Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Grant jobban csinálta, mint Mourinho

2008.05.01. 10:59
A Chelsea lesz a Manchester United ellenfele a május 21-ei, moszkvai Bajnokok Ligája-döntőben. A londoniak 120 perces csata végén győzték le a Liverpoolt, történetük során először jutottak a legrangosabb európai kupa fináléjába.

Végig fölényben játszották a kékek az első 45 percben. Ennek a 33.-ban meg is lett az eredménye. Ekkor már nem a kökemény Skrtel őrizte Drogbát, 11 perccel korábban le kellett cserélni sérülés miatt. A helyére beálló Hyypiät alaposan megforgatták a gól előtt, lassúságával okozott még galibát a meccsen később is.

A második félidőben nagy csata folyt, igazi játék nélkül. A Liverpool többet próbálkozott, és a 64. percben egyenlíteni tudott Fernando Torres révén. Ezt követően mindkét csapat arra ügyelt, hogy ne kapjon gólt. Így jöhetett a hosszabbítás.

A kétszer tizenöt percben rákapcsoltak a csapatok. Egyik gárda sem szerette volna büntetőkkel befejezni a párharcot. 11-est ennek ellenére hozott a találkozó. A finn óriás, Hyypiä késve mozdult egy labdára, rácsúszott Ballack lábára. A büntetőt Lampard lőtte be, majd az ég felé mutatva most elhunyt édesanyjának ajánlotta a gólt. Az első 15 perc végén ismét megfeledkeztek a vörösök Drogbáról, az elefántcsontparti támadó második találatát jegyezte.

Az utolsó negyedórában mindent egy lapra téve támadott a Liverpool. A lefújás előtt két perccel Babel távoli bombáját elnézte Cech, akadt egy gyanús szituáció is a Chelsea kapuja előtt is, de Rosetti elhatározta, ezen a meccsen csak egy 11-est ad. Így a 3-2-vel a Chelsea jutott a BL döntőjébe, történetében először.

Avram Grant, a Chelsea menedzsere: "Ez az első évem a Chelsea-nél és rögtön történelmet csináltunk. Nagyon boldog vagyok, most itt az alkalom, hogy megköszönjek mindenkinek mindent, aki eddig segítette a munkámat. A játékosaimra nagyon büszke vagyok. A Liverpool jó csapat, Rafa Benítez óriási stratéga. Próbáltuk feltörni a védelmüket, nehéz volt, remekül szervezett csapat a Liverpool. Most már csak a bajnokságot kellene megnyerni. Furcsa lesz, hogy Moszkvában két angol játssza a döntőt. Nem könnyű nyolc nap alatt három fontos rangadót vívni, de megcsináltuk, amiért ismételten külön hálámat fejezem ki minden játékosomnak."

Rafael Benítez, a Liverpool menedzsere: "A hosszabbításban is látható volt, hogy fizikailag és fejben is ott voltunk, akadtak esélyeink, kivívhattuk volna továbbjutást. A túlóra első negyedórájában kapott két gól megbénította a csapatomat. Büszke vagyok a játékosokra, keményen dolgoztunk. Arra gondolok, ha kicsivel nagyobb szerencsénk van, és 1-0-val érkezünk a visszavágóra, nem lett volna kényszer a csapaton, felszabadultabban játszhattunk volna. A Chelsea remek csapat, az első félidőben sokkal jobb volt, mint mi, két kiváló gárda vívhatja a döntőt. Fernando Torresnek a térdével akadtak problémái, nem volt 100 százalékos, ezért kellett lecserélnem. Azt gondolom, Skrtel kiválásával megbomlott a védelem egysége, de semmi bajom Hyypiäval. Azon fogunk dolgozni, hogy a következő szezonban mi lehessünk ott a döntőben."