Árpád
-2 °C
4 °C

Várhidit kirúgták, Koeman az új kapitány

2008.04.24. 12:20
Május 1-jétől a holland Erwin Koeman a magyar labdarúgó-válogatoitt szövetségi kapitánya. Várhidi Péter munkáját megköszönték.

A Magyar Labdarúgó Szövetség csütörtökön elnökségi ülést tartott. Az előzetesen meghirdetett napirendi pontok alapján hivatalosan nem volt téma a szövetségi kapitány kérdése. Végül az elnökségi tagok egyhangú szavazása nyomán az egyebek közé bekerült a téma.

Kisteleki István, az MLSZ elnöke még április elején, egy pécsi sajtótájékoztatón azt mondta, április 24-én, az elnökség ülésén nyugvópontra jut az ügy, még ha később cáfolta is az ezzel kapcsolatos felvetéseket az MLSZ. Ezek után szinte biztosra lehetett venni, hogy lesz új kapitánya a magyar labdarúgó-válogatottnak.

Csütörtökön aztán az MLSZ elnöksége döntött, és elfogadva Kisteleki István elnök előterjesztését, és május 1-jétől a holland Erwin Koeman a magyar válogatott új szövetségi kapitánya. Az eddigi kapitány Várhidi Péter január óta határozatlan idejű megbízással látta el feladatát. Az elnökség megköszönte Várhidi kapitányi munkáját, és továbbra is számít a szakember tevékenységére.

Erwin Koeman az elmúlt napokban többször is tárgyalt Kistelekivel, de részleteket egyik fél sem közölt. Annyit lehetett tudni, a holland szakember állítólag elfogadta az ajánlatot, és péntekig adott határidőt a szövetségnek a döntésre.

Erwin Koeman névjegykártyája:

Neve: Erwin Koeman
Született: 1961. szeptember 20., Zaandam
Posztja játékosként: középpályás
Klubjai játékosként: FC Groningen (1978-1979), PSV Eindhoven (1979-1982), FC Groningen 1982-1985), KV Mechelen (1985-1990), PSV Eindhoven (1990-1994), FC Groningen (1994-1998)
Válogatottság/gól: 31/2 (1983-1994)
Klubjai edzőként: PSV Eindhoven (utánpótlás 1998-2002, pályaedző 2001-2004), RKC Waalwijk (2004-2005), Feyenoord (2005-2007)
Eredményei játékosként: Európa-bajnok (1988), belga bajnok a Mechelennel (1989), holland bajnok a PSV Eindhovennel (1991, 1992)

Az idősebb Koeman testvér 46 éves, eddigi legnagyobb sikerét játékosként érte el, tagja volt az 1988-ban Európa-bajnokságot nyert holland válogatottnak. A holland együttes öt meccséből négyen szerepelt, csak a szovjetek elleni vereség alkalmával nem lépett pályára.

Edzőként a PSV, a RKC Walwijk és a Feyenoord kispadján ült. Vezetőedzőként a leghosszabb időt a rotterdami együttesnél töltötte, két év alatt egy bronzérem és egy hetedik helyezés volt az eredménye. Ez utóbbi miatt távoznia kellett, így közel egy éve munkanélküli.

Koemannak magyar kötődése is van, amikor kinevezték a Feyenoord edzőjének, egyik első döntése az volt, hogy kijelentette, nem számít Babos Gáborra, aki akkor első számú kapus volt a csapatnál.

Várhidi: Ha kell, segítek

"Azt a feladatot kaptam, hogy állítsak össze egy új, fiatal magyar válogatottat, amely hosszú távon eredményes lehet a nemzetközi porondon" - mondta az MTI-nek Várhidi Péter. "Úgy érzem, ennek eleget tettem, természetesen az elnökségnek bármikor joga van kapitányt váltani. Nagyon fogok szurkolni a nemzeti csapatnak, hogy jól szerepeljen a világbajnoki selejtezőkön és kíváncsian figyelem majd, hogy az utódom azon az úton megy-e tovább, melyen én elindultam a fiúkkal. Ha az új kapitány igényt tart a segítségemre, természetesen rendelkezésére állok, hiszen én is azt szeretném, hogy minél sikeresebb legyen a válogatott."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?