Valér
-1 °C
0 °C

A Milan az elmúlt 16 év legjobb csapata

2008.04.03. 10:29
Annak alapján, mely csapat hányszor állt az IFFHS havi ranglistája élén, az AC Milan a legeredményesebb. Ha az elmúlt bő másfél évtizdben szerzett pontokat nézzük, a Barcelona a legjobb. A tavalyi évben egy angol csapat, a Chelsea volt a legeredményesebb.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) felmérése alapján az AC Milan volt az elmúlt 16 év legjobb csapata.

Az IFFHS 1991-től 2007-ig vizsgálta, hogy mely együttesek hányszor álltak a havi ranglista élén, az olaszok - akik eszerint 37-szer uralták a futballvilágot - nagy fölénnyel végeztek az élen.

Az első tízben négy olasz, három spanyol, két angol és egy német csapat kapott helyet, a legjobb nem európai a 11. helyen található két argentin sztárklub, a River Plate és a Boca Juniors.

Top 10

1. AC Milan 37
2. FC Liverpool 18
3. FC Barcelona, Sevilla 17-17
5. Juventus, Real Madrid, Manchester United 16-16
8. Internazionale 13
9. AS Roma 11
10. Bayern München 8

Ha szintén az elmúlt tizenhat év eredményeit vesszük alapul, de a bajnokságban, a hazai és a nemzetközi kupákban szerzett pontok alapján számolunk, a Milan csak a negyedik. Megelőzi őt a Real Madrid (3.), a Manchester United (2.) és a Barcelona (1.) is.

Itt az első tízbe tudott kerülni az angol Arsenal, a portugál Porto és a River Plate is, míg a Liverpool csak a 13., a Sevilla csak az 52.

A szervezet az elmúlt egy év (a 2007. április 1-jétől 2008. március 30-ig terjedő időszak) eredményei alapján is rangsorolta a csapatokat. Itt az egyes országokat különböző szorzók alapján sorolták be, így alakult ki az eredmény. Az első tíz helyezett a négyes szorzós országokból került ki.

A Chelsea lett az első, amely a tavalyi szezonban csak két hazai sorozatot tudott megnyerni, az FA-kupát és a Ligakupát. A második helyen is angol csapat, a bajnki címet besöprő Manchester végzett, a harmadik a tavaly BL-t nyerőt, idén roppant gyengén teljesítő Milan lett.

Az első tízbe csak egy nem európai, az argentin Boca Juniors került, a legjobb kőzép-amerikai csapat a mexikói América Ciudad de México (21.) lett, a legjobb afrikai a tunéziai Etoile Sportive du Sahel (49.), a legjobb ázsiai a japán Uwara FC Red Diamonds (80.).

A 350 csapatos listán két magyar együttes is szerepel, a kupagyőztes Honvéd a 273., a magyar bajnok Debrecen a 307. helyre volt jó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!