Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

1000 gólon túl az olasz liga zsenijei

2008.04.13. 20:00
Tíz futballista, aki 100-nál több gólt szerzett az olasz első osztályban, de még aktív, és 30 fölött is rúgja a gólokat. Egy listán a nagy öregek, Tottitól Cristiano Lucarelliig.

Az olasz foci történetének talán legjobb csatárgenerációjából Francesco Totti, Alessandro Del Piero, Vincenzo Montella, Christian Vieri, Enrico Chiesa, Filippo Inzaghi és Cristiano Lucarelli rég túl van már a 100 találaton, de legtöbbjük még mindig pályára lép hetente.

Hozzájuk csatlakozik három külföldi, Hernan Crespo, David Trezeguet és Andrij Sevcsenko, tízük közül most csak utóbbi nem az olasz első osztályban szerepel, de talán már nem sokáig.

Hiába van túl a harmincon mindegyikük, Totti talán legszebb napjait éli, Del Piero és Inzaghi két-két gólt szerzett a hét végén, Vieri bő hete talált be legutóbb. Csak a 37 éves Chiesával lehet ritkábban találkozni, és Sevcsenkóval, mert őt nem kedvelik a Chelsea-nél.

Legeredményesebbjük Francesco Totti, 165 A-ligás találatával, annak ellenére, hogy 2006-ig középpályás volt, csak azóta szerepel csatárposzton. Ő a legutóbbi olasz gólkirály és az európai aranycipős 26 találattal.

Alessandro Del Piero 33 évesen 149 gólnál jár az A-ban, még előrébb tartana, ha 2006-2007-ben nem a B-ben kellett volna szerepelnie a Juventusszal. Ott szintén gólkirály lett, 20 találattal, a jelenlegi bajnokságban 15-nél tart.

Ritkábban fér be a Sampdoriába a 140 gólos Vincenzo Montella, akinek átlaga jobb, mint Tottié vagy Del Pieróé. Mindössze egy találattal van mögötte Christian Vieri a Fiorentinából. Harmincnégy évesen nem visszavonuláson gondolkodik, hanem azon, hogy a Roma vagy a Napoli ajánlatát fogadja el a következő idényre.

Enrico Chiesa 138 találata nem nagyon gyarapodik, 37 évesen ritkán tűnik föl a Sienában. Hernan Crespo azért maradgat ki az Interből, mert nincs jóban Roberto Mancini vezetőedzővel, de 32 évesen szerzett 137 góljánál nem fog megállni.

Filippo Inzaghi Vierihez hasonlóan nyáron már 35 lesz, ő is kihagyott egy teljes évet, de viszajött, és ha nem is hetente, de kéthetente azért játszik a Milanban.

132 góljával alig előzi meg excsapattársát, Andrij Sevcsenkót, aki valahol Totti környékén állna, ha két éve nem igazol a Chelsea-be. A váltás élete legrosszabb döntése volt, nyáron visszavárják Milánóba.

A tízesből a legkáprázatosabb gólátlaga (0,63) David Trezeguet-nek van, aki 112-nél jár, ám azt 180 meccsen érte el. Mindet a Juventusban. És volt egy B-s szezonja, mint Del Pierónak.

Sok helyen - még a Valenciában és a Sahtarban - is játszott az utolsó százgólos, Cristiano Lucarelli, aki 108-cal áll jelenleg a Parmánál.

Tízből heten voltak gólkirályok, de Del Piero, Montella és Chiesa sosem lett a szezon legeredményesebbje.

A 100-as lista hamarosan bővül eggyel, a Reggina öregje, Nicola Amoruso, aki 1997-ben Cristian Vieri és Alex Del Piero csatártársa volt a Juventusban, két gólra van a csatlakozástól.

Picit többet kell várnia a 94-gyel álló Alberto Gilardinónak, és jön majd a 91-en veszteglő Luca Toni, ha megunja a Bayernt, ahol - természetesen - gólkirályjelölt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!