Árpád
-2 °C
4 °C

Ilyen még nem volt a futballtörténelemben

2008.04.10. 16:26
Hatmeccses eltiltást kapott, a stadionok közelébe sem mehet meccsnapokon a húsvéti észak-írországi báránylábbotrány két edző főszereplője. A Ballymena-Lisburn első osztályú meccs végén dulakodás tört ki, a nézők petárdákat, széket, üveget és csontot is a pályára dobáltak.

Elszabadultak a húsvéti indulatok Észak-Írországban március végén, a Ballymena United-Lisburn United első osztályú futballmeccs hajrájában. A hazai csapat a hosszabbítás kilencedik percében kilenc emberrel is vezetett, ekkor azonban a vendégek egyenlítettek.

Repült minden

Ezen akadtak ki a szurkolók, a játékosok, az edzők és mindenki. A pályán lökdösődés kezdődött, a két csapat edzői hevesen kiabáltak egymással és mutogattak, a leginkább Mark Courtney bíróra mérges nézők meg dobálózni kezdtek. A szokásos petárda-szék kombináció mellett - talán amiatt, hogy nagyszombaton játszották a meccset - egy bárány lábszárcsontja is a pályán kötött ki. A focisták dulakodása a játékoskijáróban is folytatódott, a játékvezetők nem mertek levonulni a pályáról, negyedórába tellett, mire a rendőrök lekísérték őket. Az északír futballszövetség (IFA) rögtön vizsgálatot rendelt el, és most meg is hozta váratlanul kemény határozatait az ügyben. Összesen 1500 font, azaz 474 ezer forint büntetést osztottak ki: a hazai csapatot ezer, a két edzőt 250-250 fontra büntették. A Ballymenát edző Tommy Wright és a Lisburnnél dolgozó Paul Kirk hat-hat meccses eltiltást is kapott, ráadásul a mérkőzések napján a stadionok fél mérföldes körzetében sem tartózkodhatnak.

A két edző mélységesen felháborodott az ítéleteken, Kirk szabályosan megtört. "Teljesen összetörték a lelkem, még sohasem okoztam semmilyen bajt - mondta a Lisburn edzője. - Két ember ujjal mutogatott egymásra és rondákat mondott. De senki sem ütött, márpedig a vád az volt, hogy ütések is elcsattantak. Egyértelmű, az IFA megsértette az emberi jogaimat."

Ilyen még nem volt

Kirk a határozat után azt is mondta, úgy érzi, szeretné rögtön minden kapcsolatát megszakítani a futballal. Azt már biztosra veszi, hogy az északír edzőbizottság éléről távozik.

Azt nemcsak ő, Wright is elismerte, hogy összeszólalkoztak, illetve nem a legszerencsésebben viselkedtek, és ezért vállalnák is, hogy nem ülhetnek le a kispadra. A kitiltást azonban mindketten elfogadhatatlannak tartják. Wright szerint ilyen még nem volt a focitörténetben, Kirk pedig egyenesen lehetetlennek és kivitelezhetetlennek tartja a határozatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?