Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kiderülhet, kik zárták ki a Ferencvárost

2008.04.07. 16:36
Közel két éven át tartó pereskedés után a Fővárosi Bíróság döntése értelmében kiderülhet, kik azok a személyek, akik úgy döntöttek, a Ferencváros nem indulhat az labdarúgó NB I-ben.

A Ferencváros labdarúgócsapata lassan két éve szenved a másodosztályban, úgy, hogy 2006 nyarán a hatodik helyen végzett. Tehát hivatalosan ki sem esett, de az MLSZ licencadó bizottsága kizárta, majd visszaengedte, végül ismét kizárta az első osztály küzdelmeiből.

2006. május elején az MLSZ licencadó testülete húsz kérelemből négyet elutasított, a fellebbviteli testület azonban - feltételesen - mind a négy klubnak megadta az engedélyt. A szövetség magára vállalta az állam felé fennálló kölcsönök rendezését és rajtengedélyt adott a Ferencvárosnak is.

Egy hónap múlva az MLSZ másodfokú licencadó testülete úgy döntött: sem a Ferencváros, sem a frissen feljutott Vác nem kapja meg az indulási jogot. Négy nap múlva az MLSZ a másodfokú bizottság megfellebbezhetetlen határozatát megváltoztatta.

Ezt a testületet azonban menesztették, összehívott egyúttal egy újat - ennek tagjai nem voltak ismertek -, amely pénteken megalakult, majd hétfőre úgy döntött, nem kell a Fradi az élvonalnak.

A mai napon a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletet hozott abban a perben, melyet az FTC Pártolói Egyesület indított a Magyar Labdarúgó Szövetség ellen. A perben a Pártolói Egyesület felperest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jogsegélyszolgálata képviselte.

Az egyesület azért indított pert, mert az MLSZ nem volt hajlandó kiadni annak a licencadó bizottságnak a névsorát, melynek tagjai a kizárásról döntöttek.

A TASZ által precedens értékűnek tartott perben a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletben úgy döntött, az MLSZ köteles kiadni a kért adatokat, mert a bizottság tagjainak névsora közérdekből nyilvános adatnak számít.

Ez egyben azt jelenti, hogy ha az MLSZ nem fellebbez, tizenöt napon belül kiderül, kik döntöttek úgy, hogy a Fradi nem kaphat indulási jogot, míg a félamatőr Vác vagy a nem kevéssel tartozó Fehérvár és Diósgyőr igen.

Az MLSZ az írásos határozat kézhez vételéig nem kíván állást foglalni, derült ki egy MTI-hírből, s csak az indoklás megismerése után döntenek jogászai az esetleges fellebbezésről, melyet az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet megtenni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?