Rafael
17 °C
32 °C

Pedig a magyarok is tudnak nagy gólt lőni

2008.03.31. 09:18
A magyar válogatott az idén még alig lőtt kapura, harmatosak voltunk a szlovákok és a szlovének ellen is. Úgy gondoltuk, nem nyafogunk, hanem pozitívak leszünk, miért is ne, de eszünk ágában sem volt nyálcsorgatva visszalapozni Albertig és Puskásig. Hiszen van példa nagy magyar gólokra az elmúlt tíz évből is. Bőven.

Az elmúlt évekből szemezgettünk tehát, pedig a jelentősebb sikerek már akkor is oly messze voltak a magyar labdarúgástól, mint Tőzsér labdarúgó a nemzetközi középszinttől.

Éppen az AEK középpályása rúgott emlékezeteset tavaly a máltaiak elleni tét nélküli Eb-selejtezőn. A játékos a kaputól húsz méterre vállalta el a szabadrúgást, és remekül csavart a bal felső sarokba. A labda a kapufáról vágódott be.

Tőzsér szabadrúgása

Szintén tavaly a középhátvéd Juhász Roland mutatta meg, hogy egykor támadóként kezdte. Az olaszok elleni népünnepélyen ő egyenlített, egy felfejelt labdát félfordulattal bombázott Buffon kapujába. A világbajnok mozdulni sem tudott a lövésre.

Buffon csodálja Juhászt

2006-ból szintén két gól érdemel említést, ismét csak barátságos meccsekről. A válogatottban bemutatkozó Horváth András az osztrákok ellen egy lecsorgó labdát lőtt kapásból a bal felsőbe. A gól nem hozta meg számára a karriert, nyáron az olasz harmadosztályba szerződött, a Callipoli Calcio együtteséhez.

Horváth bombája

Dárdai Pál is két éve szerezte legszebb gólját a válogatottban. Az akkor Bozsik Péter által dirigált együttes a vb-re készülő Beckhamék ellen játszott Manchesterben. Kikaptunk 3-1-re, de a találkozó után mindenki a magyar középpályás 24 méteres bal felső sarkos lövéséről és Peter Crouch robottáncos gólöröméről beszélt.

Dárdai sokkolta Angliát

A 2005-ösök közül kiemelkedik a Dániát is megjárt, Lothar Matthäusnál alapembernek számító Takács Ákos gólja Málta ellen. A Fradi akkori játékosa 28 méterről lőtt hatalmasat.

Matthäus is megtapsolta

Egy évvel korábban, szintén Matthäus kapitánysága idején Huszti Szabolcs Skóciában szerzett két gólt, közülük főleg a második marad emlékezetes. A saját térfelén megszerzett labdát hosszasan vezette, majd az ellenfél kapujától 26-28 méterre futtából lövésre szánta el magát. A labda érintette a jobb kapufát.

Huszti szólója

A Bangkokban rendezett észtek elleni barátságos találkozón Kerekes Zsombor szerzett gyönyörű gólt. Egy előre vágott labdát mellel átvett, majd 30 méterről a kint álló kapus felett belőtte.

Kerekes távoli bombája

Szintén nagy, még inkább szerencsés gólt szerzett az MTK-s Pollák Zoltán, akit a gólja előtt a kék-fehérek szurkolói közül is csak minden harmadik ismert. A védő a félpályánál egy bedobás után hozzá visszapattanó labdába rúgott nagyot, és az védhetetlenül hullott a kapuba. Azóta sem derült ki, hogy felszabadító rúgás vagy beadás volt ez, vagy netán egy hihetetlen technikai tudással megáldott játékos fantasztikus helyzetfelismerése magyarázta.

Pollák és a rutin

2003-ban, a San Marino elleni 5-0-ra megnyert Eb-selejtezőn Lisztes Krisztián két gyönyörű gólt is szerzett. Előbb 25 méteres szabadrúgásból csavarta be.

Lisztes szabadrúgása

Majd remek egyéni megoldás végén előbb egy védőt küldött el gyufáért, majd betört a tizenhatoson belülre és pazar mozdulattal pörgetett a kapus felett a hálóba.

Lisztes csele és perdítése

2002-ben Gera Zoltán három gólt is szerzett szintén San Marino ellen. A harmadik egyszerű fejes volt, az elsőt ollózva szerezte, de ez tőle olyan megszokott volt, mint a gólok utáni szaltó. A másodiknál azonban remekül kényszerítőzött Szabiccsal, a visszakapott labdát jobbal lekezelte, ballal kapásból a bal felsőbe tette.

A mágikus magyar

A 2001-es grúzok elleni 4-0-s találkozó a mára teljesen eltűnt Korsós Attila jutalomjátéka volt. Az akkoriban a Salzburg együttesében játszó támadó középpályás az együttes utolsó két gólját szerezte. Előbb egy keresztbe lőtt labdát a tizenhatos oldalvonaláról rúgott laposan a hosszú sarokba.

Korsós laposan

Aztán alig öt perc elteltével egy felívelt labdát kicsivel beljebbről, 13 méterről kapásból lőtt nagy erővel a léc alá.

Korsós magasan

2000-ben Horváth Ferenc volt a válogatott első számú támadója. Két gólt szerzett az olaszok ellen, kettőt Szaúd-Arábia ellen, és betalált a litvánok és az északírek kapujába is. A szaúdiak elleni első volt a legszebb. Egy bedobást felfejelt magának, majd mielőtt leesett volna a labda, félfordulatból bevágta.

Horváth fejjel-lábbal

Egy évvel korábban is számos gólt szerzett a magyar válogatott, de mindenki Hrutka János Anglia elleni szabadrúgásgóljára szavazna, amelyet a 76. percben 22 méterről csavart a kapufára tekeredő Seaman kapujába. Hrutka rúgótechnikáját dicséri, hogy mindössze két lépésről futott neki.

Hrutka lő, Seaman a kapufán