Judit
2 °C
7 °C

Távozik a lengyel futball vezetése

2008.04.13. 18:40
A Lengyel Labdarúgó Szövetség teljes vezetése lemond, miután a kormánykoalíció és az ellenzéki pártok is azonnali távozásra szólították fel a szövetség vezetőit. Listkiewicz elnök szerint az egyik fő ok, hogy nem tudták felszámolni a korrupciót.

Szeptember 14-én lemond a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) teljes elnöksége, jelentette be a szervezet rendkívüli közgyűlésén Michal Listkiewicz szövetségi elnök. "Szeretnék mindenkitől elnézést kérni azért, mert amit vállaltam, nem tudtam teljesíteni, nem sikerült felszámolni a lengyel labdarúgásban a korrupciót, a nemkívánatos eseményekre túl későn reagáltunk" - mondta Listkiewicz.

A kormánykoalíció és az ellenzéki pártok is azonnali távozásra szólították fel a szövetség vezetőit. Listkiewicz szerint az alapszabály értelmében legkorábban szeptember 14-én adhatják át a helyüket. "Ha előbb mondanánk le, akkor egy újabb jogsértéssel nehezítenénk meg a helyzetünket" - jelentette ki a PZPN-t 1999 júliusa óta irányító vezető.

Miroslaw Drzewiecki sportminiszter kijelentette: a szövetség irányítóinak távozása az első lépés a lengyel futball megtisztulása felé. Hozzátette: a kormány megszünteti a korrupciót a sportágban, bár tisztában van vele, hogy ez évekig is eltarthat.

Zbigniew Cwiakalski igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a wroclawi ügyészség 2005-ben indított átfogó vizsgálatot bunda- és csalások megalapozott gyanújával. Eddig összesen 29 csapatról derült ki, hogy érintett a botrányban, 120 személlyel szemben emeltek vádat, akik között találhatók edzők, játékvezetők, játékosok, de a PZPN vezetői között is vannak ketten, akik várhatóan a vádlottak padjára kerülnek.

Lengyelország Ukrajnával közösen rendezi a 2012-es Európa-bajnokságot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?