Árpád
-2 °C
4 °C

E. Koeman: Az a lényeg, ne kapjunk gólt

2008.04.24. 21:41
Csütörtök délután bemutatkozott a magyar labdarúgó-válogatott holland szövetségi kapitánya, a játékosként Európa-bajnok Erwin Koeman. Kifejtette, csak a teljesítmény számít, sok információja van, de még nem ismeri a játékosokat. Kisteleki elnök megköszönte a többször megerősített, végül kirúgott Várhidi Péter munkáját, és az első három hely megszerzését várja a holland szakembertől.

A szövetségi kapitányi posztot május 1-jétől betöltő Erwin Koeman szerint nem a kor, hanem a mutatott teljesítmény a legfontosabb, és ennek szellemében állítja majd össze a magyar labdarúgó-válogatott keretét.

"Sok információt gyűjtöttem eddig a magyar futballistákról, akiket igazán a közös munka során, az edzőtáborokban ismerek meg" - mondta a holland szakember. Arról is beszélt, hogy elődje remekül dolgozott, ennek köszönhetően olyan válogatottat vesz át, amely tele van tehetséges, fiatal játékosokkal.

Nem szabad megijedni

"Van egy taktikai elképzelésem, de alapvetően a futballisták képessége határozza meg, milyen rendszerben játszunk majd." Várhidi a 4-2-3-1-es felállásra esküdött, hogy Hajnal és Gera egyaránt a pályán lehessen.

Koeman hozzátette: a vb-selejtezőkön Portugália, Dánia és Svédország is nagyon kemény ellenfél lesz, ezért olyan futballistákra van szükség, akik nemcsak tehetségesek, hanem bátrak is, és nem ijednek meg a sztároktól.

"A jó eredmény eléréséhez az első lépés, hogy ne kapjunk gólt, ez viszont akkor érhető el a legkönnyebben, ha az ellenfél térfelén tartjuk a labdát, erre törekszem én is a csapattal."

Szekeres Tamás kulcsszerepben

Koeman úgy véli, még korai a válogatott keret összetételéről beszélni. "A Hollandiában játszókat jobban ismerem, de ez nem biztos, hogy előnyt jelent számukra, mert nem az számít, kit hányszor láttam, hanem az, hogy ki nyújtott olyan teljesítményt, amellyel kiérdemli a szereplést a válogatottban".

Koeman elmondta, amíg nem ismeri meg alaposan a magyar játékosokat, Szekeres Tamás technikai igazgató segítségével állítja össze a keretet.

Szekeres azt mondta, összeállítanak egy bő névsort, mintegy negyven játékossal, és innen Koeman választja ki azokat, akiket az első közös edzőtáborba behív.

Nem költözik a család

A későbbiekben Koeman és segítői - egyelőre nem tudni, hollandok vagy magyarok lesznek - igyekeznek minden szóba jöhető futballistát megnézni, és ettől kezdve már kizárólag ő határoz a keret összeállításról.

A szakember a családjáról annyit mondott, felesége és 18 éves fia mellett egy 16 éves epilepsziás lánya van. Lánygyermeke miatt az egész család nem tud Magyarországra költözni, de ő minél több időt tölt majd itt.

Koemantól az első három hely megszerzése az elvárás a világbajnoki selejtezőkön, jelentette ki Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke. Hozzátette: Koeman szerződése a vb-selejtezők befejezéséig szól, és az első három hely megszerzése esetén hosszabbítható meg.

Futballstruktúra is kell

"A kapitány felügyeli az U21-es válogatottat is. Az eredményes munka mellett azt várjuk tőle, hogy segítsen egy olyan struktúra kialakításában, amely hosszú távra biztosítja a futballsikereket" - fogalmazott az elnök.

Kisteleki köszönetet mondott Várhidi Péternek, a válogatott eddigi szövetségi kapitányának, és hangsúlyozta, hogy az MLSZ más területen továbbra is számít a munkájára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?