Jenő
-3 °C
6 °C

Romario most már tényleg visszavonul

2008.04.15. 15:54
Befejezte profi pályafutását a brazil Romário de Souza Faria. A 42 éves futballsztár huszonöt éves profi karrierjét a brazil bajnokság végén hagyja abba, a Vasco da Gama játékosaként. Ott, ahol elkezdte termelni góljait. Végül ezer fölé jutott.

"Hivatalosan nem játszom többé, abbahagyom. Lejárt az időm" - magyarázta döntését Romário.

A futballista mindent elért, amit játékos elérhet. A brazil nemzeti csapatban hetvenháromszor szerepelt, ötvenhat gólt szerzett. 1994-ben öt góllal járult hozzá a válogatott világbajnoki címéhez.

Romario top 20

Számos klubban játszott. Az útja Brazíliából Európán és Ausztrálián keresztül vezetett ismét Brazíliába. Karrierje legsikeresebb szakaszát a PSV Eindhovenben, a Barcelonában és a Valenciában töltötte.

"Az elmúlt húsz év csodálatosan alakult számomra. Hogy őszinte legyek, azért fejezem be, mert nem érzek magamban annyi erőt, hogy folytatni tudjam. November óta nem játszottam, fel is szedtem három-négy kilót, ebben a korban már nagyon nehéz visszanyerni a kondíciómat. Örülök is, mert nem kell többé edzenem és utaznom" - mondta mosolyogva.

Pályafutása vége felé többször volt játékos-edző a brazil Fluminensénél. De mint beszámolt róla, nem tudja elképzelni, hogy edzői szerepben tűnjön fel a pálya szélén.

1994 volt a legsikeresebb éve, megkapta az aranylabdát, világbajnok, spanyol bajnok és gólkirály lett a Barcelonával.

Rajta kívül csak három ember szerzett legalább ezer gólt. Az egyiket Pelének hívták, a másik kettő kevésbé ismert: a német származású Friedenreich és az osztrák Binder lehetett erre büszke még a 20. század első felében.

Legnagyobb sikerei

Klubsikerek: brazil bajnok: 1987, 1988, 1996, 1999; holland bajnok: 1989, 1991, 1992; spanyol bajnok: 1993, 1994
válogatott sikerek: Copa America-győztes: 1989, 1997; világbajnok: 1994
egyéni sikerek: az év játékosa a FIFA-szavazáson: 1994

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?