Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

És a 8. napon megteremtette Ferenczit

2008.04.08. 10:06
Gera Zoltán és Ferenczi István csapata sem jutott a labdarúgó-FA-kupa május 17-ei döntőjébe. Mindkét magyar játékost lecserélték, de legalább a Wembleyig eljutottak. Ferenczi egy rekordot is elkönyvelhetett, bár a leggyengébb osztályzatot kapta. Ott voltunk a helyszínen.

Amikor a Wembley felé áramlott a Barnsley negyvenezer drukkere, néhánynak akár eszébe is juthatott, hogy Ferenczi István ilyesmit ígért nekik tavaly januárban, amikor a csapathoz került.

Igaz, a csatár arra utalt, hogy egyszer a rájátszásba kerül a kiesés ellen harcoló csapat, de azért az FA-kupa elődöntője miatt sem lehettek mérgesek a szurkolók.

Ferenczit mindenki ismerte, nem "cs"-vel mondták a nevét, sokan gólt vártak tőle, mert idén még csak négyet lőtt, és többhöz szoktak a kiváló indulás nyomán. (Tavaly kilencig jutott.)

A Barnsley játékosai életük legnagyobb sikerét érték el a Liverpool és a Chelsea kiverésével, de ennyinél nem akartak megállni, nagyon fogadkoztak, hogy mennek tovább. Egyikük azt is megígérte, ha még egyszer játszhat a Wembleyben, már úgy fog visszatérni, hogy megtanul futballozni. (Dombi Tibor a jugoszlávok elleni hazai 1-7-es zakó előtt ígérte ugyanezt.)

Nem kell sietnie szegénynek, nemcsak néhány hetet nyert, hanem éveket, hiszen a Barnsley kiesett. A cardiffi Ledley góljára nem érkezett válasz, Odejayi meg kihagyta a legnagyobb helyzetet.

Ferenczit a meccs alatt szidta néhány szurkoló, a neve mellé sokszor a lusta jelző került, pedig hozta, amire képes: brusztolt, harcolt, hajtott, gyakran védekezett, de ennél többre nem futotta az erejéből.

Pedig ha egy fejese pontosabb, ha egy bal lábas lövése erősebb, akár őt ünnepelhették volna. Ha. A lövése után a kapus már verve volt, de egy védő kivágta a labdát a gólvonalról. A Sun ötösre értékelte a teljesítményét, az egyik leggyengébbnek, kiemelve, hogy kevés hatással volt a játékra.

Egy rekord így is az övé: ő volt az elődöntő legtetováltabb játékosa. "Isten hét nap alatt teremtette a világot, a nyolcadikon Ferenczit" - a meccs hivatalos kiadványában ezt a mondatot idézték, egyenesen a hátáról.

A Barnsleyra kemény hetek várnak, a menetelés alatt kieső helyre sodródott, a hátralévő hat meccsen legalább kilenc pontot kellene szereznie, hogy ne essen ki a másodosztályból. Mivel hazai pályán erősnek számít a gárda, lehet, teljesítik a célt. A Leicester elleni kiesési rangadó lesz a legfontosabb.

Gera Zoltán csapatára, a West Bromwich Albionra is hat kemény meccs vár, de nekik a tizenkét pont akár feljutást jelenthetne a Premier League-be.