Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Nudistákkal népszerűsítik a foci-Eb-t

2008.04.11. 09:18
Spencer Tunick világhírű amerikai fotós másfél évtizede találta ki, hogy modelljei meztelenül szerepeljenek képein. Most a 2008-as osztrák-svájci foci-Eb népszerűsítése céljából keres önkénteseket, hogy őket a döntő helyszínén fotózhassa le, természetesen ruhátlanul.

Nem mindennapi munkára készül Spencer Tunick amerikai fotós: a művész a júniusi osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából a döntő színhelyén, azaz a bécsi Ernst Happel Stadionban szeretne lefotózni 2008 embert, méghozzá meztelenül.

"Nagyszerű ötlet, amely megmutatja, hogy az emberek egyenlők, akárcsak a sportban" - mondta Katharina Murschetz, a bécsi Műcsarnok vezetője.

Spencer Tunick

Tunick - akinek a meztelen fotózás a "szakterülete" - saját honlapján keresi a jelentkezőket. Sok valószínűleg dolga nem lesz, mert már most több mint kétezren szeretnének felkerülni a történelmi képre.

Azt nem tudni, kapnak-e érte honoráriumot, az azonban biztos, a képből minden résztvevő kap majd egy másolatot. A fotókat június 23-án Bécs főterén állítják ki.

Tunick 1992 óta fotóz ruhátlan tömegeket. Kezdetben csak egy-egy személy volt a nyilvános helyeken elkészített képeken, a későbbiekben azonban áttért a csoportképekre. A világ számtalan nagyvárosában alkotott már, így Londonban, Bécsben, Melbourne-ben és New Yorkban álltak neki meztelenül modellt.

Mexikóváros, Zocalo tér

Az eddigi csúcsot tavaly állította fel, amikor 18 000 ember állt neki modellt Mexikóváros főterén, a Zocalo téren. De egyéb abszurdnak tűnő ötletekkel is előállt már, volt amikor csokoládéba mártotta, vagy éppen egy élőkép megformázására kérte modelljeit.