Vilhelmina
12 °C
28 °C

Geráék ostoba góllal bukták a kupaelődöntőt

2008.04.05. 17:07
Az FA-kupa elődöntőjében egy gól döntött a Portsmouth javára, azt a West Bromwich Albion hozta össze. Az 54. percben Dean Kiely bravúrral védett, aztán megakadályozta, hogy Gera a gólvonalról kivágja a labdát, Kanu pedig két lépésről gólt lőtt.

Az angol labdarúgó szövetség kupájának, az FA-kupának 137 éves történetében először fordult elő, hogy magyar játékos is szóhoz jutott a sorozat elődöntőjében, a szombat délutáni Portsmouth-West Bromwich Albion meccsen Gera Zoltán kezdő volt a WBA csapatában.

A Wembley-ben 83 584 néző előtt összesen 13 nemzet játékosai léptek pályára a két csapat színeiben, Gerának 7 perc kellett, hogy egy 18 méteres lövéssel zavarba hozza David Jamest, az angol válogatott kapusát. A 30. percig egyértelmű fölényben játszott a másodosztályú WBA, erőteljesen letámadta Premier League-ben szerplő ellenfelét, a labdabirtoklás 60-40% volt Geráék javára.

West Bromwich-Portsmouth

A hatalmas iramú meccsen a Portsmouth jóformán a 30. percben jött ki a térfeléről, ekkor átvette a játék irányítását. Gera jól játszott, de nem nyújtott kimagaslót, a 44. percben a saját tizenhatosánál parádés becsúszással állította meg a Portsmouth akcióját. Az első félidőben a csapatok nem rúgtak szögletet, nem látszott az osztálykülönbség a csapatok között.

Az 54. percben a WBA kapusa, Dean Kiely és Gera Zoltán eldöntötték a meccset, a Portsmouth javára. Egy előreívelt labdát Milan Baros, a Pompey cseh csatára kézzel vett át a 16-oson belül, védője szorításában kapura kanalazta, Kiely bravúrral védett. Az érkező Gera a gólvonalról kivágta volna a labdát, de elévetődő kapusa megakadályozta ebben. Kiely megpróbált rátenyerelni a labdára, nem sikerült, de így Gera sem tudott felszabadítani, a kiperdülő labdát Kanu két lépésről a hálóba passzolta.

A góltól megzavarodott a WBA, a Portsmouth átvette a játék irányítását. A 65. percben Baros egyedül vezette rá a labdát Kiely-ra, de ezt a helyzetet is ki tudta hagyni, öt percre rá le is cserélték.A 74. percben Robert Koren óriási kapufát lőtt 18 méterről, de az egyenlítés nem sikerült.

A 75. percben Gerát lecserélte Mowbray edző, helyére a koreai Do-Heon Kim állt. A meccs végén teljesen beszorult a Portsmouth, a 89. percben két helyzet is adódott a WBA előtt, de az erdmény már nem változott.

Ezzel eldőlt, hogy 69 év után kupadöntős a Portsmouth, és így biztos, hogy lesz első osztályú csapat az FA-kupa fináléjában. Az elődöntők győztesei 900 000 fontot kapnak a szövetségtől, a kupagyőzelemért egymillió jár majd. A vasárnapi elődöntőben két másodosztályú csapat, a Barnsley és a Cardiff találkozik, a döntő május 17-én lesz a Wembleyben.