Friderika
12 °C
29 °C

Távozik a lengyel futball vezetése

2008.04.13. 18:40
A Lengyel Labdarúgó Szövetség teljes vezetése lemond, miután a kormánykoalíció és az ellenzéki pártok is azonnali távozásra szólították fel a szövetség vezetőit. Listkiewicz elnök szerint az egyik fő ok, hogy nem tudták felszámolni a korrupciót.

Szeptember 14-én lemond a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) teljes elnöksége, jelentette be a szervezet rendkívüli közgyűlésén Michal Listkiewicz szövetségi elnök. "Szeretnék mindenkitől elnézést kérni azért, mert amit vállaltam, nem tudtam teljesíteni, nem sikerült felszámolni a lengyel labdarúgásban a korrupciót, a nemkívánatos eseményekre túl későn reagáltunk" - mondta Listkiewicz.

A kormánykoalíció és az ellenzéki pártok is azonnali távozásra szólították fel a szövetség vezetőit. Listkiewicz szerint az alapszabály értelmében legkorábban szeptember 14-én adhatják át a helyüket. "Ha előbb mondanánk le, akkor egy újabb jogsértéssel nehezítenénk meg a helyzetünket" - jelentette ki a PZPN-t 1999 júliusa óta irányító vezető.

Miroslaw Drzewiecki sportminiszter kijelentette: a szövetség irányítóinak távozása az első lépés a lengyel futball megtisztulása felé. Hozzátette: a kormány megszünteti a korrupciót a sportágban, bár tisztában van vele, hogy ez évekig is eltarthat.

Zbigniew Cwiakalski igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a wroclawi ügyészség 2005-ben indított átfogó vizsgálatot bunda- és csalások megalapozott gyanújával. Eddig összesen 29 csapatról derült ki, hogy érintett a botrányban, 120 személlyel szemben emeltek vádat, akik között találhatók edzők, játékvezetők, játékosok, de a PZPN vezetői között is vannak ketten, akik várhatóan a vádlottak padjára kerülnek.

Lengyelország Ukrajnával közösen rendezi a 2012-es Európa-bajnokságot.