István, Vajk
19 °C
33 °C

Ostoba öngól után hatalmas bombagól

2008.04.03. 10:46
Az angol párharcban egyik csapat sem tudott előnyt kicsikarni, Isztambulban a Fenerbahce hátrányból fordított, Deivid öngólja után hatalmas bombával kárpótolta a szurkolókat és saját magát. BL-nap volt szerdán is, értékelések, nyilatkozatok.

Arsenal-Liverpool 1-1

Az Arsenal-Liverpool párharc első felvonásán egyik csapat sem tudott előnyt kiharcolni. A lényeget három perc alatt lerendezték a résztvevők, de esemény akadt ennek ellenére is bőven. Előbb Adebayor fejelt nagy magányában négy méterről gólt, majd három perc elteltével Gerrard mindent elsöprő lendülettel tört a 16-oson belülre, beadása után Dirk Kuyt Gael Clichy segítségével passzírozta a hálóba a labdát. Akárhány lassítás volt, egyikből sem derült ki, melyikük érintette utoljára a labdát.

Megnyerhette volna az Arsenal a meccset, de Pieter Vink játékvezető Hleb lerántásánál nagyvonalúan továbbot intett, majd Bendtner a gólvonalról mentett, az ellenfél kapujánál. Az észak-londoniak fölényét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy 61 százalékban birtokolták a labdát, és majdnem háromszor annyit lőttek, mint a Liverpool, igaz, a vörösök mind a négy próbálkozása kaput talált.

A Liverpool ismét bebizonyította, hogy remek kupacsapat. Az 1-1-et követően végeláthatatlan gurigázásba kezdtek, a kontrákra építettek, és a lefújást követően az ő arcukról volt leolvasható a nagyobb elégedettség.

"Nem játszottunk jól ma este - mondta Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere. - Az 1-1-es végeredmény nagyon nagy csalódás számunkra. Hiába töltöttük szinte a teljes második félidőt az ellenfél térfelén, nem tudtunk betalálni. Nagyon mélyen védekezett a Liverpool, képtelenek voltunk a hátuk mögé kerülni. Nem hibáztatom a játékosaimat. Azt gondoltuk az első gól után, hogy minden rendben van, de jött Gerrard, akinek révén hamar megszületett az egyenlítés. Gerrard zseniális játékos, hiába készültünk erre, mégis meglepte védőimet."

Rafa Benítez, a Liverpool trénere szerint csapata nem vált a továbbjutás első számú esélyesévé. "Bárhol játszunk az Arsenallal, bármely stadionban, a végeredmény akármi lehet. Az azért biztos, hogy a Pool-szurkolók óriási segítséget adnak nekünk, így a londoniaknak lesz nehezebb az Anfield Roadon. Jobban játszott az Arsenal, többet támadott, de nekünk is akadt két-három lehetőségünk. Annak viszont nagyon örülök, hogy gyorsan sikerült egyenlíteni. Az idegenben lőtt gól mindig fontos tényező. Jó játékosai, veszélyes támadói vannak az Arsenalnak, de erre is fel fogunk készülni a visszavágón. Azt gondolom, a hét végi bajnoki semmilyen befolyással sincs a BL-visszavágóra."

Fenerbahce-Chelsea 2-1

A brazil Deivid lett a meccs legjobb játékosa, két gólt is szerzett. Az egyikre nem lesz büszke, hiszen a saját kapujába lőtte, védhetetlenül. A másikat már jó helyre, csodálatosan nagy gólt lőtt, harminc méterről a jobb felső sarokba.

Hamar vezetést szerzett a Chelsea, amely előnyét egészen a második félidő közepéig őrizni is tudta. Pontatlanul és sok hibával játszott az első negyvenöt percben a török csapat. Aztán az 54. percben érkezett Colin Kazim-Richards, és egy csapásra megváltozott a játék képe. Az angliai születésű és a Sheffield Uniteddel 27 Premier League-meccset játszott csatár (aki mellesleg már török állampolgár és egyszeres török válogatott is) a 65. percben egyenlített, majd a 9 perccel a lefújás előtt Deivid helyrehozta korábbi hibáját. Ritkán latható, írtozatosan nagy gólt lőtt, szinte álló helyzetből.

Többet próbálkozott a gólszerzéssel a Chelsea, a Fener ennek ellenére megérdemli a sikert, a második félidőben többet tett a győzelemért.

Zico, a Fenerbahce edzője így kommentálta az eseményeket: "Az eredménnyel nagyon elégedett vagyonk, azzal már kevésbé, hogy az első félidőben nem koncentráltunk eléggé. A másodikban minden labdáért megküzdöttünk, remek támadásokat vezettünk és nyertünk. Az első félidőben látottak alapján azt mondom, megérdemeltük volna a vereséget. Fontos, hogy nyerni tudtunk. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy háromféle eredmény születhet a Stamford Bridgen, ebből kéttő a mi továbbjutásunkat jelentheti. A kezdetektől az a célunk, hogy eljussunk Moszkvába, most Londonra kell koncentrálnunk, és nagyon bízom benne, hogy továbblépünk."

Avram Grant, a Chelsea mendzsere: "Nem tudom, mit mondjak. Ilyen a foci, győzelmet érdemeltünk volna, de veszítettünk. Jól játszottunk, az eredmény viszont nagy csalódás. Uraltuk a középpályát, veszélyesebbek voltunk elöl, többet lőttünk kapura, két jól eltalált bomba mégis a vesztünket okozta. Ki kell használnunk a hazai pálya minden előnyét, biztos vagyok benne, hogy mi jutunk tovább."