Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

C. Ronaldo szabadrúgástitkát kutatjuk

2008.04.13. 08:20
Összeszedtük Cristiano Ronaldo 10 szabadrúgásgólját, hogy megfejtsük, miért nem lehet védeni lövéseit.

"Az öltözőben azon vitatkoztunk, hogyan csinálja, de nem tudtunk rájönni" - mondta Gary Megson, a Bolton Wanderers edzője csapata Manchester United elleni veresége után. A szakember és játékosai azon tűnődtek, a második gólnál hogy volt képes védhetetlenül a kapuba lőni a labdát szabadrúgásból Cristiano Ronaldo.

A portugál szélső Rakétának nevezte el, amikor a labda a sorfalon átrepülve vágódik a hálóba.

Edzője, Sir Alex Ferguson elárulta, a végeredményt rengeteg gyakorlás előzte és előzi meg minden edzés után. Bizonyítja ezt az is, hogy C. Ronaldo négy éve még nem tudott szabadot rúgni, legalábbis így biztosan nem.

Az MU-ban első szabadrúgásgólját 2004. március 30-án szerezte a Tottenham ellen, de ezt valójában nem kellene számolnunk: balról középre csavart, senki nem ért bele, a kapus bevédte. A klasszikus, edzőktől sokat hallott "úgy rúgd el, hogy ha mindenki elvéti, beférjen a hosszúba" stílusú megoldás volt, bár itt úgy ment be, hogy végül középre tartott.

Nem keveset, egy nap híján pont egy évet kellett várni a következőre, 2005. március 29-én a Fulham-bajnokit az ő találatával nyerte 1-0-ra a United. A kísérlet hasonlít a napjainkban alkalmazotthoz, nagy erővel, a sorfalon átrepülve vágódik a labda a hálóba, ám teljesen helyezetlen, középre tart. A szitálás miatt nem védi a kapus, csak jobbra-balra ugrál.

Ekkor C. Ronaldo még nagyjából csak belerúgott egy jó erőset csűddel, néhány hónappal később, úgyhogy június 4-én, a Portugália-Szlovákia vb-selejtezőn vissza is tért a sima csavaráshoz. Szép, kissé balról a kapu jobb oldalába, ezt minden klasszis futballista tudja, csak nem azonos szinten.

C-nek is gyakorolnia kellett még jócskán, másfél even át nem talált be szabadrúgásból. De 2006. november 4-én, a Portsmouth ellen megszületett a később rakétának keresztelt lövés prototípusa: a labda átmegy a sorfalon, nagyjából a tizenegyespontig egyenesen repül, ott elkanyarodik a kapu bal oldalába. Annyira erős, hogy a kapus hiába áll jó helyen, esélye sincs.

A technikát még csiszolni kellett, a szezonban mindössze egyszer, az MU-Európa-válogatott jótékonysági meccsen jött a következő, 2007. március 13-án. Át a sorfalon, be az oldalháló környékére. Tudatos és pontos.

Önnek melyik szabadrúgása tetszik legjobban?

 • 547
  Tökéletesen a Portsmouth-nak
 • 245
  A bemelegítésnél lőtt a legjobb
 • 199
  A boltoni rakéta
 • 137
  A sorfal alatt fifikásan
 • 98
  Az Európa-válogatott elleni
 • 86
  Az első Rakéta
 • 75
  A Sportingnak balról
 • 52
  Sunderlandnek a jobb felsőbe
 • 24
  A válogatottban csavart
 • 16
  Az első mázlis
 • 11
  A Fulhamnek középre

A jelenlegi, 2007-2008-as idényben tökéletesedett a megoldás. November 27., MU-Sporting a BL-ben. Nehezítés, hogy nem középről, kissé balról kellett belőnie, de megoldotta, zseniálisan. Az egyik legjobb, sőt a nehezebb pozíció miatt talán pontosan a legjobb.

Szűk egy hónap múlva, december 26-án ment a következő a Sunderlandnek, de ez nem a klasszikus módszer. Gyönyörű, de nincs benne a szokásos fals, egyszerűen jobb belsővel akkorát rúg bele, amit más teli csűddel sem tud, és felteszi a jobb felső sarokba.

Látszik, ha le tudja tökéletesen szorítani, szinte mindegy, hogyan bikáz bele. Annyira erős a löves, hogy a kapus nem érhet oda. Talán csak Gialuigi Buffon, Iker Casillas vagy Petr Cech menne érte eséllyel.

Az új év új technikával kezdődik, de a sorfal alatti fifikás próbálkozást Rivaldótól vagy Ronaldinhótól leshette el. Utóbbi 2006 őszén elevenítette föl a Barcelona-Werder meccsen, erre bárki jól emlékezhet. Cristiano Ronaldo is: a felugró sorfal alatt laposan, simán belsővel rúgta el a labdát. A Newcastle kapusa, Shay Given nem ért le, csak beleért.

A hónap végén érkezett el Cristiano Ronaldo a tökéletességhez a United-Portsmouth találkozón. Rakéta a bal felsőbe, pontosan a sarokba, ráadásul át a sorfal felett. Valószínűleg az eddigi legjobb C. Ronaldo-gól.

A legutóbbit, a tizediket bő egy hete rúgta a Boltonnak, megdöntve George Best 32 gólos MU-rekordját. Ekkor találta ki a Rakéta nevet, ami nem túl eredeti, de a hasonlat kézenfekvő.

A lövés lényege az erő és a labda gyorsasága. Valahogy úgy lövi el a labdát, hogy a nekifutás után megfeszített lábát az érintkezés pillanatában elrántja alatta, ami így falsot kap, de az nem rögtön, csak a kapu felé nagyjából félúton jön ki, elkanyarodik és átveri a kapust.

Csinálta már ezt Roberto Carlos, illetve a szabadrúgások legnagyobb mestere, Juninho Pernambucano és legszebb napjaiban Francesco Totti is. (Meg a régmúltban valószínűleg még néhányan.) Egyikük sem tette viszont Cristianóhoz hasonlóan gyakran, illetve a Lyon, ahol Juninho közel egy évtizede játszik, sosem volt olyan népszerű, mint az MU, így kevesebben figyeltek rá.

A tíz meccsgól után ráadásként rátaláltunk egy igazi kuriózumra, amit ha tétre menő találkozón megcsinál, újra címlapokra kerül.

Egy szurkoló nagyjából egy éve rögzítette mobil telefonjával az egyik MU-meccs előtti bemelegítésen, amint a tizenhatos bal sarkáról Cristiano Ronaldo belövi a labdát. Annyira védhetetlen a löves, olyan íve és ereje van, hogy a becsapódás közelében helyezkedő kapus a kezét sem tudja fölemelni. Születőben az új stílus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!