Valér
-2 °C
0 °C

Jók ezek az angolok, pedig nem is angolok

2008.04.03. 13:32
Az angol labdarúgó-válogatott nem jutott ki az idei Eb-re, de klubcsapataik uralják a Bajnokok Ligáját. Mert tele vannak francia, spanyol, holland, portugál játékosokkal, akik viszont ott lesznek az Eb-n. A dél-amerikaiakról és afrikaiakról még nem is beszéltünk.

A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe négy angol, valamint egy-egy olasz, spanyol, török és német együttes került. Ez annak tükrében érdekes, hogy a világbajnoki és a BL-címet is olasz csapat védi, míg az angolok az idei Európa-bajnokságra sem tudtak kijutni.

Régen nem szerették a légiósokat

Ez nem angol vagy olasz kérdés, a klubfutballban ma már a külföldiek száma bármennyi lehet, így elsősorban ők határozzák meg a csapatok szereplését. Amikor a 80-as években Olaszországban elkezdődött a légiósok áramlása, a szövetség vezetői felháborodtak, hogy a legtöbb csapat irányító középpályást vesz a három megengedett helyre - pl: Maradona, Zico, Scifo -, így az olasz futballban nem lesznek jó irányítók.

Most a BL állva maradt nyolc csapatában igen kevés a hazai játékos, és ez leginkább az angolokra vonatkozik. Az egyetlen olasz csapatban, a Romában kifejezetten sok a hazai, legtöbbjük a válogatottságig is eljutott. Így a kezdőcsapat alapját Panucci, De Rossi, Perrotta és Totti adja, de mellettük is játszanak olaszok, Ferrari, Tonetto és Aquilani személyében. Rómában a két francia, Giuly és Mexes, valamint a montenegrói Vucsinics mellett inkább a dél-amerikai légiósokra támaszkodnak. Juan, Cicinho, Mancini és Taddei brazil, Pizarro chilei.

Török-brazil barátság

A spanyol Barcelona kezdőcsapatában a kapus Victor Valdez, a védő Puyol, a két középpályás, Xavi és Iniesta, valamint a szerbből átváltozott Krkic adja a spanyol vonalat. A katalán csapatnál jóval nemzetközibb a légiósok listája, mint a Románál, Európából van francia, portugál és izlandi légiósuk is, de a dél-amerikai nagyok, Ronaldinho, Messi és Marquez mellett Afrikából, Elefántcsontpartról és Kamerunból is van játékosuk.

Nem angol angolok, sokan

A török Fenerbahce a hazaiakon kívül a brazilokban hisz leginkább. A Chelsea elleni várható kezdőcsapatban ugyan szerepel egy-egy szerb, chilei és uruguayi játékos is, de a fennmaradó nyolc helyre a négy török mellé négy brazil edző került. A bővebb keret nagy részét is e két nemzet játékosai teszik ki, ebben valószínűleg szerepet játszik a tény, hogy a csapat edzője, Zico szintén a dél-amerikai országból érkezett.

A Schalke a leghazafiasabb

A német Schalke a nyolc résztvevőből ez egyetlen, amelynek kezdőcsapatában több a hazai játékos, mint a külföldi. A Barcelona ellen egy olyan kezdőcsapattal lépett pályára, amelyben a hat német mellett két brazil, valamint egy-egy szerb, grúz és török játékos kapott szerepet. Ha a cseréket is figyelembe vesszük, romlik ez az arány, hiszen a meccs közben egy uruguayit és két dánt vezényelt a pályára a német vezetőedző.

A négy angol együttes közül talán a Manchester United számít a legangolabbnak, hiszen kerete tele van egykori vagy jelenlegi angol válogatottakkal. Mellettük igen sok brit játékos - skót, walesi - is szerepel, de a franciák, a portugálok és a szerb védő, Vidics mellett van argentin és koreai játékosuk is. Ez utóbbi, miszerint Park, kivételes játéktudása mellett az ázsiai piac meghódításában is jelentős segítség a klubnak.

Angol támadó nélkül

A Chelsea együttesében is vannak angol válogatottak, de a londoni klub összetétele meglehetősen színes. A klub milliárdos tulajdonosa szinte bárkit megvehet, de akadt már olyan világklasszis is, aki epizódszerepre kényszerült.

A védelem portugálságát még az előző vezetőedző, José Mourinho jelenléte tette indokolttá. A középpályán az angolok és a franciák mellett főleg afrikai játékosok találhatók, a csatársor az egyetlen, ahol nincs angol, hiszen a két európait - ukrán, francia - két elefántcsontparti egészíti ki.

Angolok nélküli kezdőcsapat

Az Arsenal csapatát évek óta jellemzi, hogy fiatal, sokak számára semmitmondó nevű játékosokat vesz meg, akikből világklasszis labdarúgókat nevel. Ugyanakkor az angol labdarúgás történetében ők voltak az elsők, akik bajnoki meccsre úgy álltak ki, hogy nem volt angol játékos a kezdőcsapatban.

Az Arsenal az egyik legszínesebb a nyolc együttes körül. Elég csak a bővebb keret kapusait venni. A négy kapus Németországból, Spanyolországból, Olaszországból és Lengyelországból érkezett. A mezőnyjátékosok szinte ugyanígy, de nemcsak Európa, hanem Afrika minden pontjáról megtalálhatóak a keretben.

Csak két hazai edző

A Liverpool csapatában is találni minden sorban angol válogatottat, Carragher, Gerrard és Crouch személyében, de a többi poszton inkább külföldiekben bíznak. Rafa Benitez elsősorban spanyolokat vitt a csapathoz, de a Pool keretében - amely még az Arsenalénál is változatosabb - találni szlovák, finn, ausztrál, ukrán és izraeli játékost is.

Azonban nem csak a játékosoknál tendencia, hogy a külföldiek uralják a pályát. A négy angol együttest francia, skót, spanyol és izraeli edző dirigálja, a spanyolt egy holland, míg a törököknél brazil szakember dolgozik. Mindössze a Roma és a Schalke bízik hazai szakemberben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!