Valér
-2 °C
0 °C

Németország olyan, mint a Ferencváros

2008.04.07. 14:00
Száz éve játszotta elsõ hivatalos mérkõzését a német labdarúgó-válogatott. Ebbe az idõszakba három világbajnoki és három Európa-bajnoki cím fért bele.

A német labdarúgó-válogatott egy dologban biztosan hasonlít a Ferencvárosra: vagy imádja õket valaki, vagy gyûlöli. Középút nincs.

Ugyanakkor míg a Fradi lassan száztíz éves lesz, a németek szombaton ünnepelték meg, hogy nemzeti válogatottjuk éppen száz esztendeje játszotta elsõ hivatalos meccsét. Ennek apropóján a szövetség vezetõi megalakítják a német válogatott játékosok klubját, amelybe valamennyi egykori és jelenlegi címeres mezes beletartozna.

Száz éve egyébként éppen az a Svájc verte Németországot 5-3-ra, amelyet legutóbbi barátságos meccsükön két hete 4-0-ra lemostak.

Világbajnokságok, Eb-k fõszereplõi

Az eltelt száz évben a németek a világ egyik legerõsebb válogatottjává lettek, az elmúlt évtizedekben szinte elképzelhetetlen volt nélkülük a világ-, vagy az Európa-bajnokság. Ez úgy is igaz, hogy egy bizonyos idõszakban két német válogatott volt, NSZK és NDK néven.

Az 1950-es évek elejétõl 1990-ig tartó idõszakban az NSZK volt a sikeresebb, de az NDK történetének egyik legnagyobb gyõzelme éppen a kapitalista ország legyõzése volt az 1974-es, NSZK-ban rendezett világbajnokságon.

Csak egy vb-n találkoztunk

A németek 1954-ben, 1974-ben és 1990-ben világbajnoki címet nyertek, 1972-ben, 1980-ban és 1996-ban Európa legjobbjai lettek. Emellett világbajnoki döntõt játszottak 1966-ban, 1982-ben, 1986-ban és 2002-ben is, de ezeket elveszítették. Arra büszkék lehetnek, hogy náluk többször senki nem szerepelt vb-döntõn. (A braziloknak az öt aranyérmük mellett két ezüstjük van, de az 1950-es tornán nem klasszikus döntõ volt, hanem négyes versenyben lettek másodikak.)

Annak ellenére, hogy az 1900-as években a magyar labdarúgó-válogatott is aktív résztvevõje volt a világbajnokságoknak, mindössze kétszer találkozott a németekkel. Mindkétszer az 1954-es tornán, amikor elõbb Puskásék nyertek 8-3 arányban, de a döntõben a németeknek sikerült diadalmaskodniuk 3-2-re.

Matthäus a rekorder

Az elmúlt évszázad elejéhez kötõdik a német futball pozitív és negatív rekordja is. A legsúlyosabb vereségüket 1909-ben Angliától szenvedték el, kilenc gólt kaptak, egyet sem rúgtak, legnagyobb arányú gyõzelmükkor pedig három évvel késõbb tizenhat góllal verték az oroszokat.

A német válogatottak klubjának 630 tagja lesz, köztük a válogatottsági rekorder Lothar Matthäus, aki 150-szer szerepelt hazája nemzeti tizenegyében. Nem mellékesen sokan a német együttest tartják az idei Európa-bajnokság egyik legnagyobb esélyesének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!