előadást hallgathattunk két előadótól. Nevet nem mondok, egyikük egyetemi oktató, de az előadásából kitűnik, ritkán jár alsóbb osztályú vagy gyerekmeccsre.

Olyan stílusban magyaráz, mintha Britney Spearsnek tartana előadást a helyes gyermeknevelés alapjairól. A játékvezető szerepét pedig olyan fontosnak állítja be, ami után megértem, miért nincsenek jelenleg Zsolt Róbertjeink, Palotai Károlyaink, Puhl Sándoraink. Repkednek a sablonok, amikor meg humoros akar lenni, rájövök, beszállító lehet a Mikroszkóp Színpadon.

Mosoly akkor ül ki az arcomra, amikor elmondja, hogy a játékvezetőnek szellemileg és fizikailag mindig topon kell lennie. Ha belegondolok, hogy előző este Karcsi barátommal két-két házi szilvapálinka elfogyasztása után még megittunk hat Unicum-sör párost, rájövök, lehet, hogy alkalmatlan vagyok erre a pályára.

Február 12. Tesztírás, meccsvezetés, anyázás

Itt az újabb alkalom, de ez az összefoglaló rövidebb lesz. Tesztet írtunk, ezután akik nem akarnak komolyan foglalkozni a sokak által megbecsült hivatással, elmehettek. A többieknek elmagyarázzák, miként kell a játékvezetői díjat kiszámlázni és elszámolni.

Akik igényeltek, a teszt előtt felvehették játékvezetői felszerelésüket. Voltak, akik úgy örültek a fekete és a zöld trikónak, valamint a hozzá tartozó fekete nadrágnak és sportszárnak, mintha ez egyet jelentene azzal, hogy májusban már ők vezetik Moszkvában a Bajnokok Ligája döntőjét.

Van, amikor elszakad a cérna

A bátrabbak azonnal felhúzták a trikókat, ha van náluk partjelzői zászló, talán a lengetést is kipróbálják, nehogy vágjon a mez hónaljban. Következett a tesztírás: bár több kérdésre is csak meredt szemekkel néztünk mind a hatan, akik az asztalnál ültünk, úgy gondoltuk, nem hibáztunk sokat. Tévedtem.

Mások eredményeiről nem számolnék be, jómagam a 25 kérdésből 8-at rontottam. Ezt addig viccesen fogtam fel, amíg meg nem mondták, hogy a vizsgán maximum hetet lehet hibázni. Mentségemre szóljon, hogy a mellettem ülő aktív BLASZ II-es játékos ugyanennyit hibázott.

Az is megzavart, hogy az egyik főszervező - puszta jóindulatból - az egyik válasznál segítség gyanánt megjegyezte, a C-jelű a jó válasz. A baj csak az volt, hogy mindezt olyan stílusban tette, mintha az elmegyógyintézetben töltenénk ki valami tesztet, és az lett volna a kérdés, hol közlekedik a Morgó kishajó, A: repül az űrben, B: sínen száguld, C: vízen dohog.

Ami ennél is borzalmasabb, a vizsgához meccset is kell vezetnem. Sok választási lehetőségem nem volt, maradt a BVSC-III. kerület U-14-es bajnoki. Jóindulatú kollégáim már meg is jegyezték: azok már nagyok, simán elküldenek az anyádba. Na, erről bővebben a következő részben

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!