Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Magyar füvön játsszák a labdarúgó-Eb-t

2008.04.24. 10:28
A nyári labdarúgó-Európa-bajnokság három mérkőzésének is helyet adó innsbrucki stadionba Magyarországról szállítják a füvet. Két éve a vb müncheni meccsein magyar székeken ültek a nézők.

Budapestről rendelte a gyepszőnyeget a június 7. és 29. között sorra kerülő osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság néhány mérkőzésének otthont adó innsbrucki stadion vezetősége.

Az európai szövetség (UEFA) nem kötötte ki, hogy a nyolc arénában egységes legyen a fű, a helyi irányítók szabad kezet kaptak abban a kérdésben, meghagyják-e az eredeti borítást, vagy kicserélik. A minőséget ellenőrzik az illetékesek.

Német és magyar füvek

Eddig hét helyszínen dőlt el a "megy vagy marad" kérdés: Bécsben és Genfben nem újítanak, Salzburgban és Bázelben - ahol műfű volt a stadionban -, továbbá Innsbruckban, Zürichben és Bernben új borítást kap a játéktér. Egyedül a klagenfurtiak gondolkodnak még, de valószínűleg ott is cserére kerül sor.

Salzburgba és - amennyiben szükség lesz rá - Klagenfurtba Németországból érkezik a gyep, míg az innsbruckiak Budapestről, egy Duna-parti iszapos területről hozatják a füvet, mindjárt két pályára valót. "A második adagot az edzőpályára fektetjük le" - mondta Michael Ausserhofer igazgató.

A Tivoli Stadionban hétfőn szedik fel a régi gyepszőnyeget, az újat az időjárástól függően csütörtökön vagy pénteken fektetik le. Innsbruck a D csoport három mérkőzésének - a spanyol-orosznak, a svéd-spanyolnak és az orosz-svédnek - ad otthont.

Magyar találmányon ültek

Nem mellékesen a két éve rendezett németországi világbajnokságnak is volt magyar vonatkozása, a 2005-ben átadott müncheni Allianz Arénába magyar székek kerültek, 680 tonna íves acél főtartóval egyetemben.

A több százmillió forintos megbízatást egyéves előkészület során, pályázat útján nyerte meg a pápai Asztalos Kft. A vandálbiztos műanyagból készült székek egy részét Németországban, fémszerkezetét Nyíregyházán állították elő, de az összeszerelés és a kiszállítás a pápaiak feladata volt. A különleges technológiával készült székek felfogató eleme magyar találmány volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!