Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A zseniális magyar öngól világhírű lett

2008.04.09. 12:45
Amikor a DVSC-Fehérvár kupanegyeddöntõn a kivédett 11-es után hatalmasat rúgott a labdába és elképesztõ öngólt szerzett, a szlovák Durica aligha gondolta, hogy megmozdulása bejárja a világot. Mi gondoltuk, és igazunk lett.

"Ezen az öngólon nevet a futballvilág" - írta a Bild kedden. A német bulvárlap honlapja arról az elképesztõ mozdulatról emlékezett meg, amelyet az Index úgy vezetett fel: "Évekig errõl az öngólról fognak beszélni."

Több külföldi újság is cikkezett videóval megspékelve a szlovák Pavol Durica találatáról, amelyet közel két hete szerzett, a DVSC-Fehérvár kupa-negyeddöntõ hajrájában. Röviden felidézve: a 87. percben a hazaiak 2-1-es - és az elsõ meccs azonos eredménye miatt hosszabbítást jelentõ - vezetésénél Dombi Tibor buktatása miatt tizenegyeshez jutottak a debreceniek. A büntetõt Takács lõtte, Sebõk Zsolt kapus bravúrral védett. A kipattanóra ott termett a télen érkezett szlovák játékos, és határozott lövéssel bombaöngólt vágott a fehérvári kapu felsõ sarkába. Tökéletes mozdulat volt.

A fehérváriak összeomlottak, földre rogytak, az öltözõ felé indultak. A meccs után az edzõ, Disztl László nem bántotta a hibázó focistát. De fordult vele a világ: napokkal késõbb az NB III-as tartalékcsapathoz zavarták, õ azonban nemet mondott, így véget ért nem túl gyümölcsözõ együttmûködése a klubbal.

Az internetezõk is hálásak az öngólért: a Youtube-on három verzióban található meg a lövés, ezeket összesen 1,8 millióan nézték meg egy hét alatt.

A felvétel népszerûségének jót tett a Bild cikke is, amely a tények leírására szorítkozott. A végén meg hozzátették: az év végi összefoglalóba biztosan bele fog férni a jelenet. Durica nevét nem írta le a cikk.

Az angol Metro honlapján Vicces magyar öngól címmel emlékeztek meg az esetrõl. Azt írják, Durica találata a legszebbek közé való, majd röviden leírják az esetet. A végén megjegyzik, biztosan mindenki nagyon sajnálja a szlovák játékost.

Korábban a tekintélyes focilap, a FourFourTwo internetes oldalára is felkerült már a felvétel, de ott most nem találtuk meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!