Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pelé helyett Beckham, edzőnek meg Gullit

2008.03.29. 08:48
Szombaton öt mérkőzéssel és tizennégy csapattal veszi kezdetét az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság, az MLS 13. szezonja. Ismét egyre népszerűbb a soccer az Egyesült Államokban, izmosabb a válogatott is. Sokak szerint a tizenhármas szám szerencsét hoz, és az idei lesz minden idők legjobb bajnoksága.

1996-ban kezdődött az amerikai profi labdarúgás második fejezete. A nagy dérrel-dúrral beharangozott európai foci amerikai karrierje azonban még 1967-ben indult. Az első szezonban két ligában folytak a küzdelmek. A US Association és a National Professional Soccer League avatott bajnokot. Mivel a FIFA szankciókkal fenyegette az amerikaiakat, ezért a szövetség rendet tett és egybeolvasztotta a két ligát, 1968-tól már a híres NASL, vagyis a North American Soccer League bajnoki címéért folytak a küzdelmek. Akkoriban az volt a divat, hogy neves, de többnyire kiöregedett szupersztárokat csábítgattak Amerikába a klubok, akik miatt tódultak a nézők a meccsekre.

Így játszott az NASL-ben többek között Pelé, Carlos Alberto, Franz Beckenbauer, George Best, Roberto Bettega, Chinaglia, Cruyff, Kazimierz Deyna, Geoff Hurst, Ruud Krol, Gerd Müller, Johan Neeskens, hogy csak a legnagyobbakat említsük. De sem a foci, sem a sztárok nem hozták meg az igazi áttörést a tengerentúlon. A bajnokság látogatottsága nem érte el a minimumot, amit a klubtulajdonosok meghatároztak, a 15 ezret például egyik évben sem jött össze. 1970-ben 2930 volt a minimum, a legtöbben, 14 201-en 1980-ban jártak NASL meccsre. Ezek az adatok nem győzték meg a szponzorokat, akik szép lassan kivonultak a sportágból. A liga 1984-ben megszűnt.

Az 1977-es Superbowl Pelével és Beckenbauerrel

A második nekifutás

Az új szervezet, az MLS 1993. december 17-én alakult, de az első bajnokság elindításáig még várni kellett. A ligának az igazi lökést az 1994-es amerikai világbajnokság hatalmas sikere adta, de Alan Rothenbergnek és a nemzeti szövetség odaadó munkájának is köszönhető, hogy idáig jutott a szervezet.

1996. április 6-án volt az új liga hivatalos debütálása. A 10 csapattal induló pontvadászat a San Jose-DC United mérkőzéssel vette kezdetét, amelyet a helyszínen 31 683-an néztek végig, míg a teljes szezont átlagban 17 406-an látták, a döntőre 34 643-an voltak kíváncsiak. A DC United nyerte az első bajnokságot, ezt a teljesítményt azóta még háromszor megismételte, négy győzelmével a legsikeresebb. Kétszeres bajnoknak vallhatja magát a Los Angeles Galaxy, a San Jose és a legutóbbi két szezonban első Houston Dynamos. Mellettük a Chicago Fire és a Kansas City dicsekedhet egy-egy elsőséggel.

A MLS az amerikai major sportok mintájára szerveződik. Földrajzi elhelyezkedés szerint főcsoportokra osztják a mezőnyt, a csapatok az alapszakaszt követően a rájátszásban folytatják a küzdelmeket, a többi (NBA, NHL) amerikai bajnoksághoz hasonlóan. A fináléban, az MLS Cupban a két főcsoport legjobbja vív. A klubalapításnak hasonlóan szigorú feltételei vannak, mint a többi major sportban.

A 12 év alatt folyamatosan bővült a létszám, bár közben csapatok is megszűntek, vagy adtak el másnak a franchise-jogot. 1998-ban a Chicago Fire és a Miami Fusion érkezett. 2001-ben a Tampa Bay Mutiny és a Miami szűnt meg. 2004-ben újabb két egyesület alakult, a Real Salt Lake és a Chivas USA. 2006-ban a San Jose Houstonba költözött, 2007-ben érkezett a Toronto. A San Jose idén ismét visszatért az MLS-be, így alakul ki a jelenleg 14 fős mezőny.

Az már eldöntött tény hogy 2009-ben a Seattle, 2010-ben a Philadelphia csatlakozik a mezőnyhöz, és az a terv, hogy 2012-ben 18 csapat indul. A St. Louis és a Montreal belépése tűnik a legvalószínűbbnek, de további jelentkezők is lennének. Atlanta, Detroit, Portland szeretne focicsapatot, Miami is újra nevezne, New York egy második csapatot is szeretne indítani.

Beckham, a követ és Gullit, az edző

A nyugati konferenciába a CD Chivas USA, a Colorado Rapids, az FC Dallas, a Houston Dynamos, a Los Angeles Galaxy, a Real Salt Lake és a San Jose Earthquakes kapott besorolást.

A Los Angeles nem tűnik a legerősebbnek nyugaton, és ezen David Beckham érkezése sem sokat változtatott, akiről Don Garber, a liga kommisszárja azt mondta: Ő a legnagyobb követe a sportágnak itt és külföldön. Bekcham MLS-be szerződtetése az amerikai soccer történetének egyik legfontosabb momentuma volt."

Az biztos, hogy idén mindenki a Houstont akarja megverni, akit a skót Dominic Kinnear edz, és egyik legjobbja a kanadai válogatott Dwayne De Rosario. A Galaxynál sokan kíváncsiak, hogy fog együtt dolgozni Beckham és az új edző, Ruud Gullit. A Houston és a Los Angeles mellett a Dallas lehet még befutó, bár ők elvesztették tavalyi legjobb góllövőjüket, Carlos Ruizt, viszont érkezett Pablo Mastroeni és a DC Unitedből Christian Gomez. Nem mindegy, miképp tér vissza a San Jose; az ottani drukkereknek még mindig nagyon fáj, hogy a Hosuton gyakorlatilag az ő csapatukkal lett kétszeres bajnok.

Beckham első amerikai gólja

A New England a legerősebb?

Az idei szezonban keleten a Chicago Fire, a Columbus Crew, a DC United, a Kansas City Wizards, a New England Revolution, a New York Red Bulls és a Toronto FC indul. A legnagyobb eséllyel a New England pályázhat az első helyre. A csapat 2007-ben US Open Cupot (az ottani nemzeti kupát) nyert, a bajnoki döntőben veszített. A csapat legjobbja a liga egyik leggólérzékenyebb játékosa, Taylor Twellman, aki a legutóbbi három esztendő alapszakaszában 44 gólt lőtt. A csapat edzője a Liverpool egykori legendája, Steve Nicol.

A legnagyobb rivális a New York Redbulls lehet, akinek erőssége az egykori Aston Villa-sztár Juan Pablo Angel, aki a legutóbbi szezonban 24 meccsen 19-szer volt eredményes. Sokan a DC Unitedben látják a Revolutions legnagyobb ellenlábasát. A washingtoni csapat erőssége a brazil Luciano Emilio és az új igazolás, a Paris SG kispadjáról érkező argentin Marcelo Gallardo.

A Chicago Fire-t a mexikóiak ikonja, Cuauhtémoc Blanco segítheti a tavalyinál jobb eredmény elérésére. A Columbus még sosem játszott az MLS Cup döntőjében, vélhetően idén sem fog. A Toronto egyelőre a legnépesebb, több mint húszezres szurkolótábora miatt félelmetes, míg a Kansas City egyik legjobbját vesztetette el Eddie Johnson távozásával.

A tavalyi döntő Washintonban