Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

És a 8. napon megteremtette Ferenczit

2008.04.08. 10:06
Gera Zoltán és Ferenczi István csapata sem jutott a labdarúgó-FA-kupa május 17-ei döntőjébe. Mindkét magyar játékost lecserélték, de legalább a Wembleyig eljutottak. Ferenczi egy rekordot is elkönyvelhetett, bár a leggyengébb osztályzatot kapta. Ott voltunk a helyszínen.

Amikor a Wembley felé áramlott a Barnsley negyvenezer drukkere, néhánynak akár eszébe is juthatott, hogy Ferenczi István ilyesmit ígért nekik tavaly januárban, amikor a csapathoz került.

Igaz, a csatár arra utalt, hogy egyszer a rájátszásba kerül a kiesés ellen harcoló csapat, de azért az FA-kupa elődöntője miatt sem lehettek mérgesek a szurkolók.

Ferenczit mindenki ismerte, nem "cs"-vel mondták a nevét, sokan gólt vártak tőle, mert idén még csak négyet lőtt, és többhöz szoktak a kiváló indulás nyomán. (Tavaly kilencig jutott.)

A Barnsley játékosai életük legnagyobb sikerét érték el a Liverpool és a Chelsea kiverésével, de ennyinél nem akartak megállni, nagyon fogadkoztak, hogy mennek tovább. Egyikük azt is megígérte, ha még egyszer játszhat a Wembleyben, már úgy fog visszatérni, hogy megtanul futballozni. (Dombi Tibor a jugoszlávok elleni hazai 1-7-es zakó előtt ígérte ugyanezt.)

Nem kell sietnie szegénynek, nemcsak néhány hetet nyert, hanem éveket, hiszen a Barnsley kiesett. A cardiffi Ledley góljára nem érkezett válasz, Odejayi meg kihagyta a legnagyobb helyzetet.

Ferenczit a meccs alatt szidta néhány szurkoló, a neve mellé sokszor a lusta jelző került, pedig hozta, amire képes: brusztolt, harcolt, hajtott, gyakran védekezett, de ennél többre nem futotta az erejéből.

Pedig ha egy fejese pontosabb, ha egy bal lábas lövése erősebb, akár őt ünnepelhették volna. Ha. A lövése után a kapus már verve volt, de egy védő kivágta a labdát a gólvonalról. A Sun ötösre értékelte a teljesítményét, az egyik leggyengébbnek, kiemelve, hogy kevés hatással volt a játékra.

Egy rekord így is az övé: ő volt az elődöntő legtetováltabb játékosa. "Isten hét nap alatt teremtette a világot, a nyolcadikon Ferenczit" - a meccs hivatalos kiadványában ezt a mondatot idézték, egyenesen a hátáról.

A Barnsleyra kemény hetek várnak, a menetelés alatt kieső helyre sodródott, a hátralévő hat meccsen legalább kilenc pontot kellene szereznie, hogy ne essen ki a másodosztályból. Mivel hazai pályán erősnek számít a gárda, lehet, teljesítik a célt. A Leicester elleni kiesési rangadó lesz a legfontosabb.

Gera Zoltán csapatára, a West Bromwich Albionra is hat kemény meccs vár, de nekik a tizenkét pont akár feljutást jelenthetne a Premier League-be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?