Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A BVSC nemet mondott a modern futballra

2008.04.21. 18:05
A hontalan Tatabánya befogadásával került a magyar élfocival kapcsolatba a Szőnyi úti stadion. A BVSC-nél évek óta nem kérnek a profi labdarúgásból, a pályára csak módjával költenek, az itt játszó fiatalok örülnek ennek is. Katasztrofális állapotokat nem találtunk, jó fekvésű, többhektáros ingatlant viszont igen, ahol nem bevásárolnak, hanem sportolnak, ráadásul több ezren.

"Nem egy Nou Camp, de ahhoz képest, hogy nincs is felnőtt focicsapatunk, egészen jól néz ki" - mondja az ügyvezető elnök. Az uszoda tetején állunk, alattunk a Szőnyi úti stadion.

Jött egy bérlő

A BVSC pályája a legkomolyabb, amióta a magyar futball legócskább helyeit keressük, és ha nincs a Tatabánya, illetve a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), nem is felelt volna meg az általunk támasztott követelményeknek. Ugyanis jó nyolc éve nem játszanak itt felnőtt tétmeccseket.

Még ócska pályát!

Előző cikkeinkre is rengeteg hasznos levél érkezett, de most is kérünk mindenkit, aki lepusztult futballpályáról tud, ossza meg velünk információit. Célunk nem az, hogy szégyenfalat állítsunk fel a rossz körülmények között focizókról, hanem az, hogy megmutassuk, hol nehéz igazán nagyot alkotni.

Az MLSZ éppen ezen a télen elégelte meg, hogy több NB I-es csapatnak nincs villanyvilágítás a stadionjában. A Pécsre és Siófokra távozó Paks, a Sopronba költöző REAC mellett a Tatabányának is új pálya után kellett néznie. Több elutasítás után a Szőnyi útra csöngettek be, ahol évek óta nem láttak NB I-es futballcsapatot.

Meccsenkénti kétszázezerért - plusz a felmerülő költségek - meg is kötötték az üzletet, majd jöttek a gondok. "Mi megmutattuk a pályánkat a tatabányaiaknak, félve, ők azt mondták, nekik ez is jó, mert ez az utolsó esélyük" - idézi fel a kapcsolat kezdeteit a BVSC-ügyvezető, Szentpáli Gábor.

Csak szép képeket

Az első mérkőzés előtt azonban kiderült, csak hatszáz nézőt fognak beengedni, a rendőrség ennyit engedett. Majd a Győr elleni, a rendőrség szerint kiemelt biztonsági kockázatú találkozóra már senkit nem engedtek a Szőnyi útra. A Tatabánya már azzal is próbálkozott, hogy elcserélje a pályaválasztói jogát, de ezt nem engedték meg neki. Végül a legutóbbi, Újpest elleni bajnokit a Fáy utcába vihette a jövőre biztosan nem NB I-es Bányász.

Lelátók a képeken

"Aztán csak szép képeket csináljanak" - mondja nevetve a klub egyik műszaki munkatársa, miközben az uszoda tetejére mászunk ki. Bár viccelt, arra utalt, hogy a BVSC-nél zokon vették, hogy a Tatabánya szereplése kapcsán a Nemzeti Sport is foglalkozott a stadion állapotával. Szentpáli és kollégái azon akadtak ki, hogy a sportlap munkatársai észrevétlenül érkeztek és távoztak, ők pedig másnap elolvashatták, hogy a stadionban akár még betegséget is összeszedhetnek az oda tévedők.

Nyomok a lelátón és a fejekben

A légi felvételek után az üres stadionban sétálunk Szentpálival, és jönnek azok a bizonyos vegyes érzelmek. Az egykori főlelátó - a Szőnyi út felé eső hosszú oldal - nagy része valóban gyászos állapotban van, az egyik kapu mögötti rész az enyészeté, a másik mögött már nincs nézőtér. Igaz, utóbbi helyek például az MTK-stadionban sem festenek jobban. Az öltözőkbe csak bekukkantunk, ami az ablakból látható, az spártai, de nem vállalhatatlan. Mielőtt a Tatabánya érkezett volna, rendben kapták az épületet. A pálya egészen jó állapotban van, átérünk a most főtribünnek tekinthető oldalra. A BVSC NB I-es szereplésének végére elkészült lelátót a Strabag építette a klubnak. A félig fedett tribünön rendben vannak a székek, az emeleten az Üllői útihoz hasonló sajtóhelyek találhatók. Ha így nézne ki az egész stadion, biztosan nem járnánk itt, legalábbis nem ócska pálya után kutatva.

Jelenleg a BVSC utánpótláscsapatai használják a létesítményt. Az ügyvezető szerint nekik nagy élmény, hogy ilyen pályán futballozhatnak, igazi stadionban játszhatják a meccseiket. A klub évente körülbelül 2,5-3 millió forintot t költ a pályára, egy más feladatokat is ellátó munkás gondozza. Nagycsapat biztos nem lesz itt - teszi egyértelművé Szentpáli, a BVSC-nél ezt kizárják. Mély nyomot hagyott bennük az NB I-ben 1996-ban ezüstéremig jutó csapat kimúlása, a felnőtt fociból nem kérnek jó ideig.

Még csarnokok

A harmincas évei közepén járó, agilis Szentpálival a 6,5 hektáros Szőnyi úti sporttelep többi épületébe is benézünk. Az úszók, vízlabdázók és a közönség használta uszodát már érkezésünkkor láttuk, a főépületben a vívók vannak, a stadion mögött a jól kihasznált műfüves csarnok található, amellett a földes, mégis takaros másik focipálya. Betévedünk a hátsó pingpongcsarnokba, a folyosón a meccs után elgyötört Faházi János mosolyog fáradtan. Minden rendben, kisebb hiányérzetünk csak az uszoda oldalában lévő, használaton kívüli és meglehetősen lerongyolódott medencék miatt lehet.

Nézze meg a Szőnyi úti stadiont!

A tizenegy szakosztályból álló, 1911-ben alapított klub - még két közeli, Tatai úti sportteleppel együtt - összesen 14 hektáron működik, az uszoda közönségét is beszámítva 3-5 ezren sportolnak itt rendszeresen. A Szőnyi úti sporttelep különösen jó helyen van, az M3-as bevezetőjének legelején, a Hungária körúttól néhány lépésre. Lehet, hogy vannak, akik nem sportpályákat képzelnének el ide.

Szorosabb kapcsolatok

A BVSC-nél azonban erre nem is gondolnak. "A klub költségvetése most már stabil, a kapcsolatunk kifejezetten jó a MÁV-val" - mondja Szentpáli. A vasúttársaság nem tud annyit segíteni, mint korábban, de a létesítményhasználatot támogatja, a terület és az épületek jelentős része ugyanis a MÁV tulajdonában van. A BVSC arra törekszik, hogy a helyi önkormányzattal fűzze szorosabbra a kapcsolatait, hogy idővel kifejezetten helyi hátterű, zuglói klubbá váljon. És azt sem bánják, ha NB I-es meccset egyáltalán nem játszanak itt egy ideig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?